blog-logo

Diniță laudă revenirea clasei a IX-a la liceu

Diniță laudă revenirea clasei a IX-a la liceu

ion dinitaCamera Deputaţilor a adoptat zilele trecute legea de aprobare a OUG 117/2013 privind modificarea Legii educaţiei naţionale, care prevede revenirea clasei a IX-a la liceu şi creşterea duratei învăţământului obligatoriu de la 10 la 11 ani.

„Este vorba de o modificare legislativă pe care atât eu personal, cât şi deputaţii Partidului Conservator, am susţinut-o cu tărie, având în vedere impunerea unei situaţii de normalitate din perspectiva unei funcţionări eficiente a sistemului nostru de învăţământ”, a delcarat deputatul PC de Brașov Ion Diniță.

Legea aprobată de Parlament consfinţeşte menţinerea duratei de patru ani pentru ciclul gimnazial şi pentru liceu, creşterea duratei învăţământului obligatoriu de la 10 la 11 ani, dar şi acordarea dreptului absolvenţilor învăţământului profesional să continue studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă. De asemenea, actul normativ prevede acordarea unui tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi elevilor din învăţământul profesional, fiind eliminată astfel discriminarea existentă până acum în lege. Totodată, deputaţii au votat, în cadrul aceleiaşi legi, majorarea de la trei la şase ani a dreptului cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învăţământul preuniversitar pe baza rezultatelor obţinute la examenul de titularizare.

Diniță susine că revenirea la liceu a clasei a IX-a va avea efecte benefice imediate pentru învăţământul românesc, din mai multe puncte de vedere. Trimiterea clasei a IX-a la ciclul gimnazial ar fi bulversat din temelii buna funcţionare a acestuia, deoarece adăugând-o la şcolile generale, majoritatea fiind mediul rural, majoritatea elevilor ar fi avut automat rezultate mai slabe. Totodată, ar fi avut de suferit şi învăţământul liceal, deoarece elevii nu s-ar fi putut prezenta aici într-un cadru nesatisfăcător, nepregătiţi şi cu lacune iremediabile.

„Consider că un sistem educaţional performant trebuie să respecte principiul proporţionalităţii între ciclurile de învăţământ, respectiv primar, gimnazial şi liceal. Un alt argument în favoarea acestei reveniri este acela potrivit căruia elevii care vor urma o şcoală profesională (vocaţională), vor fi într-un considerabil avantaj, deoarece atât ei, cât şi părinţii lor (material vorbind), câştigă un an de zile pentru pregătirea şi perfecţionarea viitoarei destinaţii profesionale. De asemenea, sunt mult uşurate cheltuielile părinţilor din acest punct de vedere, care, pe fondul actualei crize economice, nu vor mai da bani pe un an fără rost pentru viitorul copiilor lor. Dacă ar rămâne la ciclul gimnazial, evident că părinţii acestor elevi ar cheltui mult mai mulţi bani pentru a-şi întreţine copiii, atât în clasa a IX-a, cât şi apoi în cei patru ani de liceu. Un alt motiv pentru care clasa a IX-a trebuie să rămână la licee este baza materială, mai exact starea acesteia. Este bine cunoscut faptul că în şcolile generale nu există laboratoarele performante existente în liceele de specialitate, spre exemplu cele de profil economic, industrial, mecanică, chimie, industrie uşoară, etc., iar apariţia clasei a IX-a în ciclul gimnazial, fără o bază materială cât de cât acceptabilă, nu ar face nici o favoare elevilor”, a precizat Diniță într-o declarație publicăprezentată în  plenul CAmerei Deputaților.

Alte articole:   Testare rapidă și recuperare medicală postCovid-19, la Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov

„În consecinţă, Guvernul şi Parlamentul actual continuă să facă dreptate românilor, prin punerea la punct a unor disfuncţionalităţi create de-a lungul anilor trecuţi şi prin instaurarea normalităţii, inclusiv în învăţământ. Scoaterea clasei a IX-a de la liceu era o măsură discriminatorie, nejustificată, ce ar fi putut zdruncina din temelii actuala structură a învăţământului românesc, sistem care şi-a dovedit utilitatea şi a funcţionat exemplar în ultimii mai mult de o sută de ani”, a concluzionat parlamentarul brașovean. 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate