blog-logo

Gigacaloria ajunge în calorifele braşovenilor la un preţ de peste 500 de lei, dar o vor plăti cu doar 200 de lei

Gigacaloria ajunge în calorifele braşovenilor la un preţ de peste 500 de lei, dar o vor plăti cu doar 200 de lei

Gigacalorie, calorifer, cetConsilierii locali au decis să mai adauge 2 lei la preţul gigacaloriei, care era taxată până acum cu 198 de lei, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a propus un nou preţ de referinţă pentru gigacaloria plătită de populaţie de 268 lei.

Care este de fapt preţul real de producţie

În conformitate cu documentele care au stat la baza adoptării noului preţ al gigacaoriei de către consilierii locali, preţul de producţie, transport şi distribuţie al gigacaloriei variază însă în funcţie de zonă şi de modul de producere a energiei termice, între 515,58 lei şi 447.73 lei/Gcal, inclusiv TVA. Cea mai scumpă gigacalorie este cea produsă în centralele termice de cartier, iar cea mai ieftină este cea produsă de motoarele termice de înaltă cogenerare, astfel că anul trecut întreg cartierul Astra a fost racordat la sursa Bepco Nord (motoarele termice amplasate pe fost platformă CET) tocmai pentru a se reduce costurile. Diferenţa de bani între preţul de producţie şi preţul final pe care îl achită braşovenii abonaţi la Tetkron este suportată din subvenţie de la Consiliu Local.

„Dacă gazul s-a scumpit anul trecut cu  8%, iar anul acesta va fi o scumpire de 10%, am reuşit să menţinem şi în acest an un preţ accesibil la gigacalorie pentru populaţie şi translatăm efortul financiar pe bugetul local prin acordarea de subvenţie”, a explicat viceprimarul Răzvan Popa.

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că abonaţii Tetkron care îşi vor plăti facturile în termenul scadent, respectiv în termenul de 15 zile, vor primi un discount de 15%, adică vor plăti doar cu 170 de lei gigacaloria, inclusiv TVA. Braşovenii vor plăti noul preţ pentru gigacalorie începând de luna aceasta, respectiv pentru facturile aferente consumului din luna februarie.

Alte articole:   Pieton accidentat la intersecţia Codrul Cosminului cu Griviţei

Tetkron nu are, deocamdată, buget
Deocamdată, bugetul Tetkron pe acest an nu a fost adoptat de aleşii locali, care au solicitat conducerii furnizorului de energie termică noi rectificări faţă de sumele propuse iniţial. „Am solicitat scăderea cheltuielilor prin renunţarea la unele investiţii care nu erau absolut necesare. Trebuie să ne concentrăm pe atragerea de noi clienţi şi să eficientizăm ceea ce avem”, a precizat viceprimarul.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.