blog-logo

Scoțianul care l-a văzut pe Babeș dându-și foc pe pârtie vine la Brașov

Scoțianul care l-a văzut pe Babeș dându-și foc pe pârtie vine la Brașov

liviu cornel babesAstazi a avut loc la sediul revoluționarilor din Brasov o conferinta de presa a organizatorilor ceremoniei de comemorare a unui sfert de veac de la sacrificiul Martirului Liviu Cornel Babeș, braşoveanul care, în primăvara anului 1989, în semn de protest faţă de dictatura comunista din România, şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov.

Inainte de a se autoincendia a scris pe o bucată galbenă de carton, un text cutremurător: “Stop murder! Aus­ch­witz = Braşov” (“Opriţi crimele! Aus­ch­­witz = Braşov”).

Scriitorul Mircea Brenciu a prezentat in sinteza evenimentele anului de foc – ’89! Totodata, a prezentat programul pentru ziua de duminica, 2 martie 2014.

Slujba de pomenire şi depuneri de coroane de flori vor avea loc, de la ora 11.00, la monumentul dedicat lui Liviu Cornel Babeş lângă Bisericuţa de lemn din staţiune, a precizat preşedintele Asociaţiei „Cincinat Pavelescu“ din Braşov, Mircea Brenciu, organizator al evenimentului.
„Vom organiza această comemorare la monumentul de lângă Bisericuţa de lemn şi nu la crucea care se află pe pârtie, locul unde şi-a dat foc. După amiază, vom organiza un simpozion despre personalitatea lui Liviu Cornel Babeş unde vom propune să i se acorde titlul de cetăţean al Europei, fiind primul cetăţean care a tras de cortina de fier“, a spus Mircea Brenciu.

Alte articole:   Adidași bărbați: de ce trebuie să ții cont atunci când îi alegi

De asemenea, Mircea Sevaciuc a anuntat ca, pentru prima data dupa 1990, martorul la gestul suprem al lui Babeș, scotianul Douglas Wallance, vine in Brasov din Canada, unde s-a mutat, pentru a participa la ceremonia de comemorare a lui Liviu Cornel Babes din 2 martie 2014.

Mircea Sevaciuc a precizat ca Douglas Wallance va sosi in Romania, la Otopeni, in data de 27.02.2014.

Distribuie dacă îți place!
  1. Un gest si o actiune extraordinara, ar fi bine si elevii brasoveni sa aiba una din obtionale la materia Istorie si sa invete date despre gestul si actiunea lui Liviu Babes.
    in memeoriam , Liviu BAbes.

    Reply
  2. bun articol,dar,totusi ora si locul simpozionului, unde va fi/?multumim

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.