blog-logo

A intrat în faliment și investitorul imobiliar pentru terenul fostei fabrici Prefa

A intrat în faliment și investitorul imobiliar pentru terenul fostei fabrici Prefa
Așa trebuia să arate investiția de la Brașov

Așa trebuia să arate investiția de la Brașov

Omul de afaceri american Jonathan Mann, care a cumpărat prin firma BBJ Proiecte Imobiliare un teren de aproape 100.000 mp la Braşov şi unde anunţa investiţii de 500 de milioane de euro în 10.000 de locuinţe (pe terenul fostei fabrici Prefa), a intrat în faliment.

La sfârşitul anului 2012, planul de reorganizare al BBJ Proiecte Imobiliare era finalizat. Acesta prevedea începerea construcţiei de locuinţe, lucru pe care firma nu a fost capabilă să îl realizeze atunci când piaţa era la apogeu, scrie economica.net.

Pe scurt, societatea dorea să construiască în perioada de reorganizare, adică în cei trei ani de la data aprobării planului, un proiect imobiliar cu 980 de locuinţe pe o suprafaţă de 3,6 ha. Estimările arătau că vânzarea locuinţelor s-ar finaliza în zece ani. În cei trei ani, debitoarea dorea să ridice 340 de locuinţe şi din care să vândă 266, la un preţ mediu de 51.200 de euro.

Alte articole:   Percheziții la Brașov, într-un dosar de evaziune fiscală!

Numai că, planul de reorganizare a fost respins în octombrie 2013, iar instanţa a dipsus intrarea în faliment a societăţii.

Următorul termen a fost stabilit pentru 21 martie 2014, când se va lua în calcul exprimarea unui punct de vedere cu privire la oportunitatea formulării cererii de atragere a răspunderii patrimoniale.

Piraeus Bank pierde 23,6 milioane de euro din falimentul BBJ Proiecte Imobiliare

BBJ Proiecte Imopbiliare a cumpărat în 2007 de la omul de afaceri Ioan Neculaie terenul fostei fabrici Prefab Braşov cu 50 de milioane de euro. Suprafaţa totală a terenurilor este de 95.147 mp, iar valoarea acestora la momentul elaborării planului de reorganizare a fost de 17,4 milioane de euro. În caz de vânzare forţată, valoarea activului  scade la 13,05 milioane de euro.

Alte articole:   ,,De Dragobete, iubește românește”, spectacol online prezentat de Centrul Cultural Reduta

Din creanţa de 36,2 milioane de euro cerută Piraeus Bank a fi înscrisă în tabelul creanţelor, a fost acceptată doar jumătate din sumă. Şi asta pentru că, potrivit legii, un creditor garantat nu poate înscrie o creanţă mai mare decât valoarea activelor pe care le are debitorul.

Cealaltă jumătate din creanţa Piraeus a fost înscrisă la categoria creanţe chirografare, bani pe care banca îi va pierde în totalitate în cazul deschiderii procedurii de faliment, iar din creanţa garantată va recupera doar 70%. Cu alte cuvinte, banca îţi asumă o pierdere de 23,6 milioane de euro. 

Dacă terenul va fi scos la vânzare şi niciun investitor nu se va arăta interesat de achiziţie, banca poate prelua activul în contul datoriei. Piraeus Bank a mai preluat proiectul Seasons Residence, tot din Braşov, în care investeşte pentru finalizarea locuinţelor. 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate