blog-logo

Trilema lui Scripcaru

Trilema lui Scripcaru

scripcaru udrea2Mișcările politice din ultima perioadă creează valuri atât în barca puterii, cât și a opoziției, sau ce a mai rămas din ea. Dacă zilele trecute scriam despre o posibilă ruptură a PNL, aș face vorbire despre ce se întâmplă cu PDL și new-PDL, după cum îi spunea un coleg de breaslă Partidului Mișcarea Populară (PMP) pe modelul „new-Dinamo”.

Este mai mult decât evident că PMP a făcut deranj mare în ograda PDL. Iar dacă mai pui în balanță și faptul că sondajele de opinie bine direcționat cotează PMP cu vreo 6%, atunci frica celor din PDL devine bolnăvicioasă.

Pe de altă parte, dacă iei în calcul și eroarea sondajului (±3%), atunci PMP nu prea contează, cu excepția PDL, pentru politica românească. PDL pierde respectivele procente și, spun unii, poate ajuange și la un 7% la un vot unde absenteismul va fi masiv, mai ales la alegerile europarlamentare.

Războiul PDL – PMP se dă acum la capitolul cadre. După ce Elena Udrea a plecat cu escorta de parlamentari din PDL cu direcție precisă trasată de Traian Băsescu (că nu degeaba i se spune „Blonda de la Cotroceni”), presiunea se pune acum pe primari. Gheorghe Falcă (Arad), apoi Emil Boc (Cluj) au făcut pasul către Fundația Mișcarea Populară.

Ce face primarul Brașovului, George Scripcaru?

Pe lângă faptul că este bine sănătos și se ocupă de Primărie, trebuie să rezolve și problema politică.

Alte articole:   Gărzile la domiciliu ale chirurgilor plasticieni. Probleme, abuzuri (?), legislație incoerentă, la Spitalul Județean

1. Știu faptul că Scripcaru a avut o întâlnire cu Victor Ponta. Evident, oficial, se va spune că pentru sprijinirea investițiilor din municipiu (ceea ce n-ar fi fost rău). Însă, subiectul a fost transferul politic al edilului la partidul de guvernământ, ceea ce ar fi rezolvat și dorința PSD de a avea un primar într-unul din orașele importante din Transilvania. Iar transferul ar fi rezolvat și problema cu finanțările. (O astfel de mișcare politică nu ar fi o noutate în politica românească. Klaus Johannis a intrat în PNL ca să facă din Sibiu capitală regională…)

2. Să rămână în PDL. Ar da dovadă de consecvență și ar păstra și patrimoniul (a se citi sediile) pe care le are partidul în tot județul, multe cumpărate și proprietatea formațiunii lui Vasile Blaga.

3. Să o urmeze pe Udrea la Mișcarea Populară, așa cum vrea și Băsescu. Eeeee, aici se complică lucrurile. Dacă trece la PMP, se supără PSD și Blaga, iar PSD rămâne la putere și după prezidențiale, indiferent cine le câștigă. Dacă nu face pasul repejor, se supără marinarul pe Zeus și tună și fulgeră cu DNA-ul pe la porțile Primăriei, cum s-a întâmplat pe 31 decembrie, când îl întrebau cum stă povestea cu domeniul schiabil din Poiana Brașov…

Alte articole:   Dan Alexa, înainte de meciul cu CSM Slatina: „Jucătorii care au evoluat mai puţin trebuie să aibă determinare şi dorinţă”

Scripcaru este o miză importantă pentru toate cele trei situații expuse anterior. (Unii spun că am mai exista varianta PNL, dar cred că este destul de puțin probabilă, la această oră). Plecarea lui Scripcaru din PDL sau rămânerea acolo nu este importantă doar prin persoana lui, ci și pentru „bagaj“: este vorba de foarte mulți primari, viceprimari, consilieri locali și județeni care îl vor urma. Practic, scena politică brașoveană nu va mai semăna cu nimic de până acum. 

Să facem o scurtă recapitulare: acum vreo zece ani a fost dat afară din PD (era mare șef național pe la tineretul democrat) de liderul de atunci, Petre Roman. A trecut la ApR (Alianța pentru România), unde i-a luat locul lui Toma Dobrogeanu, în urma negocierilor cu Teodor Meleșcanu, preșeidntele ApR. Alegerile locale i-au adus fucnția de viceprimar și o colecție de vreo 14 primari, și mulți consilieri locali și județeni. Alegerile parlamentare însă au fost un dezastru pentru ApR, care nici măcar nu a trecut pragul de 5%.

Alte articole:   Parcul Național Piatra Craiului - Imagini spectaculoase cu boncănitul cerbilor! VIDEO

A venit momentul în care ApR a fuzionat cu PNL, dar Scripcaru a revenit la PD, chiar în fruntea filialei, debarcându-l pe Dumitru Ioan Puchianu, în urma unei negocieri cu Traian Băsescu, care i-a luat locul lui Petre Roman la șefia democraților.

Revenind la zilele noastre, plecarea lui Scripcaru spre PMP este dorită de Traian Băsescu pentru același „bagaj”. Structura de partid care va conta determinant la următoarele alegeri locale și parlamentare din 2016. Și tot atât de evindent este faptul că Scripcaru nu va merge la PMP ca să-l aibă șef pe Florin Staicu… De aici poate și temerea acestuia din urmă cu venirea lui Scripcaru în noua formațiune („Când te muți în casă nouă vrei să te simți și bine în ea“).

O fi una? O fi alta??? Eu cred că va încerca să „calce” apa până după prezidențiale, după care se va mai orienta. Asta dacă nu mai primește ceva „răvașe” de convingere să ia mai repede o decizie.

Distribuie dacă îți place!
 1. Nici un comentariu. Hmmm
  Interesant. PNL-istii nu au voie, PDL-istii sunt debusolati total, PSD-istii stau si rad in barba.

  Reply
 2. Sper sa nu uite lumea ce hotii a facut Scripcaru,de la acel patinuar ce a costat enorm, adica dublu sau triplu, pana la asfaltarile cu dedicatie catre Vectra S, domeniul schiabil din Poiana si altele. CE decizie va lua, el stie, dar oricum, sper sa plateasca pentru cele de mai sus si pentru ca a saracit Brasovul si pe brasovenii prin manevrele lor.

  Reply
 3. Și eu vreau să-l văd după gratii pe acest infractor.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.