blog-logo

Petre Roman: România trebuie să-și facă rapid o strategie energetică în contextul internațional

Petre Roman: România trebuie să-și facă rapid o strategie energetică în contextul internațional

stalpi electricaDeputatul PNL Petre Roman a declarat astăzi, la Brașov, că la dezbaterile de la OECD, România este sub Albania la capitolul infrastructură. România stă prost pentru că nu are o rețea de drumuri județene și comunale, ceea ce înseamnă dezvoltare în teritoriu, iar acest deficit uriaș de infrastructură este acumulat încă din sec. XIX.

Pe de altă parte, orientarea de piață, instituțiile, indicatorii sunt foarte buni pentru România, în schimb, la mediul de afaceri, țara noastră nu stă foarte bine față de alte țări europene.

Cât privește cadrul legal – protecția investitorului, statul de drept, capacitatea de a respecta contractele și corupția – nu stăm bine la primul indicator (statul de drept). Mai prost ca noi stă Croația. La statul de drept stăm relativ bine, iar la capitolul corupție, cu toate eforturile făcute, România nu este bine clasată. Și, cu cât apar mai multe cazuri în justiție de corupție, nu înseamnă că indicele de corupție este mai bun, ci faptul că acest fenomen este mai mare, a mai precizat Roman.

Alte articole:   Despre noi, femeile, în pandemie

„Așa stă România în momentul în care s-a răsturnat tabloul energetic al lumii. Odată cu exploatarea gaselor de șist în SUA, care a devenit o țară autosuficientă, care nu mai importă nimic decât pentru rezerve. Iar la ei gazul este de cinci ori mai ieftin ca in UE, iar electricitatea de trei ori mai ieftina. La dezbaterea de la OECD s-a spus foarte clar că UE și Japonia sunt looseri, iar câștigătorii sunt SUA și piețele emergente – China, India, Brazilia. În acest context, ce să facă România? Noi avem un vast sector industrial, care consumă multă energie. Tabloul costurilor este dramatic pentru această industrie. Pe de altă parte, această situație evidențiază și faptul că acele industrii care ar fi fost competitive, au dispărut, cum a fost cazul Brașovului – producția de tractoare, camioane și elicoptere”, a precizat Petre Roman.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate