blog-logo

Bilanţ: 571 de telefoane confiscate la Penitenciarul Codlea

Bilanţ: 571 de telefoane confiscate la Penitenciarul Codlea

bilant poyaAngajatii Penitenciarului Codlea au descoperit şi confiscat anul trecut, în cadrul celor 270 de acţiuni de percheziţie organizate în spaţiile de deţinere, nu mai puţin de 571 de telefoane mobile, dintre care 312 descoperite înainte de a intra în posesia persoanelor private de libertate şi 259 asupra persoanelor private de libertate.

Potrivit raportului de activitate al Penitenciarului Codlea pe anul trecut, au mai fost descoperite 55 de încărcătoare pentru telefoane mobile, 120 de acumulatori, 93 de cartele SIM, şapte microcarduri SD, şi 96 de cuţite improvizate.

La sfârşitul anului 2013, Penitenciarul Codlea avea în custodie un număr de 820 de persoane, din care 111 în regim deschis, 607 în regim semideschis, opt în regim închis, arestaţi preventiv 66, neincluşi în regimuri 28.

La ceas de bilanţ, în sala festivă a Penitenciarului Codlea s-a adunat personalul acestuia, în haine de sărbătoare. După un an de muncă intensă, în condiţii financiare foarte precare, oamenii care au ales să îşi dezvolte cariera într-o astfel de instituţie, fie că sunt agenţi, ofiţeri şi/sau ingineri, medici, psihologi, educatori, asistenţi sociali, manageri, un fel de grăniceri la limita civilizaţiei, specialişti care se străduiesc să aducă în contact cu norme şi valori persoane certate cu legea şi cu morala, care se încăpăţânează să vadă omul cel de dincolo de aparenţele perfide ori sadice, să sape până în adâncul gândului pentru a găsi cioburi de umanitate şi a ajuta omul să se reconstruiască în ceea ce ar fi putut fi, s-au adunat să îşi exprime în cifre rezultatele muncii.

Statistici, statistici…unele seci, altele care îi fac pe ceilalţi să ridice sprâncenele. Dincolo de acestea, însă, există oamenii… Oameni care au comis infracţiuni, oameni care au fost victime ale infracţiunilor, familii ale infractorilor şi ale victimelor…cetăţeni. Responsabilitatea lucrătorului din penitenciare este în egală măsură faţă de toţi cei care sunt influenţaţi de rezultatele muncii lui.

Pentru că tot ne raportăm mereu la normele europene, cred că este foarte util să redau reacţia unor angajaţi ai unui penitenciar din Germania în timpul unui schimb de experienţă. Profesionişti foarte buni, ca în orice alt domeniu, văzând ce înseamnă să lucrezi într-un penitenciar românesc, nemţii şi-au ridicat pălăria în faţa românilor. Am crezut la început că e o simplă curtoazie, dar argumentele au fost foarte grăitoare. De fapt, reacţiile lor exprimau o foarte sinceră mirare: „Cum de reuşiţi să faceţi atâtea lucruri cu resurse atât de puţine?”

A fost, precum ziceam, bilanţul activităţilor din anul 2013… Instituţiile partenere au fost prezente, însuşi prefectul judeţului rupându-şi din timp pentru a onora evenimentul. Poliţişti, jandarmi, pompieri, consilieri de probaţiune, reprezentanţi de vârf ai AJOFM Braşov, ai instanţelor judecătoreşti, ai procuraturii şi, bineînţeles, profesioniştii Penitenciarului Codlea au dat prestanţă şedinţei festive şi au adus încredere că instituţiile statului găsesc resurse în ele însele şi în partenerii din comunitate pentru a-şi îndeplini obiectivele şi a aduce siguranţa de care fiecare om are nevoie.

Obiective vechi şi noi se prelungesc ori s-au născut pentru 2014 şi un nou an de navigare printre gheţari a început. Fiind în continuă transformare, sistemul penitenciar românesc învaţă din ceea ce i se întâmplă şi face paşi importanţi spre profesionalizare şi spre îndeplinirea misiunii sale de a fi în serviciul societăţii.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.