blog-logo

Kovacs Attila: Milităm pentru un buget echilibrat și rațional!

Kovacs Attila: Milităm pentru un buget echilibrat și rațional!

kovacs attilaFostul vicepreședinte al Consiliului Județean și consilier județaen în acest mandat, Attila Kovacs, spune că a susținut și promovat ca bugetul județului pentru 2014 să fie unul „echilibrat și rațional“.
Attila Kovacs este mulțumit de modul în care s-au împărțit banii din cota de 20% și din TVA, de la nivelul județului Brașov, pentru echilibrarea bugetelor locale.
„Fondurile s-au împărțit pe fiecare zonă, în funcție de prioritățile stabilite de către primari și consiliile locale. Firesc, am susținut să fie alocați banii necesari pentru acele localități unde comunitatea maghiară are o pondere reprezentativă. Este adevărat, am primit din teritoriu solicitări de alocări de fonduri de cinci ori, chiar zece ori mai mari decât au existat. Acum, ei trebuie să-și aprobe alocările bugetare în fiecare cosniliul local sși să se apuce de treabă“, a precizat Kovacs Attila.
El a precizat că aufost avute în vedre investiții care erau începute anii trecuți și care s-au blocat din cauza lipsei finanțării. „Sunt investiții importante la nivelul fiecărei primării. De exemplu au început lucrările de alimentare cu apă și canalizare la Tărlungeni și Apața, pornite cu fianțare de la Ministerul Mediului, care din păcate s-au blocat anul trecut. Oricum, aceste investiții necesită și o cofinanțare locală, de aceea am alocat sume de bani în această direcție. Apoi, există proiecte de infrastructură rutieră – construcții și reparații, la fel pentru școli și grădinițe. Un alt exemplu, la Ormeniș, anul trecut s-au asflatat străzile din comună, dar datoriile pentru aceste lucrări se întind și pe 2014. La Racoș, încă nu s-au finalizat lucrări de ridicări topografice care trebuie executate în regim de urgență și era obligatoriu să asigurăm finanțare. La Jibert și la Jimbor (comuna Homorod) sunt extrem de necesare lucrări de reprațiila căminele culturale, iar la Budila trebuiau alocate resursele financiare necesare pentru sistematizarea pârului care trecere prin comună, care la fiecare rupere de nori produce pagube în gospodpriile oamenilor“, a dat Kovacs Attial exemple de lucrări pe care le-a susținut și pentru care a obținut finanțarea lor la discutarea bugetului pe 2014
O altă categorie de activități pentru care Kovacs a făcut lobby să fie finanațate sunt cele de ordin cultural, organizate de comunitatea maghiară din județul Brașov.
Este vorba despre concursul de poezie „Bartalis János” (poet maghiar născut în data de 29 iulie 1893, Apața – decedat în 7 decembrie 1976, la Cluj-Napoca). A primit titlul de doctor in filologie în 1945). Debut absolut cu poezii în „Ujsag“ – Cluj, 1914). Acest concurs a ajuns în acest an la a 21-a ediție. Apoi, Kovacs a mai amintit și de Festivalul dansului folcloric din Țara Bârsei, Împușcatul Cocoșului – tradiție populară unică de la Apața sau de Festivalul meșteșugurilor tradiționale maghiare, care are loc la începutul lunii mai în Brașov, la Biserica Reformată, eveniment la care partiicpă anual aproximativ 3.000 de persoane. Nu în ultimul rând, trebuie amintite Zilele maghiare ale județului Brașov, care se desfășoară toamna, pe parcursul unei săptămâni, cu atracții gastronomice și multe evenimente culturale.
Nu în ultimul rând, consilierul județean a precizat că a solicitat și sprijinirea presei și a bisericilor maghiare, în limita sumelor disponibile, având în vedere că 2013 a fost un an greu și că există priorități absolute pentru Brașov: construcția aero-portului și modernizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență, care trebuie finalizate cât mai rapid.
„În acest context, în 2014, dacă nu la nivel de satisfacție, sperăm să avansăm măcar un pic cu aceste investiții“, ne-a declarat consililerul județean Kovacs Attila.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Deschiderea anului universitar 2022-2023 la Universitatea Transilvania

Leave a Reply

Your email address will not be published.