blog-logo

Două refugii din Piatra Craiului au fost distruse!

Două refugii din Piatra Craiului au fost distruse!
Foto: Nicu Dragomir

Foto: Nicu Dragomir

Un coleg de presă ne-a anunțat că sunt distruse în mod intenționat refugiilor situate pe traseele nemarcate din Piatra Craiului.

 Aceste refugii au in principal doua utilizari: puncte de plecare pentru alpinistii care abordeaza traseele de catarare din Piatra Craiului si, mai important, puncte de adapost pentru salvamontistii mobilizati in patrulari sau interventii la accidente pe munte.
 Pana acum au fost distruse doua refugii: cel numit „La Butoi“ (care era situat deasupra unui perete al Prapastiilor Zarnestiului) si cel numit „Castelul Craitei“ (situat in versantul vestic al Pietrei Craiului, la 1615 metri altitudine).
 Informatia face mare valva pe forumurile de munte si a fost confirmata de salvamontisti.
Neoficial, acuzațiile pentru distrugerea refugiilor de pe traseele nemarcate sunt îndreptate către cei de la Administratia Parcului National Piatra Craiului. Motivul este stupid: in acest fel vor sa starpeasca braconajul in zona.
„Nu stiu daca in Piatra Craiului se braconeaza, insa a distruge refugiile „de pe nemarcat” e ca si cum ai taia piciorul unui pacient cu o durere la unghie. Actiunea ii afecteaza grav pe alpinisti si genereaza riscuri evidente pentru salvamontistii care stiau aceste refugii si le foloseau la nevoie. In plus, este evident ca cel putin Jandarmeria Montana are atributii legale in sensul combaterii braconajului“, ne scrie Claudiu Loghin.
Evident, cei de la Parcul Național infirmă acuzațiile. La fel de evident, refugiile au fost distruse.
Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Povestea unei zile care a trecut neobservată
 1. Nicu,pastreaza poza cu sfintenie ca doar cu poze si cu amintirile ramanem!!!

  Reply
 2. Si uite asa, hai sa aruncam cu noroi unii in altii, in loc sa punem mana sa gasim o solutie. Si daca administratia parcului infirma acuzatiile, sigur sunt vinovati. Asa, ca e simplu sa arunci cu noroi fara dovezi in presa. Bravo.

  Reply
 3. nu voi uita nici-o data,cat de spectaculosa era drumetia in braul de mijloc a munteluiPiatraCraiului,si ce bn.ne-am inoptat in refugiul Craita..era parca un simbol a turismului local…f. mare pacat..

  Reply
 4. dobitoci LOCURI DRAGI MIE COPILARIE …au gasit seringii..CRED CA NU PENTRU A AJUNGE ACOLO TREBUIE ….caracter CONSTINTA PUTERE fizica SI MULTA DRAGOSTE…….

  Reply
 5. Fireste ca cei de la adminstratia parcului sunt suspectati … si aia cu combaterea braconajului e vraja marii .. braconierul merge impusca si merge acasa, nu sta sa doarma prin refugii. Ei de fapt vor sa descurajeze accesul pe traseele nemarcate … asta e .. au ei o obsesie cu interzisul asa in masa. Ca doar nu se vor complica sa organizeze treburile … interzice si bafta. Eu speram ca si fiul meu (inca prea mic) sa vada acele locuri, sa il invat cum sa se comporte pe anumite trasee … speram sa fac asta fara a fi considerat un nemernic de infractor. Acum probabil ca acest lucru nu va mai fi posibil … pana la urma mersul pe munte se face spre cabana, sa generezi niste costuri si profituri … altfel … .de ce sa mergi asa de tampit pe un coclaur nemarcat care nu duce nicaieri ? Mia bine il interzicem chiar daca e vorba de un turist ce stie ce e ala munte, liniste, respect pt natura. Penibil. Distrugeti ba tot, puneti lacat apoi si stati ca tampiti si va uitati … sa va umpleti de porcus turisticus care sa bea bere si sa faca mici la Plaiul Foii … ca in rest sunt toti infractori.

  Reply
 6. Tocmai de asta le distrug … distruge simbolul, si omul nu va mai avea de ce sa mearga pe acolo … asa au ei liniste!

  Reply
 7. Kiss-Budai Matyas 29 ianuarie 2014, 3:14 PM

  Castelul Craitei a fost reconstruit in decembrie, de catre asociatia carpati.org. Din pacate nu a tinut prea mult….

  Reply
 8. am uitat sa-i multumesc autorului Sebastiian Dan ca a ales fotografia mea :D, tin sa precizez ca a fost facuta in 1985

  Reply
 9. sincer, poza era pe multe site-uri fara autor. corectez imediat situatia!

  Reply
 10. Suntem uimiti , uluiti ! Este greu sa construiesti si mai ales la inaltime ! Suntem convinsi ca iubitorii muntelui Piatra Craiului, care au calcat cu mult respect in aceste refugii s-au bucurat ca exista. Au multumit in sinea lor celor care le-au construi si au rugat pe Dumnezeu sa le dea acestora multa sanatate , respectiv odihna vesnica celor care au trecut la Doamne. Este clar ca nimeni dintre cei care au pasit in acele locuri nu avea forta interioara de a distruge.
  Atunci ne putem gandi ca totul este politic? Ne putem gandi ca s-a dat o directiva prin care spune" distrugeti toate reugiile ce sunt in zone nemarcate sa nu se poata vedea cata padure se taie , sa nu se poata vedea braconajul de capre negre facut de oamenii politici si " prietenii lor"" . Ce nenorociti sunt! Vai de sufletul lor! Cred ca vor mosteni pamantul?
  Noi cu sprijinul lui Dumnezeu vom lupta contra acestor actiuni distructive.Sunt convinsa ca daca cei care au distrus refugiile vor scapa de pedeapsa pamanteana , nu vor scapa de pedeapsa lui Dumnezeu. Le va lua Dumnezeu ce le este mai drag pe lume si le va da boli incurabile facandu-i sa sufere mult , mult timp. Aceste refugii salvau viata multor iubitori ai muntilor tarii noastre veniti se bucure de frumusetea Pietrei Craiului.
  DE CANCER VOR MURI CEI CARE AUCOMANDAT SI DISTRUS ACESTE REFUGII !
  ASA SA FIE . ASA SA FIE . ASA SA FIE .

  Reply
 11. Totul ca sa le fie bine unora care au cabane in Piatra Craiului…cam asa a fost si cu vechiul refugiu Spirlea, i-au dat foc ca sa nu justifice multii bani nebagati in renovarea lui si pentru ca baietii destepti din Plaiul Foii sa aiba mai multi musterii…. Trist!

  Reply
 12. am zis multumesc, nu-i nicio problema 🙂

  Reply
 13. De multe ori esti prins de vreme rea si aceste refugii sunt mana cereasca. Din pacate sint diversi „oameni” care distrug locurile de adapost, facute cu MARI eforturi. Le doresc din tot sufletul sa aiba nevoie de aceste refugii si sa moara lent si chinuitor undeva pe munte unde au existat refugiile distruse de mina lor !

  Reply
 14. […] Am primit un comunicat de presă din partea Administrației Parcului „Piatra Craiului“, în urmă anuntului referitor la distrugerea a două refugii din această zonă. […]

  Reply
 15. […] Am primit un comunicat de presă din partea Administrației Parcului „Piatra Craiului“, în urmă anuntului referitor la distrugerea a două refugii din această zonă. […]

  Reply
 16. N-a distrus nimeni nimic, incetati cu paranoia. Craita s-a daramat din cauza acumularii masive de zapada pe structura putreda.

  Reply
 17. Cind urasti asa cum o faci tu e ca si cum bei tu otrava si astepti sa moara cel pe care tu-l urasti.

  Reply
 18. lipsa de educatei si bun simt

  Reply
 19. Acuma le a venit Corona

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.