blog-logo

Junii brașoveni, invitați de onoare la sărbătorirea Unirii la Covasna

Junii brașoveni, invitați de onoare la sărbătorirea Unirii la Covasna

unirea Mihai Viteazul covasnaJunii Braşovului şi un grup de păstrători de tradiţii populare din Republica Moldova se vor număra anul acesta printre participanţii la manifestările din municipiul Sfântu Gheorghe, consacrate Unirii Principatelor Române.
Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu a declarat că manifestările vor începe miercuri cu un concurs de istorie destinat elevilor din clasele gimnaziale, organizat în colaborare cu Asociaţia „Universitaria Emil Poenaru” din Braşov, asociaţie care de Ziua Naţională a României a oferit o paradă aviatică locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe. Potrivit prefectului, primii trei câştigători vor primi câte o tabletă PC.
Joi, la sediul Prefecturii Covasna va avea loc simpozionul cu tema „Ecoul intern şi internaţional al Unirii de la 24 ianuarie 1859”, organizat împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, iar vineri, după Te-Deum-ul oficiat la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe va urma o „paradă istorico-artistică” până în Piaţa ‘Mihai Viteazul’, unde vor avea loc un ceremonial militar-religios, depuneri de coroane de flori şi un spectacol folcloric.
„Pe 24 ianuarie vom avea invitat şi un grup de dansuri populare din Republica Moldova, format din aproape 50 de persoane, care va susţine un program artistic. De asemenea, va avea loc o paradă istorico-artistică, la care vor participa Junii Braşovului şi grupul de păstrători de tradiţii din Vâlcele (…) Câţiva actori de la teatrul din Braşov îi vor întruchipa pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe Mihail Kogălniceanu şi pe moş Ion Roată. Cel dintâi va sosi cu o caleaşcă şi va fi întâmpinat în mod simbolic cu pâine şi sare, dar şi cu flori, care vor fi presărate în faţa caleştii”, a spus prefectul Dumitru Marinescu.
În apropierea pieţei în care se va desfăşura evenimentul vor fi amplasate şi câteva căsuţe din lemn, unde vor fi vândute produse tradiţionale, cărţi, costume populare româneşti, precum şi diverse obiecte fabricate în Republica Moldova. Seara de 24 ianuarie se va încheia cu tradiţionalul Bal al Unirii, dar manifestările vor continua sâmbătă şi duminică la Sfântu Gheorghe, cu concursuri sportive, respectiv competiţii de gimnastică artistică şi handbal feminin şi masculin dotate cu „Cupa Unirii”.
Prefectul a declarat că dorinţa organizatorilor este de a atrage cât mai mulţi localnici la această sărbătoare, în special tinerii, de aceea programul din acest an a fost mai deosebit şi mai diversificat faţă de alţi ani.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   S-a redeschis Centrul de vaccinare anti-COVID din Prejmer
 1. Foarte bine ! Invitatia e semnata si de Laszlo Tokes? Sper sa nu fie si "contra sarbatorire" !

  Reply
 2. direct la Budapesta si stim o treaba

  Reply
 3. Catalin Domnisoru , ce legatura au Junii cu acest eveniment?

  Reply
 4. la intrebarea asta nu iti poate raspunde decat Uniunea

  Reply
 5. Catalin Domnisoru , dar am un Presedinte, poate ne raspunde el!

  Reply
 6. Junii, dragi mei, mai au sa meagra sa cante ceva lui Ponta si lui Basescu de zilele lor de nastere. Rau au ajuns. Mai ales ca nu este o actiune in programul lor traditional.

  Reply
 7. a inebunit lupul ? chiar se merge ?

  Reply
 8. Felicitări pentru Juni ! Știu exact ce fac ! Sunt patrioți adevărați ! Bravo ! Bravo ! Bravo !

  Reply
 9. Bravo patriotilor…

  Reply
 10. de ce Alexandru ,pacat tu chiar semeni putin cu Ioan Cuza………

  Reply
 11. Ioan Palamaru , chiar nu. tu ce se semeni? sa-ti spun eu?

  Reply
 12. in nici-un caz cu pisica neagra ,,eu chiar ti-am facut un compliment alexei,accelerind asemanarea ta cu Domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

  Reply
 13. Ioan Palamaru , tu semeni ku cârcotașii din muppets show! orice zice omul, tu ești șo pe el! unde vezi tu patriotism la deplasarea de la sf.Ghe?

  Reply
 14. Patriotismul nu se vede,se simte doar,ca la tine greu de interpretat.

  Reply
 15. In orice caz Alexei, sa stii ca ma bucur ,este o actiune bine venita ,si orice persoana care va veni la Sf. dovedeste patriotism.

  Reply
 16. ca tot veni vorba cu asemanarea mea ……poate nimic pe lumea asta nu sa facut fara critica ..http://youtu.be/gyPNRNTSbmo

  Reply
 17. Alexandru Petrescu reprezentantii Junilor de la vremea aceea au avut un rol marcant

  Reply
 18. nu stiu de ce politizezi: daca ar fi mers la o schema PDL era de bine???

  Reply
 19. vad ca e mare problema daca merg la sf gh. culmea e ca vad ca romanii comenteaza negatic, ungurii tac de nu se mai opresc

  Reply
 20. asa este Sebastian,dat fiind faptul ca exact in acelasi an respectiv1860,la Brasov,erau
  Junii Albiori — steagul şi vătaful
  Numiți din vechime „ăi albi”, deoarece costumul lor era alcătuit din veșminte albe, Junii Albiori (Junii Naționali Albi) s-au construit în anul 1860 în contextul înființării Asociațiunii Transilvănene pentru Cultura și Literatura Poporului Român (ASTRA), în marea lor majoritate făcând parte breslele măcelarilor și negustorilor din Șcheii Brașovului. iar tot in acelasi an,si nu intamplator,S-a creat armata nationala prin contopirea fortelor militare ale celor doua principate si Statul Major General al acesteia este infiintat in 1859. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, numita in cinstea domnitorului, a fost terminata in 1860 si este prima institutie de invatamant superior din tara. In ciuda acestor reusite, Cuza a intampinat o rezistenta acerba din partea boierilor, burgheziei, dar si din partea Bisericii in aplicarea altor masuri mult mai vitale.

  Reply
 21. asa vrei tu, Dan Sebastian, sa induci, ca politizez?

  Reply
 22. Alexandru Petrescu de ce e o problema pentru tine sa mearga junii, invitati, la un astfel de eveniment????

  Reply
 23. Actiunea in memoria domnitorului Al.Ioan Cuza este foarte frumoasa si de apreciat dar locul de desfasurare e cam prost ales si poate si participarea junilor….dar fiecare june inviatat sa onoreze acest eveniment are optiunea de a merge sau nu 🙂

  Reply
 24. Probabil din motiv ca istoricul Societății Junilor Brașovecheni dateaza din 1851,si Alexandru……..

  Reply
 25. inca raman uimit de ce este prost ales orice loc din ROmania pentru a sarbatori Unirea. sa inteleg ca dupa mintea unora nu avem voie sa sarbatorim Unirea, Ziua Natioanla a Romaniei etc. in anumite petice teritoriale, ca asa le-a cracanat mintea unii ???

  Reply
 26. nu e mai Sebica o problema, vad ca o ti cu asta langa ca si betivul cu cinzeaca. Sunt doar uimit.. In rest, noapte buna si pe maine la o zeama.

  Reply
 27. la cum pui problema, tu o tii langa – au schimbat cei de la PRM si alte partide pe unde ai fost in trecere politica???

  Reply
 28. nu stiu cum e cu prm-ul, stiu cum e cu unii ziaristi care schimba stapanul. App de prm, am vazut ca ai ''periodice'' cu seful prm…

  Reply
 29. Sebastian Dan , poate imi aduci tu aminte cate ”treceri politice” am avut. sa nu se uite. Cat despre o eventuala candidatura viitoare, poate doar in doua conditii: daca mai gasesc un partid ca ala de sub 1% si daca te bagi iar la promovare media ca ultima data. Pana raspunzi tu, am timp sa sciu si eu ceva repede

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.