blog-logo

A murit Victor Neculicioiu, șeful fostei unități anti-KGB din România

A murit Victor Neculicioiu, șeful fostei unități anti-KGB din România

lumanareFostul șef al brigăzii anti-KGB din România, generalul-locotenent Victor Neculicioiu, a murit cu aceeași discreție care l-a marcat întreaga viață. În 1981 avea gradul de colonel și era șeful Securitatii Brasov. Înmormântarea va avea loc mâine, la ora 13.00, la cimitirul din comuna Cristian.

La 15 iunie 1981 semneaza o nota in care identifica persoanele din judetul Brasov care sunt cercetate în problema „Eterul”. Victor Neculicioiu era, în 2000, general de brigada în SRI.

După revoluție, s-a retras la Cristian, unde avea o casă. A cochetat și cu politica, după Revoluție, înscriindu-se în PSM (Partidul Socialist al Muncii), dar la scurt timp a renunțat și nu a mai apărut în viața publică.

Alte articole:   Accident de muncă în județul Brașov. Un bărbat a avut nevoie de îngrijiri medicale
Neculicioiu a confirmat implicarea rușilor la Revoluție

Referitor la conspiraţia de la Iaşi, referirile Securităţii au fost destul de vagi în anii de după Revoluţie. În 1994, Victor Neculicioiu, fost şef al contraspionajului, reda mitingul eşuat la Iaşi în câteva fraze. Iată mărturia sa în faţa Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie: „La 14 decembrie am fost trimis la Iaşi cu o echipă, să văd implicarea ruşilor. S-a semnalat că va fi o acţiune de anvergură. Aveau oameni care-i ţineau la curent şi cadre de informaţii la ambasadă. Să scoată lumea în stradă. Pe 15, erau doi sau trei reţinuţi. (…) E drept, zona era bătută de ruşi. Trebuia să se iasă în stradă pe 16, 19 şi parcă 22. Nu au ieşit”.

Alte articole:   Toaleta autoamată, în probe în Livada Poștei

Aşa cum rezultă din documente date publicităţii, instrucţiunile KGB către agenţii din România, interceptate de Departamentul Securităţii Statului în 1982, relevau că “România era lucrată ca un stat inamic, o abordare care nu numai că a fost perpetuată, ci chiar accentuată după venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov”. Generalul Victor Neculicioiu, ultimul director al Unităţii 0110 (unitatea anti-KGB) a Securităţii a declarat în faţa unei Comisii de anchetă a Senatului că, atunci când a preluat comanda unităţii, în 1983, şi până la dizolvarea sa imediat dupa revoluţie, poziţia operaţională a KGB faţă de ţara sa era “destul de clară”. KGB considera România o ţintă la fel de ostilă “ca orice stat occidental”.

Alte articole:   Accident cu 3 mașini implicate pe strada Toamnei

Încă de la începutul anilor `80, unitatea 0110 a fost organizată în patru direcţii. Două direcţii se ocupau exclusiv de operaţiunile KGB si GRU. Alta era destinată combaterii operaţiunilor Iugoslaviei şi Ungariei, cu acelaşi număr de angajaţi şi resurse care fuseseră dedicate serviciilor sovietice. Ultima direcţie se ocupa de celelalte servicii din statele socialiste, de la Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia şi Germania de Est până la regimurile pro-sovietice din Asia, Africa şi America Latină.

Distribuie dacă îți place!
 1. Practic, așa de discret a fost că a condus în anii 90 filiala locală a Partidului Socialist al Muncii, făcătura comunistoidă condusă la nivel național de Adrian Păunescu.
  Abia acum aflăm că în același timp era și general SRI. Iar în 1987 era șeful Securității la Brașov și unii ar vrea să credem că nu a avut absolut nicio legătură cu represiunea de după 15 Noiembrie? Și abia acum ne lasă mărturii ca să aflăm dovezile implicării rușilor în decembrie 1989.
  Nici nu vreau să îmi imaginez ce pensie de neam prost a avut în toți anii ăștia.
  Scaraoțchi are de azi un nou soldat de nădejde.

  Reply
 2. Sebi, nemernicia nu are unitate de măsură. Toți îs din aceeași oală cu ticăloși siniștri.

  Reply
 3. Nu stiu ce v-a putut face d-voastra, personal, acest om ca sa-i „marcati” trecerea in nefiinta in cel mai abject mod…Ati fost cumva resident KGB in Romania?

  Reply
 4. Domnule Sorin, în general agenții străini (și ăia străini de istorie și realitate) folosesc nume false sau dau curajoși mesaje anonime, așa ca dumneavoastră. Dacă 15 Noiembrie e doar un bulevard pentru dumneavoastră, aia nu mai e vina nimănui. Iar Securitatea, dacă ați citit vreo carte de istorie sau vreun articol de ziar, nu se ocupa defel nici cu patriotismul, nici cu protecția țării, ci a fost principala instituție de opresiune, teroare și exterminare. Să vă aducă Moș Gerilă pace și mai multă minte, La Mulți Ani.

  Reply
 5. Eu am vrut doar sa va atrag atentia asupra comentariului deplasat facut public la decesul unui om pe care nu l-ati cunoscut si care nu v-a facut niciun rau. Din pacate constat ca e o chestie de caracter si aici nu mai pot comenta.

  Reply
 6. In istorie , pe drept va intra ca unul care a facut mult pentru Romania , inamicul lui Iliescu si Militaru , iar acum ca nu mai e sa spuna adevarul , e o mare pierdere .

  Reply
  • Adevarat. Victor Neculicioiu a fost un as al serviciilor secrete romanesti. Un profesionist darz si patriot. Un mare erou al Romaniei. Un erou discret, pe masura modestiei sale.
   Dumnezeu sa-l ierte!

   Reply
 7. Domnul Supeala transmite prin scrisul sau frustrare. In toate comentariile sale, pe toate blogurile este veninos, este contra. La capitolul realizari, domnul in cauza sta mult mai rau. Dupa o scurta cariera de jurnalist la trustul Mix a incercat cate ceva in mediul privat, de unde a fost eliminat datorita caracterului. Acum continua sa combata. Puteti sa vedeti si comentariile impotriva fostului patron de trust, Cancescu, care i-a platit salariul. Frumos caracter! Nu te musca de buze ca mori inveninat.

  Reply
 8. Pina acum stiam ca legionarii criticau darz comunismul si personajele sinistre care-l deserveau. Dintr-odata ne surprind, devinenind mari fani ai defunctului regim si ai celor care l-au sustinut. Luzerul Victoras isi schimba parerea precum bate vantul, dar intr-un lucru e consecvent, legionar extremist, securist, comunist, n-are importanta – doar patrihot sa hie…
  Individul decedat a fost seful Securitatii Brasov, probabil ca a facut atat de mult bine, incat maine i se va ridica o statuie in fata sediului acestui site (si nu numai). Evident, nu vor lipsi nici tovarasii preoti si nici steagurili verzi.
  Bravo, bai!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate