blog-logo

Staţii de epurare ecologice, la Criţ și Roadeș

Staţii de epurare ecologice, la Criţ și Roadeș

prima-statie-de-epurare-ecologica viscriStaţii de epurare sută la sută ecologice, precum cea realizată la Viscri, de Mihai Eminescu Trust şi inaugurată în 2011 de Prinţul Charles, ar putea fi construite în alte zece sate din Transilvania, printr-o colaborare a fundaţiei cu Ministerul Mediului.
Anunţul a fost făcut miercuri seară, la Londra, de ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi de preşedintele Mihai Eminescu Trust (MET), Jessica Douglas-Home, informează Mediafax.
În urma semnării unui protocol, în aceeaşi zi, între cele două instituţii, acestea ar urma să coopereze pentru „multiplicarea” proiectului pilot al staţiei de epurare de la Viscri în alte zece sate din Transilvania: Alma Vii, Biertan, Richiş, Mălâncrav (judeţul Sibiu), Archita, Stejăreni (judeţul Mureş), Criţ, Roadeş (judeţul Braşov), Plăieşii de Jos şi Casinu Nou (judeţul Harghita).
Deocamdată nu s-a precizat cum va fi finanţată realizarea celor zece staţii ecologice, ministrul Mediului spunând că la ora actuală se lucrează pentru studiul de fezabilitate. Rovana Plumb a mai precizat că, luând în considerare proiectul care a fost deja implementat la Viscri, ar dura aproximativ şase luni să fie realizată o astfel de staţie.
La rândul ei, Jessica Douglas-Home s-a declarat „deosebit de entuziasmată” de colaborarea încheiată cu Ministerul Mediului.
Staţia de epurare lagunară, proiectul-pilot implementat la Viscri, oferă un sistem ecologic de tratare a apelor, cu o investiţie şi costuri de întreţinere minime, în comparaţie cu un sistem chimic şi mecanizat. În principiu, preţul unei staţii de epurare lagunare este de şase ori mai mic decât dacă s-ar realiza o staţie convenţională. Staţia lagunară pentru o populaţie de 2.000 persoane costă 384.038,38 de euro, iar cea pentru o populaţie de 1.000 persoane costă 263.663,38 de euro.
În cadrul colaborării, ar urma să fie realizate patru staţii lagunare pentru localităţi cu 2.000 de locuitori şi şase pentru localităţi cu 1.000 de locuitori.
Staţia de epurare lagunară funcţionează datorită bacteriilor vii care degradează apa uzată menajeră. Epurarea biologică se desfăşoară prin intermediul lagunelor, în mod natural, fără recirculare, această metodă asigurând un grad înalt de epurare. 
La Viscri au fost realizate trei lagune, în care se deversează apele uzate din cele 120 gospodării, având un volum total de 3.644 metri cubi şi un debit mediu de 61,8 metri cubi pe zi, iar timpul de reţinere este de apoximativ 59 de zile.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Primarul Coliban s-a răzgândit: nu i-a mai cerut, astăzi, demisia șefului Poliției Locale!

Leave a Reply

Your email address will not be published.