Dezbatere la Brașov: Medierea – cost sau soluție?

Dezbatere la Brașov: Medierea – cost sau soluție?

mediatoriMult discutata și disputata funcționare a mediatorilor a fost discutată astăzi, într-o conferință de presă, de către patru mediatori: Laura Cobilici, Carmina Dan, Daniela Stamatidis și Eugen Târnovan.

Tema discuției a fost prezentarea avantajelor medierii față de alte acte ale justiției, prin prisma unei întrebări pe care și-o pune omul de rând: este medierea un cost suplimentar sau o soluție de a salva bani și timp, mult timp?…

Stamatidis spune că „medierea  în România a fost introdusă ca o procedură care să protejeze atât buzunarele românilor, cât și sănătatea oamenilor. Este o metodă alternativă de rezolvare a conflictelor dintre cetățeni sau cetățeni și firme/instituții, în afara sălilor de judecată. Oamenii trebuie să știe că medierea este un drept al lor, care le permite să își rezolve problemele în timp scurt, în condiții de confidențialitate, cu cele mai mici costuri“, a declarat Stamatidis. Aceasta susține că, în cazul în care se ajunge în fața instanței, trebuie plătită taxa de timbru, serviciile unui avocat și experții (dacă este cazul), în cazul în care îi solicită instanța. Apoi, este vorba despre faptul că, în instanță, un proces poate dura câțiva ani, în timp ce, în cazul medierii, un conflict este rezolvat, cu acordul părților, în cel mult 3-4 săptămâni.

Alte articole:   Legea care prevede pedepse mărite pentru pedofili, atacată de Guvern la CCR pe motiv că e discriminatorie
Medierea salveză relațiile interumane

Chiar dacă pare greu de crezut că o procedură juridică poate să rezolve conflictele între prieteni, fără să se ajungă în instanță, iar acest lucru este posibil grație medierii. „Cel mai important lucru este faptul că medierea salvează relațiile interumane. O înțelegere între cele două părți, la acest moment, poate salva relații la care nu ar fi renunțat niciuna dintre părți, indiferent că este vorba despre probleme personale sau între persoane fizice și instituții/firme“, a declarat Carmina Dan.

Justitia are rolul de a preveni, iar medierea de a solutiona conflictele aparute intre persoane/persoane si institutii. „Medierea poate interveni in etapa extraprocesuala sau in etapa procesuala (in timpul unui proces) si astfel se pot media litigii de munca, civile, din domeniul dreptului familiei, litigii ce privesc posesia, grănițuirea, strămutarea, conflicte din domeniul protecției consumatorului, cauzele de malpraxis. În cauzele penale ce privesc infracțiuni pentru care, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părților înlătură răspunderea penală, pretențiile civile pot fi și ele soluționate prin mediere”, a mai precizat Carmina Dan.

Alte articole:   Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 33,6% în trimestrul II 2020
„Confidențialitatea este cea mai importantă“

La rândul său, Eugen Târnovan, spune că medierea mai are un foarte mare avantaj. „Confidențialitatea este unul dintre cele mai importante atuuri ale medierii. Și aici nu vorbim doar despre divorțuri. În contextul în care, în procesele clasice, în sală poate participa oricine, este evident faptul că orice informație confidențială, cum este cazul persoanelor publice, ajunge imediat să fie exploatată de către presă. Pe de altă parte, trebuie spus faptul că existența și funcționarea mediatorilor este sprijinită de către CSM și de către Ministerul Public. În prezent, vorbim, în România, de o încărcare de 700 de dosare/judecător. Dincolo sunt doar 30 de cazuri.  De aici și importanța funcționării mediatorilor. Și aș mai vrea să precizez un lucru: nu suntem în competiție nici cu avocații, nici cu notarii, cu nimeni. Iar dacă există vreun caz unde trebuie să cerem o opinie pertinentă, o facem“, a punctat Târnovan.

Alte articole:   Moldovan: „Am încredere că vom trata meciul cu CS Ocna la fel de serios ca primul joc şi ne vom întoarce acasă promovaţi”

 „Informarea este obligatorie“

Laura Cobilici a ținut să precizeze că oamenii nu trebuie să fie speriați când sunt invitați la discuții de către un mediator.  Este o procedură firească, prevăzută de legiuitor. „Scopul informării este acela de a afla avantajele medierii comparativ cu mersul în instanță. Mai mult, oamenii trebuie să știe că, dacă vor, pot veni însoțiți de către rude, cu acordul celeilalte părți sau de către avocați. Pentru că, este evident, soluția trebuie să aparțină ambelor părți“.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. Medierea asa cum e gandita si cum functioneaza astazi e facuta doara sa mai ingroase buzunarele avocatilor. Vorbiti cu ceilalti mediatori, nonavocati, si o sa va lamuriti. Vedeti cate cabinete de emdiere din Brasov sunt goale si cum stau lucrurile in cazul avocatilor care au facut si cursul de mediator.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate