blog-logo

DNA a blocat o finanțare de 18 milioane de euro la Compania Apa

DNA a blocat o finanțare de 18 milioane de euro la Compania Apa
compania apa brasovMinisterul Mediului a suspendat platile interne catre compania de utilitati a judetului Brasov, intr-un proiect european de 18 milioane de euro, in urma investigatiilor derulate de Directia Nationala Anticoruptie.
Firma spaniola care a derulat lucrarea de la Brasov este suspectata ca a folosit un portofoliu de lucrari fals la licitatia castigata la Brasov.
Ancheta procurorilor fata de firma spaniola a pornit de la plangerea unei firme germane de constructii, concurenta a ibericilor, care sustine ca are documente si alte informatii despre cel putin alte 5 cazuri asemanatoare in care sunt implicate companii spaniole, la lucrarile publice din Romania. 
Un proiect european de 18 milioane de euro derulat de Compania de Apa Brasov SA este blocat de doua saptamani, de cand Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial (AMPOS) Mediu, de la Ministerul Mediului, a suspendat platile interne, ca urmare a suspiciunilor de frauda investigate de Directia Nationala Anticoruptie.
„Suspendarea a dispus-o Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu, pe suspiciune de frauda, intrucat exista un dosar penal la adresa contractantului. Blocarea s-a intamplat acum vreo doua saptamani, am primit hartie de la minister ca nu mai vin bani pana nu se intelege ce-i de facut”, a declarat, luni, pentru HotNews.ro, Doru Sopterean, director Programe Externe Compania Apa Brasov.
Contractul pentru lucrarile de constructii in proiectul „Colectoare apa uzata Ghimbav-SE Brasov-SE Feldioara si aductiune noua Stupini-Feldioara”, derulat de compania de utilitati de stat, a fost castigat in aprilie 2012 de asocierea constituita de firma spaniola Peyber Hispanica SL si SC Criteria SRL.
Lucrarile au inceput la sfarsitul anului 2012 si trebuie terminate in prima parte a anului 2015, insa pana in prezent compania spaniola nu a reusit sa efectueze decat 8% din lucrari.
In momentul de fata s-au executat lucrari in jur de 8% din contract, ultima plata care a fost facuta constructorului nu a mai fost rambursata de catre minister, undeva la 2 milioane de lei„, a mai spus directorul de la Compania Apa Brasov SA.
Sefii companiei de utilitati de stat dau acum din colt in colt pentru a face rost de finantari pentru continuarea proiectului si vor sa mearga la Bucuresti pentru a discuta la Ministerul Fondurilor Europene posibilitatile de continuare a proiectului.
O varianta analizata de sefii companiei de apa este ca lucrarea sa fie recontractata, insa aceasta ar conduce la noi intarzieri in derularea proiectului, marind riscul de pierdere a banilor europeni – prin dezangajare automata- care mai pot fi absorbiti numai pana la sfarsitul anului 2015, in actuala perioada de programare. O solutie la care se gandesc sefii companiei de utilitati de stat este ca Guvernul sa finanteze lucrarea mai departe, din bani de la bugetul de stat, iar apoi, dupa incheierea tuturor investigatiilor, Comisia Europeana sa deconteze aceste cheltuieli cu bani europeni.
„Parerea mea personala este ca exista posibilitatea sa cerem sprijin de la Guvern sa finanteze lucrarea. Se termina procesele si investigatiile si se incheie lucrarea”, a explicat directorul Sopterean.

Alte articole:   4,53 la mie, incidența la nivelul județului. La Comăna s-a ajuns la 16,5 la mie!
De râsul curcilor: Compania Apa face verificări pe Google!

Investigatiile procurorilor au inceput in urma cu aproape un an, dupa ce o firma concurenta, Ludwig Pfeiffer, din Germania, a contestat corectitudinea actelor depuse de spanioli la dosar.
Investigatia procurorilor se refera la niste documente depuse la oferta de firma spaniola, care trebuia sa ateste experienta in lucrari de canalizare„, a afirmat directorul de proiecte externe al Companiei de Apa Brasov.
In septembrie 2011, cand a demarat procedura de achizitie publica de lucrari, autoritatea contractanta a pus drept conditie ofertantilor sa aiba o experienta similara in care sa fi montat minimum 10 km de teava de apa si 10 km de canalizare intr-o lucrare anterioara.
Firma germana Ludwig Pfeiffer, concurenta spaniolilor, se plange ca Peyber Hispanica ar fi depus la dosar un portofoliu fals. Potrivit celor de la Pfeiffer, concurentii spanioli au castigat lucrarea de la Brasov invocand experienta acumulata intr-un proiect in localitatea Illescas, Spania, in care au avut o performanta de invidiat: pe o suprafata de 83 de hectare, care contine drumuri ce totalizeaza 7 km lungime, Peyber Hispanica a bagat 64 km de teava de canalizare si 40 km de teava de alimentare cu apa. 
Orasul Illescas are 24.000 de locuitori, ceea ce inseamna ca firma spaniola a montat mai mult de 4 metri de teava pe cap de locuitor.
Insa,conform informatiilor procurate de Ludwig Pfeiffer, de la beneficiarul din Spania, primaria localitatii Illescas, firma Peyber Hispanica a montat acolo putin peste 5,3 km de teava de canalizare si 0,21 km de conducta de apa, in conditiile in care Compania de Apa Brasov solicita ca ofertantul sa fi montat anterior minimum 10 km de teava de apa si 10 km de canalizare.
De altfel, conducerea Primariei Illescas a fost „suspendata din functie urmare a faptului ca face obiectul unei anchete penale legate de savarsirea unei presupuse fapte de coruptie, in conexiune cu atribuirea mai multor contracte de lucrari publice intre care si contractul incheiat cu societatea Peyber Hispanica SL”, le-a comunicat primaria localitatii din Spania celor de la Ludwig Pfeiffer, conform firmei germane.
In plus, potrivit datelor furnizate de nemtii de la Ludwig Pfeiffer, firma spaniola mai depusese la dosar o recomandare emisa de viceprimarul comunei Sasciori, judetul Alba, unde societatea ar fi avut o lucrare. Ulterior, insa, primaria a emis o adresa in care arata ca recomandarea fusese eliberata „dintr-o eroare”. (Pentru această verificare, nu trebuia o căutare pe google… )
Daca inadevertentele se dovedesc a fi reale si in urma deciziilor justitiei, atunci o intrebare fireasca ar fi: „Cat de atente sunt verificarile facute de autoritatile contractante – beneficiari – asupra documentatiei depuse de constructorii ofertanti in proiectele europene?”.
Directorul pentru proiecte externe de la Compania Apa Brasov SA ne explica modul in care comisiile de licitatie verifica experienta declarata de firmele ofertante. „Noi, in comisiile de evaluare, verificam documentele care ne sunt puse la dispozitie de catre ofertant. Atat timp cat documentele sunt clare, in ceea ce priveste partea aceasta de experienta, de calificare a constructorilor, noi facem verificari de genul ne uitam frumos pe computer, ca informatia circula azi, ne uitam pe site-uri, pe Google si gasim: Da, acel contract numit de ofertantul X exista, a fost finantat intre anii si anii, a fost finantat de Guvernul Spaniei, al Portugaliei„, a explicat Sopterean, pentru HotNews.ro.
„Pai, unde sa ne uitam, putem sa mergem in Spania?! Avem dreptul prin lege sa-l punem pe ofertant sa-si clarifice oferta, nu sa-si schimbe oferta”, a adaugat el.
Seful de la Compania Apa Brasov justifica dificultatea verificarii ofertelor chgiar prin faptul ca de un an procurorii anticoruptie fac investigatii in acest caz si nu au dat o solutie privind eventualitatea unor documente false.„Tinand cont ca eu am fost de vreo 9 ori pe acolo, cred ca s-a implinit un an (de cand a inceput DNA investigatia – n.r.)”. 
„Daca era asa usor de demonstrat ca au fost documente false, inseamna ca dosarul inceput de DNA era in instanta si gata rezolvat. Cum poate o comisie care n-are politisti, nici detectivi si investigatori sa faca o demonstratie de asemenea natura impotriva unui ofertant?”, se intreaba retoric Sopterean. 
Directorul a mai precizat ca el nu este cercetat de procurori, insa a fost „invitat la DNA” sa-l „intrebe de sanatate”.

Alte articole:   Educație Juridică Brașov - Lege nouă: evazioniștii scapă de închisoare
DNA confirma: Procurorii fac acte de urmarire penala fata de fima Peyber Hispanica SL Madrid
Directia Nationala Anticoruptie a confirmaca procurorii efectueaza acte de urmarire penala fata de firma Peyber Hispanica SL Madrid ca persoana juridica, precum si fata de un cetatean spaniol, reprezentant al societatii comerciale, persoane suspectate ca au prezentat documente sau declaratii false pentru „obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave”.
Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Braşov efectuează acte de urmărire penală faţă de persoana juridică Peyber Hispanica SL Madrid (Spania) şi faţă de o persoană fizică, cetăţean spaniol, reprezentantul societăţii menţionate, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave„, a transmis DNA catre HotNews.ro.

Alte articole:   Jurnal de artizan - Gravură manuală pe sticlă cu artista brașoveancă Astrid Bata

„Actele de urmărire penală efectuate de procurori se referă la împrejurarea că, în documentaţia de calificare, cetăţeanul spaniol reprezentant al societăţii menţionate, a depus la autoritatea contractantă (SC Compania Apă Braşov) un certificat care atestă, în mod fals, îndeplinirea condiţiei de experienţă de către societatea din Spania în privinţa realizării de conducte de apă şi canalizare, cu consecinţa câştigării licitaţiei de atribuire a contractului şi a obţinerii pe nedrept a sumei de peste 10 milioane lei (avans de 10 % din valoarea investiţiei). Banii provin din fondurile UE, bugetul naţional şi bugetul local, în diferite procente”, au mai adaugat procurorii anticoruptie.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate