Liceul cu program sportiv din Brașov sărbătorește 160 de ani de existență!

Liceul cu program sportiv din Brașov sărbătorește 160 de ani de existență!

liceul sportiv brasov160 de ani de la prima atestare a Liceului cu Program Sportiv Brasov! Unitatea de învățământ a apărut in anul 1853 sub denumirea „Scoala de gimnastica”.

Festivitatea va avea loc in data de 27 noiembrie 2013, ora 12.00, la Centrul Cultural Reduta, Brasov. Accesul in sala se va face doar pe baza de invitatie.

CITEȘTE ȘI: Liceul Sportiv se va muta în Uzina 2, după ce Primăria va băga alţi bani în clădirea pe care a lăsat-o de izbelişte

Din documentele existente reiese ca unitatea dateaza din anul 1853 si a fost amenajata ca baza sportiva pentru adulti, unde se facea gimnastica, scrima si balet. Tot in anul 1853 apare mentionata in documente cu numele de „Casa de gimnastica”.
Dupa 1897, in urma astuparii lacului din incinta scolii, a fost amenajat un teren de sport pe care se desfasurau antrenamente si intreceri de atletism, hipism, apoi de hochei si fotbal.
Locul acesta se bucura de o mare popularitate, dovada fiind si prezenta la intrecerile sportive ale familiei regale (regele Carol si regina Maria) care aveau amenajata o tribuna din piatra, in partea stanga a terenului de astazi.
In jurul anului 1900 se construieste un corp nou de cladire pentru sali de clasa, iar scoala va beneficia si de incalzire centrala. De anul 1925 se leaga cea mai veche competitie de hochei pe gheata, consemnata pe documente.
In anul 1948 se infiinteaza in incinta acestui lacas Scoala Medie Tehnica de Cultura Fizica si Sport care se va desfiinta in anul 1955. Disciplinele sportive pentru care se pregateau elevii erau atletismul, gimnastica, baschetul, handbalul in 11 jucatori, schiul, inotul. Erau pregatiti in scoala viitorii tehnicieni in cultura fizica si sport.
Intre anii 1955-1957 functioneaza Scoala Tehnica de Antrenori, in cadrul careia se pregateau antrenori la urmatoarele discipline sportive : atletsim, rugby, gimnastica, handbal.
In anul 1957 se infiinteaza Scoala Medie Mixta nr. 2 Brasov, unde se faceau ore de atletism, gimnastica si handbal. Mentionam ca intre anii 1958-1975 in acest loc a functionat si Scoala Sportiva de Elevi din Brasov, unde elevii, selectionati de la toate scolile din oras, se pregateau pentru aproape toate disciplinele de sport.
Incepand cu anul 1977, institutia se va numi Liceul Real Umanist nr.1. Elevii intrau prin concurs la una din disciplinele sportive si se lucra demixat, clasele V-VIII, IX-XII.
In 1979, printr-un decret abuziv, se desfiinteaza, Liceul Real Umanist, iar unitatea devine Scoala Generala nr.25 Brasov, cu clasele V-X. In cadrul scolii se faceau ore de educatie fizica conform programei scolare valabile pentru toate unitatile de invatamant. In acelasi an se infiinteaza Clubul Sportiv Scolar „Luceafarul” sectie in cadrul scolii care pregatea sportivi la disciplina atletism.
O data cu anul 1990 scoala generala de transforma in Liceul cu Program de Educatie Fizica si Sport Brasov, cu disciplinele atletism si handbal, clubul sportiv fiind in continuare subordonat liceului, iar din anul 1996, prin desfiintarea Clubului Sportiv Scolar „Tractorul”, liceul preia de la clubul in desfiintare sectiile de volei baieti, scrima, patinaj artistic si hochei, de la Clubul Sportiv Scolar „Brasovia” sectia de volei fete. Sectia de handbal din cadrul liceului, care avea rezultate deosebite, dispare din cadrul liceului, fiind transferat la Clubul Sportiv Scolar Dinamo.
Sectiile preluate de la Cluburile Sportive Scolare Tractorul si Brasovia au functionat la nivelul clubului Sportiv Scolar de pe langa liceul, iar titulatura se schimba in „LICEUL CU PROGRAM SPORTIV BRASOV”.
Incepand cu toamna anului scolar 1997-1998, in liceu apar urmatoarele ramuri sportive: atletism (baieti si fete), volei (baieti si fete), scrima-floreta, patinaj artistic, iar din anul 2000 handbal baieti.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap