blog-logo

Lucrările la autostrada Brașov – Comarnic ar putea începe în aprilie

Lucrările la autostrada Brașov – Comarnic ar putea începe în aprilie
Oare când vom vedea un astfel de șantier?

Oare când vom vedea un astfel de șantier?

Constructorul autostrăzii Comarnic – Braşov va fi desemnat în decembrie, lucrările estimate la 1,2-1,3 miliarde euro ar putea începe în aprilie, iar de finanţarea proiectului s-au arătat interesate BEI, BERD şi Banca Mondială, a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova.

„La precedentele două încercări s-a făcut o greşeală foarte mare, anume s-a negociat contractul cu toţi, cu constructorii – asta e negocierea competitivă, negociezi contractul cu constructorii – şi repartizarea riscurilor fără să cheme la masă potenţialii finanţatori. Noi am chemat la masă toate băncile finanţatoare care şi-au manifestat interesul (…) inclusiv instituţiile financiare internaţionale BEI, BERD, Banca Mondială, care şi-au manifestat interesul de a finanţa, parţial, normal, această autostradă, deci de a face parte din creditul sindicalizat care va finanţa autostrada”, a afirmat Şova la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Alte articole:   Andreea Moldovan, despre orele de sport fără măști: Este păcat să compromiți tot efortul din școală

Întrebat despre celelalte bănci, el a afirmat doar că acestea sunt din Uniunea Europeană.

Pentru tronsonul de autostradă Comarnic – Braşov, ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv au fost depuse în februarie, pe listă fiind înscrise compania China Communications Construction şi asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci – Strabag – Aktor şi Impregilo – Salini. La începerea etapei dialogului competitiv, în perioada mai-iunie, China Communications Construction a anunţat cã se retrage.

Constructorii autostrăzii vor fi desemnaţi la 9 decembrie, ulterior fiind posibile şi contestaţii, a spus Şova.

Costul de construcţie al autostrăzii este în jur de 1,2 – 1,3 miliarde euro, iar lucrările vor începe în luna aprilie a anului viitor şi ar putea fi încheiat în 2016 sau 2017.

„Depinde de două lucruri: de problemele geologice pe care le găsesc pe parcurs, pentru că sunt vreo trei tuneluri de făcut şi nu va fi foarte uşor, şi depinde şi de vreme. Dacă îi ajută vremea, termină până la sfârşitul lui 2016, dacă nu-i ajută vremea termină probabil în vara lui 2017”, a spus ministrul.

Alte articole:   Angajatori amendați de I.T.M., în februarie

Limita de viteză va fi de 130 kilometri/ oră, iar taxarea autostrăzii, în lungime de 58 de kilometri, ar putea fi făcută la tariful de 3 euro/ suta de kilometri.

Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov, ultima tentativă având loc în 2010, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci (Franţa)-Aktor (Grecia), a renunţat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunţat că a anulat contractul de construcţie pentru că statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a făcut imposibilă asigurarea finanţării.

Pe de altă parte, Şova a afirmat că la sfârşitul lui 2014 ar putea începe construcţia autostrăzii Sibiu – Braşov, iar un an mai târziu şi lucrările pentru Sibiu – Piteşti, proiectele având nevoie de actualizarea studiilor şi a indicatorilor. Construcţia ar putea dura 3 ani – 3 ani şi jumătate în cazul primei, respectiv 2 ani şi jumătate pentru cealaltă.

Alte articole:   Cutremur cu magnitudinea de 3,9, în această noapte, în Vrancea

„Cele două autostrăzi nu se intersectează din punctul de vedere al sursei de finanţare. Neexistând o variantă prioritară înseamnă că amândouă sunt la fel de importante, şi Sibiu – Piteşti, şi Sibiu – Braşov. Diferenţa între cele două este că Sibiu – Piteşti se află pe reţeaua principală din reţeaua trans-europeană de transport, iar Sibiu-Braşov se află pe reţeaua extinsă. Autostrăzile din reţeaua principală se finanţează întotdeauna din fonduri de coeziune, şi avem 3 miliarde euro fonduri de coeziune pentru perioada 2014 – 2020, şi o parte dintre ele vor fi folosite pentru finanţarea autostrăzii Sibiu – Piteşti, iar Sibiu – Braşov se finanţează din fonduri de dezvoltare regională”, a spus Şova.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate