blog-logo

Primarii din Brașov rup tăcerea: centralismul Guvernului îi bagă în faliment!

Primarii din Brașov rup tăcerea: centralismul Guvernului îi bagă în faliment!

viorel grusea comanaPovestea cu descentralizarea serviciilor la nivel teritorial nu pare că convingă șefii administrațiilor locale. Primarii, cei care trebuie să aplice legile în teritoriu, se confruntă cu multe aberații legislative gândite „de la centru“, de persone care nu și-au depășit performanța de a vedea care sunt probleme le în teritoriu.

Primarul PNL din Comăna, Viorel Grusea, se plânge de birocrația de stat privind angajarea de personal, chiar dac există o lipsă acută de personal care să deservască locuitorii pe care-i reprezintă!

Oficial, legea permite încadrarea doar a unui funcţionar, pe un post vacantat (Schme cu 1 la 4). Concret, Grusea spune că nu poate angaja doi salariaţi, de care are extrem de mare noevoie, din cauza procedurilor prevederilor de la nivelul Ministerului de Finanţe, care îi plafonează nivelul cheltuielilor de personal.

Alte articole:   S-au desemnat constructorii pentru încă patru obiective ale Aeroportului de la Ghimbav

„Dacă fondul necesar de salarii pentru întreg anul este de o sută de milioane de lei, Direcţia de Finanţe alocă doar 60 de milioane de lei, bani care ajung pentru plata retribuţiei doar până pe la jumătatea anului. Ceea ce le creează angajaţilor o nesiguranţă funanciara. Nu poți să le ceri oamenilor, care câștigă doar 602 lei, la ghișeu, și performanță, și să fie zâmbitoare, în contextul în care vin oameni care nu înțeleg prevederile legale și înjură li devin violenți“, apreciază Grusea.

Edilul din Comăna a mai precizat că la Primărie sunt 16 angajaţi, însă instituţia ar trebui să funcţioneze cu 22 de funcţionari. Grusea spune că are nevoie urgent de un post la starea civilă, dar şi de un angajat la asistenţă socială, ţinând cont că sunt în lucru peste 280 de dosare.

Alte articole:   Incidența cazurilor de COVID-19 este 5,07 în municipiul Brașov și 4,06 în județ

„La Comăna avem un singur asistent social, care trebuie să se ocupe de 280 de dosare de protecție socială. În comparație, la Făgăraș sunt 14 angajați care se ocupă de acest serviciu, dar care au 800 de dosare. Este evidentă inegalitatea administrativă privind relația cu oamenii. Degeaba am făcut noi demerduri ca să angajăm personal, prevederea lagală care, teroretic, ar fi deblocat angajările de personal nu este funcțională. Degeaba zic ei că s-a relansat activitatea în domeniul sistemul bugetar“, își spune oful Grusea.

 „Artificii“ pentru benzină

Atât Grusea, cât  și primarul din Cața, Gheorghe Vocilă, au dat un exemplu în ceea ce privește obtuzitatea gândirii birocratice „de la centru“.

Alte articole:   Lipsa personalului medical în şcoli face aproape imposibilă testarea elevilor

Pirmăriile au aceeași cotă de benzină pe mașină – 75 de litri – indiferent de poziționarea localității față de centrul adminstrativ județean. „Eu, de la Cața, în 2-3 drumuri am teminat cota de benzină. Mergem după avize, după documente, și alte lucruri. Iar banii ni-i impută nouă! Este normal?“, întreabă retoric Vocilă. La rândul lui, primarul din Comăna este contrariat că statul îi obligă să «tot felul de artificii» ca să rezolvăm problemele comunităților pe care le reprezentăm“.

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate