blog-logo

Rușinea care apasă Brașovul!

Rușinea care apasă Brașovul!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA15 noiembrie 2013. La troița din fața Spitalului Județean din Brașov se depun coroane de flori, oameni zgribuliți susțin discursuri despre suferințele muncitorilor bătuți și deportați de Securitate după revolta din 15 Noiembrie 1987. Un moment de curaj cu care Brașovul se mândrește. La  Primăria Brașov, fostul maior de Securitate Nicolae Paraschiv are și el un motiv de mândrie. Stă fără prea multe griji în fruntea Brașovului de peste 12 ani.
31 august 1989. Sediul Securității Brașov. Un tânăr palid stă ghemuit de frică într-un birou sărăcăcios. ”Ascultă, bă, în p…a mă-tii, tu crezi că o să se ajungă iar ca în 1987, când o șleahtă de nemernici a devastat Comitetul Județean de Partid? Recunoaște, spune tot, că aici intri și nu mai știi când ieși!”, răcnește către tânăr un individ în costum cenușiu.

Este maiorul de Securitate Nicolae Paraschiv, care încearcă să obțină detalii despre ”manifestările dușmănoase” ale celui anchetat. Tânărul, un muncitor de 23 de ani, recunoaște tot.

Sorin Boacă și-a tatuat simbolurile revoluției pe mână. Foto: Adevarul

Sorin Boacă și-a tatuat simbolurile revoluției pe mână. Foto: Adevarul

Sorin Boacă, muncitor necalificat la IJPIPS Brașov, a fost luat de acasă în august 1989 și dus întâi la Miliție iar apoi la sediul Securității. Aici a intrat pe mâinile lui Nicolae Paraschiv.  ”Am fost chemat la Securitate pentru că am înjurat regimul comunist, pentru că am înjurat personalități din conducerea de partid și de stat, cum ziceau ei, adică pe soții Ceaușescu. Am fost înjurat, ameninţat  şi terorizat de Paraschiv. «Aici intri şi nu mai ştii când ieşi», mi-a spus. «Nişte idioţi ca voi asta faceţi, azi vă întâlniţi şi înjuraţi, iar mâine vezi ce se întâmplă, ca la 15 noiembrie. Vezi că de aici nu mai ieşi». Am recunoscut tot, că am înjurat partidul, că am elogiat sistemul capitalist, modul de viaţă din Occident, tot”, își amintește Boacă. Încă mai simte răceala armei securistului la spate.

Alte articole:   Doi sportivi braşoveni, la Campionatul Mondial de Lupte pe plajă

A fost nevoit să meargă la Securitate de vreo 20 de ori, unde era ținut în anchete nesfârșite. Umilințe, înjurături, teroare.  A fost dat afară și de la serviciu, din cauza absențelor, deși avea două fetițe mici. Apoi, la scurt timp, a venit Revoluția.

Sorin Boacă nu l-a căutat pe securistul care l-a chinuit, însă s-a lovit de el fără să vrea. Nicolae Paraschiv devenise o persoană importantă, avea funcție mare în Prefectură, iar mai apoi, din 2001, a ajuns numărul doi în Primăria Brașov, fiind numit secretar al municipalității. Pe deasupra, fostul securist a obținut și brevet de revoluționar, beneficiind de toate avantajele prevăzute de acest statut

Carieră de securist: Revoluționar cu certificat și înalt funcționar la stat

Paraschiv a intrat în Securitate în 1974. În 1989 avea gradul de maior. După schimbarea de regim, el se redescoperă luptător anticomunist, devenind din 1992 revoluționar cu patalama, având certificat de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite.

Până în 2001, Nicolae Paraschiv a ocupat poziții de conducere și bine remunerate în societăți cu capital de stat, precum Poiana Brașov SA sau SNP Petrom București, pentru ca apoi să se stabilizeze în fruntea Primăriei Brașov.  A fost numit în această funcție de prietenul său, prefectul de atunci al Brașovului, Otilian Neagoe, membru în conducerea filialei locale a PSD. Fost responsabil cu cenzura la Viața Studențească, potrivit scriitorului I.T. Morar, Neagoe este astăzi vicepreședinte al Consiliului Concurenței  și președinte al Consiliului Național de Supraveghere in Domeniul Feroviar.

Alte articole:   Grădina Zoologică angajează!

În 2006, când a trebuit să dea concurs pentru a rămâne pe postul de secretar, Paraschiv a atașat un CV în care menționa că în perioada 1974-1989 a lucrat în Ministerul de Interne. De asemenea, a scris cu mâna lui: ”Declar pe propria răspundere că nu am deșfășurat activități de poliție politică”. Potrivit legii, persoanele care au efectuat ”activități de poliție politică” nu pot ocupa funcții publice. Ca secretar al municipalităţii, fostul maior de Securitate are un salariu din banii publici de invidiat. Considerat “bugetar de lux” de presă, Paraschiv încasa în 2010 peste 2.000 de euro pe lună, de două ori mai mult decât însuşi primarul.

Jurnalista batjocorită după moarte

maria_petrascuDeclarațiile victimelor, citate mai sus, au fost consemnate în presa brașoveană de Maria Petrașcu, o jurnalistă care lupta încă din 1990 pentru deconspirarea securiștilor infiltrați în spațiul public și eliminarea impostorilor din asociațiile de revoluționari.  În 2006, ea a sesizat Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), care a stabilit că Nicolae Paraschiv a efectuat acte de ”poliție politică”. Fostul maior a contestat decizia CNSAS în instanță, la dosar depunând ulterior și o caracterizare a Mariei Petrașcu, realizată  într-un stil ce demonstrează că nu și-a pierdut reflexele.

Alte articole:   VIDEO De unde se descarcă și cum poate fi folosită aplicația Check DCC, pentru verificarea și validarea certificatului verde COVID

”Din punct de vedere moral Maria Petraşcu avea un caracter îndoielnic, era pătimaşă şi răzbunătoare, avea înclinaţii spre viaţa aventuroasă, amoroasă şi a consumului de băuturi alcoolice. Din punct de vedere profesional, nivelul mediu de pregătire şi înţelegere a făcut să nu depăşească condiţia de ziaristă.

(…) Datorită deserviciilor aduse mişcării revoluţionare braşovene, a intrigilor şi dezbinărilor semănate în rândul membrilor şi asociaţiilor de revoluţionari, Maria Petraşcu a fost permanent contestată, blamată, repudiată şi chiar lovită de unii dintre aceştia, inclusiv cu ocazia unor manifestări oficiale”.

Într-adevăr, după cum remarca securistul ca argument în favoarea sa, Maria Petrașcu a fost bătută pe 22 decembrie 2011 în Cimitirul Eroilor din Brașov cu ocazia comemorării morților din 1989. Atacatorul este membru al organizației care l-a făcut revoluționar pe Nicolae Paraschiv, Asociația Brașov Decembrie 1989. Președintele acestei organizații, Dorin Lazăr Maior, secretar executiv al PSD pe problemele revoluționarilor, a fost condamnat la începutul acestei săptămâni la 7 ani de închisoare pentru șantaj.

Maria Petrașcu a murit la două săptămâni după ce a fost lovită, pe 10 ianuarie 2012. A fost decorată post-mortem de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național ”Serviciul Credincios în grad de Cavaler” pentru ”obiectivitatea și profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul unei cariere de excepție în presă” şi înmormântată cu onoruri militare.

Mai multe despre mărturiile victimelor și ce spune Paraschiv la această oră citiți în Evenimentul Zilei.

Distribuie dacă îți place!
 1. Astia se fac ca nu vad? Serios?

  Reply
 2. Măi Sebastian Dan, tu crezi că se va schimba ceva? Omul ăsta a plecat din serviciu cu așa de multe dosare și informații…toată lumea politică locală este speriată de ”maior”. nu se va schimba nimic, din păcate. în serviciu, nu mai există patriotism, doar frică.

  Reply
 3. Epigonul Rastalmacit 17 noiembrie 2013, 11:47 AM

  Cine pielea mea e Sebastian Dan ? Un tip ce debaraseaza pe la pomeni?

  Reply
 4. Alexandru Petrescu un mare LIKE pentru ce ai scris tu.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate