blog-logo

Deputatul Ion Diniță critică din nou poluarea produsă de Kronospan

Deputatul Ion Diniță critică din nou poluarea produsă de Kronospan

kronospanDeputatul conservator Ion Diniță a dat publicității o nouă declarație politică în care atacă dur poluarea pe care o provoacă Kronospan și lipsa de reacție a autorităților de Mediu.

„Deşi ne-am pus speranţa că marii investitori vor putea realiza locurile de muncă mult aşteptate pentru dezvoltarea zonei, judeţul Braşov parcă este blestemat din acest punct de vedere. Multe din investiţiile derulate până acum au avut, din nefericire, un efect invers decât cel scontat, cel puţin în ceea ce priveşte protecţia mediului, capitol extrem de important pentru întreaga Uniune Europeană. Un exemplu sugestiv este situaţia inacceptabilă în care a ajuns municipiul Braşov, ai cărui locuitori suferă în prezent o adevărată traumă din cauza emisiilor poluante de formaldehidă produse de societatea Kronospan. În numele celor aproape 300.000 de cetăţeni ai municipiului Braşov, îmi exprim profunda indignare şi îngrijorare în acelaşi timp, cu privire la poluarea produsă de fabrica de formaldehidă. Culmea neobrăzării şi încălcării normelor elementare de respectare a legilor româneşti, această fabrică îşi măsoară singură gradul de poluare, în lipsa instrumentarului de specialitate al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Braşov! Oamenii sunt total nemulţumiţi, pe bună dreptate, deoarece funcţionarea investiţiei respective ignoră total normele privind protecţia mediului“, a declarat Diniță.

Alte articole:   SNPPC: Polițiștii nu agreează o nouă lege a salarizării, dacă actuala nu se aplică integral

Deputatul susține că locuitorii cartierelor din apropierea fabricii sunt condamnaţi să respire un aer toxic, nociv atât pentru vârstnici, cât mai ales pentru copii. Potrivit acestuia, din cauza formaldehidei produse de societatea respectivă, un număr însemnat de persoane au probleme grave de sănătate, dificultăţi de respiraţie, disfuncţii ale glandei tiroide, precum şi malformaţii la copii şi chiar cazuri de cancer, iar aerul este irespirabil, mai ales în anumite intervale orare ale zilei. Cât privește numeroasele sesizări ale cetăţenilor, acestea au rămas fără ecou în rândul autorităţilor abilitate.

Potrivit Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 185/ 6 martie 2003, formaldehida şi substanţele derivate din aceasta constituie agenţi toxici deosebit de periculoşi, cu efecte nefaste atât la inhalare, cât şi în contact cu pielea. Deşi formaldehida este controlată prin reglementări internaţionale, la Braşov s-au constatat în repetate rânduri depăşiri ale limitelor nivelelor de vapori admisibili în aer, acţiunea toxică manifestându-se în special asupra sistemului nervos, mai spuen parlametnaruil brașovean.

Alte articole:   Corul Madrigal ajunge și la Brașov, în Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor” 2023

„La ora actuală, aceste fabrici au fost închise în ţările Uniunii Europene din cauza toxicităţii, iar normele europene prevăd ca avizul de funcţionare să fie acordat doar pentru cele situate la cel puţin 50 de kilometri distanţă de localităţi, nu în mijlocul oraşului, precum cea din Braşov. Este nefiresc ca un municipiu european cu dimensiunea turistică şi socială a Braşovului să sufere din cauza activităţii acestei societăţi. România este preocupată de atragerea unor investitori serioşi, însă consider că derularea investiţiilor trebuie să ţină seama de respectarea normelor europene privind protecţia mediului, dar şi cele ale sănătăţii oamenilor. Nu putem condamna la îmbolnăvire populaţia unei aşezări cunoscute până nu demult ca fiind o oază de verdeaţă, pentru o investiţie străină care încalcă flagrant normele privind protecţia mediului înconjurător. Nu vrem să transformăm Braşovul în Cernobâl, şi ar fi bine ca autorităţile de resort să se implice cât mai repede în soluţionarea acestei probleme. Am atras atenţia la modul cel mai serios conducerii Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, în repetate rânduri, să impună respectarea normelor de protecţia mediului tuturor investiţiilor din domeniu şi să ia urgent măsuri restrictive şi sancţionatorii, mergându-se chiar până la închiderea unor asemenea investiţii. În aceste condiţii, este cel puţin ciudat de ce se permite în România în general, şi în cazul de faţă, în Braşov, să se construiască asemenea fabrici fără respectarea minimelor normelor de protecţie a mediului. Personal, încă aştept ca Ministerul Mediului să dispună în cele din urmă un amplu control referitor la situaţia fabricii Kronospan Braşov, un exemplu de potenţială «bombă ecologică», şi să acţioneze la modul concret pentru închiderea unor asemenea unităţi de producţie care afectează grav şi iremediabil sănătatea populaţiei“, a concluzionat Diniță.

Distribuie dacă îți place!
 1. Amintește-mi, te rog, ce zicea muiuc ăsta despre exploatarea de la Roșia Montană?

  Reply
 2. Ei, Kronospan nu a vrut să plătească șpăguliță, eventual niște reclămiță la Anteniță și iaca derutatul DiNiță face scandal…

  Reply
 3. […] În numele celor aproape 300.000 de cetăţeni ai municipiului Braşov, îmi exprim profunda indignare şi îngrijorare în acelaşi timp, cu privire la poluarea produsă de fabrica de formaldehidă. Culmea neobrăzării şi încălcării normelor elementare de respectare a legilor româneşti, această fabrică îşi măsoară singură gradul de poluare, în lipsa instrumentarului de specialitate al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Braşov! Oamenii sunt total nemulţumiţi, pe bună dreptate, deoarece funcţionarea investiţiei respective ignoră total normele privind protecţia mediului“, a declarat Diniță. – newsbv.ro […]

  Reply
 4. Vai dar cat spirit civic, ce initiative deosebite in materie de mediu are d.nul Deputat Dinita. De admirat domnle’ …nu l-a votat lumea degeaba!

  Poate ar fi trebui sa mentioneaze domnul deputat, ca printre acei cetateni care locuiesc in cartierele de langa fabrica se afla si domnia sa, detinand o vila si un domeniu impresionant chiar la max 1 km. de aceasta. Aceasta proprietate realizata cu ajutorul fondurilor obtinute de pe urma afacerii de succes S.C. Gotic S.A. se adauga la celalte 15 proprietati imobiliare pe care dansul le detine.

  Curat ghinion domnle’. Sa construiasca astia fabrica chiar langa d.nul Deputat!. Propun un referendum la nivel local prin care sa votam cu totii stramutarea fabricii, astfel incat d.nul Deputat, atunci cand nu este ocupat cu numeroasele proiecte de importanta nationala pe care le initiaza si le sustine cu atata inflacarare, sa poata sa vina acasa, se se odihneasca in liniste si cel mai omportant, sa respire un aer curat!

  Reply
 5. unde dracu a vazut handicapatul ala kronospanul in mizlocul orasului?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.