blog-logo

Lidl nu mai vrea lapte de la Brașov, ci din Polonia

Lidl nu mai vrea lapte de la Brașov, ci din Polonia

lidlDe câteva săptămâni, unul dintre producătorii autohtoni care comercializează în magazinele Lidl lapte sub brandul Pilos şi-a redus cantităţile furnizate retailerului german. În schimb, o parte din laptele Pilos se importă din Polonia.

Retailerul german Lidl face o nouă mutare în rândul furnizorilor săi, înclinând balanţa spre importuri. De câteva săptămâni, pe rafturile magazinelor Lidl a fost introdus sub marca proprie Pilos lapte la ambalaj Tetra Pak produs în Polonia. Aceasta în condiţiile în care Pilos era produs în România, în judeţul Braşov, de către compania Carmolact SRL. Aceasta furniza către Lidl lapte proaspăt cu 1,5% şi respectiv 3,5% grăsime.

Cu toate că pare bruscă, mişcarea celor de la Lidl a fost gândită încă de la intrarea pe piaţa autohtonă, din 2010. „Odată cu preluarea magazinelor Plus de către Lidl s-au preluat şi o parte dintre furnizori, printre care şi Carmolact.  Înţelegerea celor de la Lidl cu producătorul de lactate a fost să livreze anumite cantităţi, până ce un alt producător extern va putea intra în ritm, astfel încât să  asigure o parte din necesar. Acum, Lidl ia lapte din două părţi”, au declarat pentru economica.net surse apropiate înţelegerii.

Alte articole:   S-a redeschis Centrul de vaccinare anti-COVID din Prejmer

Acestea ne-au mai povestit că încă de la începutul relaţiilor contractuale cu Lidl, producătorul autohton nu a dorit să livreze toată cantitatea de lapte cerută de retailer, păstrându-şi opţiunea de a vinde şi prin alte canale. De asemenea, din cauza unor retehnologizări, au fost perioade când Carmolact a oprit livrările către comerciantul german. „Lidl are nevoie de volume foarte mari şi cer preţuri foarte mici. O astfel de relaţie te ajută ca producător la regie, dar dacă te arunci la volume foarte mari, rişti să devii captiv” ne-a mai declarat sursa citată.

Potrivit brandprivat.ro, introducerea în magazinele Lidl a laptelui importat din Polonia presupune practic o schimbare a sortimentaţiei. Laptele de import vândut sub brandul Pilos este un lapte pasteurizat cu 2% grăsime, fata de 1,5% anterior şi cu o valabilitate mai mare, ce depăşeşte 20 de zile. De altfel, retailerul a eliminat de pe eticheta frontală cuvântul „proaspăt”.

Alte articole:   „Fii în centru!”: Un milion de euro pentru proiectele studenților Universității Transilvania

Lidl mai comercializează sub brandul său privat lapte proaspat cu 1,5% grăsime, la pungă de 1l, produs de către Coza Rux din Suceava şi un PET de 1l, cu 1,5% grăsime, produs de către Ecolact Prod Păuleşti.

Carmolimp, grupul din care face parte firma Carmolact SRL, este deţinut de familia Soneriu din Braşov, şi include o fabrică de mezeluri, un abator şi o fabrică de lactate. Carmolip produce în special pentru brandurile proprii ale diverselor reţele de retail, printre care Mega Image sau Penny. În comerţul tradiţional folosesc brandul Carmolimp. Din datele Ministerului de Finanţe, SC Carmolact SRL, firmă ce  operează fabrica de lactate, a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane de lei.

Distribuie dacă îți place!
 1. si ce-i asa mare inginerie? vrei lapte autoton cumperi din piata sau din alta parte nu de la lidl…

  Reply
 2. nu trebuie sa mai,cumpere lumea lapte de la Lidl,adica cum mai este mai bun laptele din polonia decat acela din brasov?,dar interesele sant mari ,

  Reply
 3. In aceasta siuatie voi cumpara lapte autohton din piata, profi sau ale magazine,dupa parerea mea, toate magazinele,mai ales cele occidentale ar trebui conditionate prin lege ca mai mult de 50% din produse sa fie autohtone.Va rog gustati,carne,mezeluri,lactate,etc din import si observati singuri, nu au nici un gust,parerea mea! ceva au sigur,foarte multe e-uri.

  Reply
 4. Adina Suărăşan 9 mai 2014, 6:33 AM

  Laptele ce se aduce de la BV de la firma CARMOLACT era oribil. Cand am fost nevoita sa cumpar oribilitatea aia de lapte, de nenumarate ori era deja stricat in cutie.Iar termenul de valabilitate nu era expirat. Au fost nenumarate reclamatii la acel lapte , cel putin in CJ .Ma bucur ca au "rupt" contractul cu ei

  Reply
 5. Pilos de 2% si 3.2% sunt foarte bune. Chiar au gust de lapte si costa 3 lei litrul. Aia de la albalact, napolact, dorna si altii ar trebui sa ne explice cum laptele luat de la tarani cu 1leu ajunge 5 lei in magazine.
  Decat sa ingras niste porci de romani care aduc laptele din ungaria si il vand ca lapte proaspat mai bine iau lapte din polonia. Daca nu credeti beti mizeria aia de Oke care numai lapte nu e.

  Reply
 6. Toate produsele lactate și mezelurile din lidl sunt oribile. Focar de infecție. Atat va spun.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.