blog-logo

Peste 40% dintre taximetriştii braşoveni riscă să-şi piardă autorizaţia. Vezi ce gânduri le-au pus inspectorii primăriei

Peste 40% dintre taximetriştii braşoveni riscă să-şi piardă autorizaţia. Vezi ce gânduri le-au pus inspectorii primăriei

taxiPână la finele lunii noiembrie, toţi taximetriştii din Braşov ar trebui să îşi preschimbe autorizaţiile, ţinând cont că acestea sunt valabile doar până la finele acestui an.

Deşi edilii au demarat această campanie încă de acum cinci luni, până acum, doar 40% dintre taximetrişti s-au prezentat cu documentele necesare în vederea obţinerii noii autorizaţii.

612 autorizaţii preschimbate

Principala condiţie pentru a li se elibera noile documente este ca autovehiculul folosit pentru această activitate să nu fie mai vechi de 10 ani. Până acum, inspectorii de la Compartimentul de Transport şi Monitorizare din cadrul Primării Braşov au preschimbat 612 de autorizaţii, dintr-un total de 1.502.

„Cei care nu îşi depun actele până la finele lunii noiembrie, nu vor mai fi autorizaţi. Conform legii, documentele pentru autorizare se depun cu minimum 30 de zile înainte de exprirarea autorizaţiei, iar pentru toate cele 1.502 taximetre din oraş, autorizaţiile sunt valabile doar până la 31 decembrie 2013”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. Cele mai multe taxiuri, 1.038, aparţin firmelor autorizate în acest domeniu, însă, până acum, doar pentru 763 dintre acestea s-au depus actele de reautorizare. În Braşov, mai sunt şi 455 de persoane fizice autorizate care practică taximetria, însă numai 155 au depus actele, dar şi 9 întreprinderi familiale care desfăşoară activităţi de taximetrie, şi numai două şi-au prelungit activitatea până acum.

Alte articole:   Utilizatorii Instagram sunt vizaţi de o campanie phishing. Recomandările specialiștilor

De la 1.905 taximetre la 1.109

Numărul de taximetre este însă, cam mare în municipiul Braşov, în comparaţie cu numărul de locuitori. Legea spune că trebuie să existe patru maşini la 1.000 de locuitori, iar după calculele făcut în 2007, când în municipiu erau aproximativ 277.000 de locuitori, pe străzile oraşului ar fi trebuit să circule doar 1.109 de asemenea mijloace de transport.

Dacă este să ne luăm după rezultatele recensământului din 2011, din care rezultă că Braşovul a rămas numai cu 253.200 de locuitori, în trafic ar mai trebui să fie puţin peste o mie de maşini, însă, aceeaşi lege nu prevede însă o reactualizare a numărului de maşini, în raport cu populaţia, la o anumită perioadă de timp. Autorităţile locale nu vor reduce însă numărul de maşini autorizate, dacă toţi taximetriştii vor avea actele în regulă şi maşinile vor oferi condiţii optime de confort şi siguranţă. Recordul la numărul de taximetre a fost în anul 2007, când în Braşov erau 1.905 de maşini autorizate să practice taximetria.

Alte articole:   Iohannis zice că „România este pregătită pentru orice scenariu”, după amenințările lui Putin cu arme nucleare VIDEO

Cu timpul, o parte dintre taximetrişti s-au retras, iar unele maşini au pierdut autorizaţia, fiindcă nu mai corespundeau din punct de vedere tehnic. În prezent, în Braşov, peste 2.000 de persoane sunt înregistrate la Primărie cu atestat de taximetrie, ţinând cont că pe o singură maşină pot lucra în schimburi mai muţi taximetrişti.

După ce reprezentanţii Primăriei vor preschimba toate autorizaţiile, vor trece şi la controale. Astfel, din luna ianuarie, înainte de a-şi primi noua bulină, care va fi de culoare verde cu scris alb, toate taximetrele care s-au reautorizat vor fi verificate la sânge cu privire la condiţiile oferite şi stare tehnică. Cei care sunt găsiţi în neregulă nu vor mai putea desfăşura activitatea.

Alte articole:   Festivalul Monodramei Independente. Ediția a II-a

Cine îi sancţionează pe taximetriştii indisciplinaţi?

Mulţi dintre braşoveni se declară nemulţumiţi de condiţiile oferite de unele taximetre, de la aspectul interior sau exterior al maşinilor, la faptul că unii şoferi „uită” să pună ceasul sau „mofturile” făcute de unii taximetrişti cu privire la efectuarea unor curse pe motiv că sunt prea scurte sau pur şi simplu că nu vor să meargă în acea zonă.

Reprezentanţii Primăriei au precizat că persoanele care sunt nemulţumite de serviciile oferite de un taximetrist îl pot reclama, în scris, la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni de la Primărie. Foarte important este să reţineţi numărul de înmatriculare al autovehicolului sau numărul de identificare de pe turelă, pentru ca şoferul să poată fi depistat. În astfel de cazuri, şoferul este chemat de inspectorii municipalităţii pentru a răspunde celor sesizate. Acesta riscă amendă dacă nu a respectat prevederile regulamentului de taximetrie, iar „bulinele negre” i se adaugă la certificatul de conduită profesională.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate