blog-logo

Petre Roman: „Eu n-aș interzice utilizarea cianurilor, ci acumularea lor“

Petre Roman: „Eu n-aș interzice utilizarea cianurilor, ci acumularea lor“

petre romanDeputatul PNL Petre Roman a ținut să precizeze, astăzi, punctul de vedere al liberalilor față de proiectul de lege promovat de Guvern pentru exploatarea minereurilor aurifere de la Roșia Montană, pe care l-a calificat ca fiind „inacceptabil și trebuie respins“.

„Comisia parlamentară are zece zile prelungire pentru a veni cu un răspuns pe acest proiect de lege, dar din pucntul nostru de vedere este categoric negativ. În legătură cu un nou proiect de lege, nu suntem de acord cu «peticirea» actulului proiect. Trebuie introdus în Legea minelor, iar acolo trebuie făcute precizările referitoare la exploatările aurifere. Mai mult, eu vreau să vin în Păarlament cu Legea minelor din 1934, al lui Brătianu, care tebuie să suporte unele modificări pentru a fi adus la zi. Nu pentru că Brătianu a fost liberal, ci pentru că că vechea lege are ca esentță principii corecte“, a precizat Petre Roman.

Alte articole:   MedFest - Festival medieval, în Cetatea Făgăraș

Mai mult, el a făcut referire și la Legea minelor din 1898, promovată de Petre Carp (om politic, diplomat, fondator al Societăţii Junimea şi lider politic al acesteia, membru marcant al Partidului Conservator), care la vremea respectivă a fost de excepție.

Roman spune că, în cazul Roșia Montană, statul român trebuie să poată interveni în cazul în care investitorul nu respectă condițiile impuse. Deputatul PNL de Brașov a mai precizat că „nu aș interzice utilizarea cianurilor, ci acumularea acestora“, în contextul în care ecologizarea ulterioară este extrem de costisitoare.

Suma de 40 de milioane de euro prevăzută în contractul de exploatare de la Roția Montană pentru ecologizare „este o șpagă, nu e o sumă pentru refacerea sitului“, a susținut Roman, care a precizat că este nevoie de 12-14 euro/mp de teren otrăvit pentru ecologizare, iar supărafața care va fi afectată este de peste 300 de hectare

Alte articole:   Ministerul Finanțelor: Datoria guvernamentală a României, la 50% din PIB în luna mai   

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.