blog-logo

Ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură: „În România există un jaf în domeniul furtului din păduri“

Ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură: „În România există un jaf în domeniul furtului din păduri“

DSCN9984 Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută în Tărlungeni, că este nevoie de legi şi reglementări speciale pentru a stopa jaful din pădurile româneşti.
Constatăm, ne place sau nu ne place, în România există un jaf în domeniul furtului din păduri. Avem de ales, rămânem cu reglementările actuale care au favorizat producerea jafului sau facem nişte modificări radicale pentru a stopa sau a diminua tăierile ilegale. Eu sunt dispusă să sprijin acele acte normative prin care jaful din pădurile din România să fie diminuat. Am constatat că sunt unii extrem de rezistenţi la această schimbare şi cred că, cei care au profitat cel mai mult de acest jaf, ţipă cel mai tare. Mă întreb ce fac cetăţenii de rând care, în tăcere, constată că le sunt afectate casele de alunecări de teren, care constată că aerul este din ce în ce mai greu de respirat, care asistă neputincioşi la schimbările climatice. Pentru aceşti oameni avem datoria să facem legi. Păstrarea actualului sistem de reglementare înseamnă continuarea jafului, schimbarea sistemului de reglementare înseamnă o şansă pentru gestionarea durabilă a pădurii. Am discutat despre aceste măsuri radicale şi, în primul rând mă refer la introducerea vânzării lemnului măsurat, faţă de ce se întâmplă acum când se vinde estimat. Codul Silvic sprijină proprietarii de păduri în mod direct pentru că am decis ca paza pădurilor să se facă gratuit, asigurându-se integritatea fondului forestier“, a explicat Lucia Varga.
Referitor la paza gratuită a zonelor forestiere, ministrul a precizat că acest lucru se referă la proprietăţile private de până la 30 de ha pentru că s-a constatat că, în prezent, în România sunt 500.000 de ha de pădure nepăzite. Lemnul care va fi tăiat conform noului Cod Silvic va fi vândut din depozite care urmează să fie amenajate.
De asemenea, în aceste depozite va fi sprijinită prelucrarea şi punerea în vânzare pe piaţă a cherestelei pentru producătorii de mobilă, iar ministerul va sprijini dezvoltarea de clustere în industria mobilei aşa cum se întâmplă în ţările europene.
„Aceste modificări radicale care vor fi odată cu aplicarea Codului Silvic creează desigur unele nemulţumiri, dar avem disponibilitatea să discutăm, să dialogăm şi să-i convingem pe oameni că la aceste situaţii speciale în care se află România avem nevoie de legi şi reglementări speciale“.

Alte articole:  

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a precizat că până la sfârşitul anului speră ca atât Codul Silvic cât şi Hotărârea de Guvern privind circulaţia masei lemnoase să fie aprobate, iar de anul viitor să fie aplicate.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate