blog-logo

Consilierul ministrului Constantin Niță, reținut pentru luare de mita

Consilierul ministrului Constantin Niță, reținut pentru luare de mita

constantin nitaEugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi, miercuri, de DNA, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane euro.

oan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica şi consilier al ministrului Constantin Niţă, este acuzat de dare de mită, iar Eugen Brădean, director de trading al companiei, de complicitate la luare de mită și la dare de mită, se precizează într-un comunicat de miercuri seară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit anchetatorilor, luna aceasta, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Alte articole:   Șoferi băuți la volan, prinși de polițiști

„Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica SA. Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice”, mai arată DNA.

Procurorii anticorupţie precizează că potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, arată DNA, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen, mai precizează DNA.

Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă vor fi prezentaţi Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În această anchetă, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Alte articole:   Radare în cascadă pe DN 13, între Brașov și Mureș. Peste 120 de sancțiuni în 5 ore

Niţă îşi demite consilierul săltat de DNA

Ca urmare a anunţului DNA privind efectuarea de cercetări penale faţă de Ioan Mihăilă, consilier personal al ministrului delegat pentru Energie, şi Eugen Brpdean, director de trading în cadrul Hidroelectrica, vă precizăm următoarele:

Începând de azi, 23 octombrie, Ioan Mihăilă este eliberat din funcţiile deţinute. Departamentul pentru Energie va propune Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica demiterea lui Eugen Brădean din dorectoratul Hidroelectrica.

Poziţia Directoratului Hidroelectrica

Directoratul Hidroelectrica a respins propunerea unui membru privind participarea companiei cu o ofertă pe bursa OPCOM pentru vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane de euro, la cererea firmei Energon Power&Gas, considerând că încheierea contractului ar produce pierderi semnificative.

„În data de 22 octombrie 2013, directoratul Hidroelectrica, la solicitarea unuia dintre cei cinci membri, a luat în discuţie propunerea cu privire la avizarea participării Hidroelectrica cu o ofertă de vânzare, la cererea de cumpărare iniţiată pe bursa de energie OPCOM-PCCB de către Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare în perioada 2014-2017, la preţul de 165 RON/MWh (inclusiv TG)”, se arată într-un comunicat transmis de Hidrolectrica.

Alte articole:   România, locul 7 în lume în topul vaccinărilor anti-COVID cu ambele doze

Directoratul a respins propunerea cu 3 voturi „împotrivă”, o abţinere şi 1 vot „pentru”, fiind astfel consemnată o majoritate care a considerat că un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.

Comunicatul Hidroelctrica nu menţionează votul dat de fiecare membru al directoratului. Din directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stănculescu, Aurel Cocoş, Eugen Brădean, Mihai Teleanu şi Ovidiu Agliceru.

„Acest gen de contracte au generat în trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la aparitia stării de insolvenţă. Având în vedere faptul că Hidroelectrica are o conducere în sistem dualist, Directorat şi Consiliu de Supraveghere, propunerea unui singur membru al Directoratului nu reprezintă punctul de vedere al companiei. Astfel de iniţiative individuale sunt dezavuate şi sunt considerate inacceptabile, în raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la ieşirea din insolvenţă şi cu obiectivele stabilite de către actuala conducere a companiei”, se menţionează în comunicat.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate