blog-logo

Primăria Braşov copiază modelul primarului Radu Mazăre şi vrea un cartier de locuinţe sociale modulare

Primăria Braşov copiază modelul primarului Radu Mazăre şi vrea un cartier de locuinţe sociale modulare

Locuinte sociale modulareBraşovul se confruntă cu o acută criză de locuinţe sociale, dar şi pentru tineri, iar proiectele Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL) au fost abandonate, din păcate, rând pe rând, astfel că în sertarele municipalităţii şi ale RIAL sunt peste 2.000 de cereri care aşteaptă în zadar rezolvarea.

Viceprimarul Răzvan Popa a precizat că, acum, Primăria vrea să ia problema în mâini şi să construiască din fonduri proprii locuinţe sociale. „În momentul de faţă avem înregistrate 2.100 de cereri pentru o locuinţă, la RIAL, cea mai veche fiind din 1998, iar alte 145 de cereri sunt înregistrate la Primărie de la cazuri sociale, cea mai veche fiind din anul 2000. În primăvară, vom putea onora doar 44 dintre toate aceste cereri, respectiv după ce vom finaliza blocul social din Uzina 2. Ţinând cont că de la an, la an, numărul cererilor creşte, iar RIAL deţine din ce în ce mai puţine spaţii, ţinând cont că multe dintre cele pe care le administra au fost câştigate de foştii proprietari, vrem ca de anul viitor să demarăm construcţia a 200 de astfel de locuinţe cu resurse de la bugetul local”, a explicat Popa.

Alte articole:   17 octombrie - Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial

Modelul ales de edilii braşoveni este cel aplicat la Constanţa de primarul Radu Mazăre. Viceprimarul Răzvan Popa a ţinut să sublinieze faptul că investiţia nu ar fi foarte costisitoare, iar acesta estimează că atât proiectarea, cât şi realizarea acestei investiţii s-ar cifra la maximum 1,5 milioane de euro. „De exemplu, la Constanţa, primarul Radu Mazăre a reuşit să construiască 2.000 de astfel de locuinţe într-o primă etapă, iar costurile s-au situat în jurul sumei de 51 de milioane de lei. Am zis să începem cu mai puţin, fiindcă nu avem această posibilitate, dar cred că cu 1,5 milioane de euro o să reuşim să ridicăm aceste blocuri, fără să luăm în calcul partea de infrastructură şi de utilităţi”, a subliniat Popa.

Alte articole:   Lista centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 din județul Brașov. Repartiția pe localități

Costul ridicării unei locuinţe modulare: 1.700 de euro

Acesta a susţinut că lucrările vor începe cu siguranţă anul viitor, iar în acest sens vor fi prevăzute fonduri în bugetul pe anul 2014. „Vrem să demarăm cât mai repede proiectul şi vom căuta o soluţie pentru a realiza studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, fiindcă nu am avut bani prevăzuţi în acest sens în bugetul pe 2013. O soluţie este ca RIAL să deruleze proiectul, poate chiar să ia un credit în acest sens, sau o rectificare a bugetului local”, a precizat viceprimarul.

De exemplu, la Constanţa, costul realizării unei locuinţe sociale modulare a fost de 1.700 de euro.     Cele 200 de locuinţe care vor fi construite la Braşov ar urma să fie închiriate, în aceleaşi condiţii ca şi restul locuinţelor administrate de RIAL.

Alte articole:   Rezultate foarte bune pentru luptătorii de la CSS Făgăraș - Transporturi Brașov la CN Constanța

Ce a făcut Mazăre la Constanţa

Campusul social „Henri Coandă” din Constanţa, cum a fost botezat de primarul Radu Mazăre, este compus din blocuri cu două etaje construite numai din locuinţe modulare. Mazăre a  spus că a ales numele „Henri Coandă”” pentru acest campus, deoarece acest tip de locuinţe a fost inventat în 1921 de Henri Coandă. Locuinţele sunt de fapt containere utilate cu tot ceea ce este necesar pentru un trai decent, de la plită electrică, grup sanitar la parchet şi mobilier. Acestea au unul, două sau trei dormitoare. Containerele au fost plasate unul peste altul, pe două etaje, fiind construită mai întâi o structură metalică, iar accesul se face de pe pasarele construite special în acest scop. La exterior au aspectul unor blocuri, ţinând cont că pereţii au fost îmbrăcaţi uniform.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.