Cum a fost la simularea inundației din Stupini

Cum a fost la simularea inundației din Stupini

inundatie stupini exercitiu protectie civila_foto nikon 053Reprezentanţi ai Serviciului Local pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei“, Electrica, Distrigaz, Ambulanţă, Poliţia Locală au participat marţi, la simularea unui exerciţiu în cartierul Stupini privind intervenţia de urgenţă în caz de inundaţii.
Simularea exerciţiului a plecat de la scenariul în care ANM emite pentru judeţul Braşov o avertizare meteorologică cod portocaliu de ploi torenţiale ce pot depăşi 90 de litri de apă/mp.În această situaţie, conform scenariului, pârâul Ghimbăşel depăşeşte cota de inundaţie şi inundă 10 ha ameninţând gospodăriile locuitorilor.
La sediul primăriei s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă care pregăteşte intervenţia în zona afectată.
„Este bine să facem simulări din când în când pentru că atunci când, Doamne fereşte, se întâmplă o astfel de situaţie să ştim ce avem de făcut, iar primarul în calitate de şef al acestui comandament, trebuie să coordoneze toate celelalte instituţii implicate şi să decidă intervenţia sau măsurile care se impun, chiar dacă este vorba de evacuare de persoane, intrarea cu utilaje de dezafectare sau alte intervenţii. Tematica exerciţiului pleacă de la o situaţie posibilă cu care locuitorii cartierului s-au confruntat, de altfel, în mod real în anul 2007, după mai multe zile de ploi torenţiale când pârâul Ghimbăşel a ieşit din matcă şi a inundat mai multe gospodării“, a declarat primarul George Scripcaru după şedinţa de comandament. Edilul a spus că acest cartier se confruntă frecvent cu asemenea situaţii, când precipitaţiile sunt abundente. În alte cartiere ale Braşovului nu există asemenea situaţii de anvergură.
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Ţara Bârsei’, Stelian Rechiţean, a precizat că este un exerciţiu pe tema inundaţiilor având în vedere că acest cartier a fost des afectat de inundaţii.
„Astfel de exerciţii facem în tot judeţul Braşov. O să urmeze probabil şi un exerciţiu în caz de cutremur care va fi organizat la nivelul Comitetului judeţean al ISU unde vom evolua situaţia“, a declarat şeful ISU înaintea simulării exerciţiului.
Simularea exerciţiului a durat o jumătate de oră şi a fost o reuşită conform declaraţiilor făcute de şeful ISU după încheierea acestuia.
„Vă pot spune că au intervenit toate forţele care trebuiau să intervină într-o asemenea situaţie şi a fost o reuşită. Astfel de simulări vor fi organizate şi în alte localităţi. Din asemenea exerciţii învaţă şi cei care intervin, dar şi cei care sunt evacuaţi şi sunt necesare“, a subliniat şeful ISU ‘Ţara Bârsei’ Stelian Rechiţean. 

Foto Nikon

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   8 august 2020: Doar 32 de persoane infectate cu coronavirus la Brașov, în ultimele 24 de ore
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate