blog-logo

Parteneriat între instituţii pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate

Parteneriat între instituţii pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate

IMG_3499Reintegrarea persoanelor private de libertate este atât  o problemă a individului, cât şi a comunităţii. Se străduieşte comunitatea să o rezolve? Are ea pârghiile necesare sau se complace în a observa reuşite personale ori eşecuri?

De ani de zile, sprijinul pentru reintegrare socială se acordă mai mult în interiorul penitenciarului. Deţinuţii au şansa de a învăţa să scrie, participă la cursuri de şcolarizare, de formare profesională, la programe educaţionale şi de asistenţă psihosocială tot mai bine articulate şi adaptate nevoilor de reintegrare. Din păcate, la poarta penitenciarului se termină totul. Greul cel mare începe odată cu libertatea, căci multiple probleme sociale şi financiare îi copleşesc pe proaspeţii liberaţi. Se pot baza doar pe propriile resurse şi pe ceea ce au învăţat în penitenciar şi se trezesc într-un mediu în care, pe de o parte, lipsurile extreme şi prejudecăţile, pe de alta, tentaţiile, presează. Nevoia unui sprijin moral este maximă, ţinând cont şi de evoluţia psihomorală a celor mai mulţi foşţi deţinuţi.

Dacă pentru unii dintre ei şocul reintegrării este doar psihologic şi este atenuat de familie şi de prieteni, de ceea ce au construit, totuşi, în viaţa lor, pentru alţii el este accentuat de un mare gol uman.

Conştient de necesitatea articulării eforturilor instituţiilor şi organizaţiilor nonguvernamentale în vederea sprijinirii reintegrării sociale, Penitenciarul Codlea, prin intermediul serviciului de educaţie şi de asistenţă psihosocială, şi-a invitat partenerii să identifice căi în abordarea realistă a procesului de incluziune socio-profesională a celor care urmează să se libereze.

Au participat, alături de conducerea şi specialiştii Penitenciarului Codlea, reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene de Ocupare a Fortei de Muncă, ai Serviciului de Probaţiune, ai Direcţiei de Servicii Sociale, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, Centrului pentru Persoane fără Adăpost, ai filialei Braşov a Cercetaşilor României, ai Serviciului Umanitar pentru Penitenciare şi ai Asociaţiei Vestea Bună.

A fost prezentat proiectul de strategie naţională privind reintegrarea socială, proiect aflat pe masa guvernului. Adoptarea acestuia ar aduce cadrul legal care ar desemna responsabilităţi clare fiecărei instituţii implicate. De asemenea, au fost prezentate modificările legislative care influenţează procesul reintegrării sociale, au fost aduse în faţa colaboratorilor eforturile de reintegrare socială  pe care le fac specialiştii penitenciarului şi colaboratorii, programele şi activităţile care se derulează în penitenciar în vederea pregătirii deţinuţilor pentru o viaţă liberă şi au fost evocate modele de succes în care comunităţile locale au reuşit să constituie birouri de asistenţă postpenală şi centre de incluziune socială.

La iniţiativa Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României au fost adunate datele necesare realizării unei broşuri informative care va fi pusă la dispoziţia persoanelor private de libertate.

Spre finalul întâlnirii au fost prezentate cazuri concrete, cei prezenţi fiind invitaţi să caute soluţii instituţionale articulate şi s-a luat decizia constituirii unui cadru inter-instituţionalizat care să permită o mai bună funcţionare a sistemului de asistare a celor care ies pe poarta penitenciarului.

Va fi, astfel, constituită o echipă formată din câte un reprezentant al fiecărei instituţii/organizaţii dintre cele cu responsabilităţi în domeniul asistenţei postpenale, echipă care se va întâlni lunar şi va lua în discuţie fiecare caz social al celor care se liberează şi au nevoie de asistenţă.

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov