blog-logo

Consiliul Concurenței nu avizează taxa județeană pe drumuri

Consiliul Concurenței nu avizează taxa județeană pe drumuri

drum cu gropiPropunerea de instituire a unei taxe speciale de utilizare a drumurilor judeţene din Braşov pe anul 2013, formulată de Consiliul Judeţean Braşov, a fost respinsă de Consiliul Concurenţei, acesta argumentând că prevederile regulamentului sunt discriminatorii, limitează libertatea comerţului, iar tarifele propuse a fi aplicate persoanelor fizice şi juridice care tranzitează drumurile judeţene cu autovehicule cu masă egală sau mai mare de 7,5 tone ar fi cu 10% mai mari decât cele impuse prin rovignetă.
Proiectul de Hotărâre privind instituirea taxei speciale de utilizare a drumurilor judeţene din judeţul Braşov pe anul 2013 prevede instituirea unor taxe speciale de utilizare a drumurilor judeţene de către autovehiculele aparţinând persoanelor fizice sau juridice, destinate transportului de mărfuri, care au masa totală maximă egală sau mai mare de 7,5 tone şi folosesc drumurile judeţene din Braşov, în cazul în care acestea nu vor fi plătite, posesorii autovehiculelor fiind pasibili de sancţiuni.
Conform proiectului, vor fi scutite însă de plata acestor taxe autovehiculele aparţinând Poliţiei, Pompierilor, Serviciilor de ambulanţă, transportului de călători, precum şi cele utilizate de agenţii economici care au contracte de lucrări în derulare cu CJ Braşov, care vor achita tarifele cu 50% reducere pe perioada derulării contractelor.
În urma analizei proiectului, Consiliul Concurenţei a constatat că „punerea în aplicare a acestuia ar putea avea impact anticoncurenţial concretizat fie prin stabilirea de către autoritatea publică locală a unor condiţii discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor, fie prin limitarea libertăţii comerţului”.

Alte articole:   O angajată a unei bănci a furat 1,3 milioane de lei din contul unei persoane decedate

CNADNR nu face excepţii de la taxare

În ceea ce priveşte scutirile şi reducerile propuse în proiect, Concurenţa arată că acestea ar introduce „condiţii discriminatorii între anumite întreprinderi, autorităţi publice şi persoane fizice care ar suporta un tratament diferenţiat favorabil sau defavorabil, în funcţie de situaţie”.
„Astfel, existenţa unui simplu contract de lucrări al unei întreprinderi cu Consiliul Judeţean ar conduce la reducerea cu 50% a taxei pentru întreg parcul auto al acestuia. De altfel, taxa de drum percepută de către CNADNR nu prevede excepţii de asemenea natură, fiind percepută pentru toţi cei care circulă pe drumurile naţionale sau autostrăzi, indiferent de forma de proprietate, destinaţia autovehiculului sau dacă au relaţii contractuale cu anumite autorităţi publice”, arată Consiliul Concurenţei în punctul său de vedere publicat vineri pe site-ul său.

Alte articole:   1.200 de pistoale găsite într-un camion condus de un ucrainean, la graniță

Taxele propuse sunt „excesive“

În ceea ce priveşte cuantumul taxelor speciale, Consiliul Concurenţei a stabilit, în urma raportării acestora la cele percepute de CNADNR că taxele speciale ce vor fi percepute de CJ Braşov sunt cu 10% mai mari decât cele stipulate prin plata rovignetei. „Tariful maxim CNADNR pentru Rovigneta destinată vehiculelor de transport marfă cu masa totală mai mare sau egală cu 12,0 tone, pentru 12 luni este de 1210,0 euro cu TVA inclusă. Taxa prevăzută la art.8 din Regulament pentru aceleaşi autovehicule este de 5.800 lei (1.333 euro). Se desprinde concluzia că taxele speciale ce vor fi percepute vor fi cu cca. 10% mai mari decât tarifele pentru Rovignetă. Este de menţionat faptul că în administrarea Consiliului Judeţean Braşov se află 796,7 Km de drumuri judeţene, comparativ cu 15.926,164 Km aflaţi în administrarea CNADNR. Având în vedere datele prezentate se poate considera că taxele prevăzute la art.8 din Regulament sunt excesive, cu atât mai mult cu cât în expunerea de motive nu se prezintă o fundamentare economică, afirmându-se doar că „alocarea bugetară, pentru lucrările de întreţinere, reabilitare şi modernizare a reţelei de drumuri judeţene, a fost în ultimii ani la un nivel de 30% din necesar”.

Alte articole:   De ce merită să joci cu LottoPark România?

Transportatorii ar fi defavorizați

De altfel, Concurenţa arată că oportunitatea perceperii de către autorităţile publice locale a unor taxe speciale pentru utilizarea altor categorii de drumuri decât cele naţionale va trebui să fie analizată şi în contextul în care transportatorii sunt obligaţi, în temeiul unor reglementări legale speciale, să achite alte tarife şi taxe, o astfel de taxa suplimentară ar mări şi mai mult cuantumul taxelor plătite de transportatori, provocând un dezavantaj concurenţial acestora.
Ca atare,  Consiliul Concurenţei a cerut Consiliului Judeţean Braşov retransmiterea spre avizare a proiectului de hotărâre, după ce îl va fi modificat conform propunerilor Consiliului.

Distribuie dacă îți place!
  1. […] Propunerea de instituire a unei taxe speciale de utilizare a drumurilor judeţene din Braşov pe anul 2013, formulată de Consiliul Judeţean Braşov, a fost respinsă de Consiliul Concurenţei, acesta argumentând că prevederile regulamentului sunt discriminatorii, limitează libertatea comerţului, iar tarifele propuse a fi aplicate persoanelor fizice şi juridice care tranzitează drumurile judeţene cu autovehicule cu masă egală sau mai mare de 7,5 tone ar fi cu 10% mai mari decât cele impuse prin rovignetă, scrie newsbv.ro. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.