blog-logo

Festivalul Musica Coronensis va debuta cu inaugurarea orgii restaurate din Hamba

Festivalul Musica Coronensis va debuta cu inaugurarea orgii restaurate din Hamba

Biserica NeagraOrga restaurată din satul Hamba, construită în anul 1837 de fraţii Friedrich şi Wilhelm Maetz din Biertan şi care va rămâne în Biserica Neagră din Braşov, va fi inaugurată vineri, cu prilejul deschiderii Festivalului ‘Musica Coronensis’, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, organizat de Biserica Evanghelică-Parohia Braşov şi Ambasada Germaniei la Bucureşti.
Evenimentul se desfăşoară în perioada 11-17 octombrie, concertele urmând să aibă loc la Centrul Cultural Reduta, la sala Patria a Filarmonicii, la Biserica Romano-Catolică ‘Înălţarea Sfintei Cruci’ şi la Muzeul ‘Casa Mureşenilor’, protagonişti fiind Ansamblul ‘Napocelii’ din Cluj-Napoca, Ansamblul ‘Anatoly’ şi soliştii Operei Braşov.
Ediţia a XI-a se va încheia în acelaşi loc în care a început, la Biserica Neagră, cu un concert vocal-simfonic, în 17 octombrie, începând cu ora 19.00, la care va participa Corul ‘Bach’ al Bisericii (aflat la 80 de ani de activitate) care va interpreta împreună cu Corul Bach din Hanovra Germania, alături de solişti din ţară şi din străinătate, acompaniaţi de orchestra Filarmonicii Braşov, oratoriul ‘Elias’ de Felix Mendelssohn-Bartholdy, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă Steffen Schlandt, coordonatorul festivalului.
Festivalul „Musica Coronensis“, care a luat naştere în 2003, cu sprijinul Ambasadei Germane şi a Bisericii Negre, a devenit în timp un reper în viaţa culturală braşoveană şi a reuşit să atragă un public numeros la diferite evenimente propuse. În cadrul festivalului nu există doar concerte, ci au loc diverse evenimente care au legătură cu viaţa muzicală a oraşului: prezentări sau inaugurări de instrumente, prezentări de dansuri, expoziţii de manuscrise, etc.
Braşovul a redevenit, în ultimii 10 ani, un oraş cu importante orgi istorice. Datorită stagiunii estivale de concerte de orgă de la Biserica Neagră, s-au putut restaura o serie de instrumente din zona Braşovului, iar patru instrumente istorice sunt amplasate în prezent la Biserica Neagră.
De asemenea, Biserica romano-catolică „Înălţarea Sfintei Cruci“ din Braşov găzduieşte una dintre cele mai vechi orgi din România, adusă din localitatea braşoveană Budila, dar şi cea mai nouă orgă, construită în anul 2012.
Biserica Evanghelică doreşte să inspire prin acest festival ‘încredere şi speranţă’, au precizat organizatorii. 

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   INCREDIBIL Pentru ce a cerut finanţare administraţia Coliban de la bugetul de stat?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate