blog-logo

La ce folos România stă pe un munte de sare, dacă românul nu are pe masă o lingură cu sare?

La ce folos România stă pe un munte de sare, dacă românul nu are pe masă o lingură cu sare?
Dumitru Ioan Puchianu4.Versurile „Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta” sunt mai de actualitate ca oricand in Romania de azi. E greu a gasi o explicatie logica, la ceea ce se intampla, insa cu multa intelepciune putem ajunge la radacina raului.
Sa analizam subiectul Roșia Montană care crează multe polemici și proteste, însă lipsește abordarea legitimă și logică privind dreptul la proprietate, dar și spre folosul cui sunt exploatate zăcămintele naturale. Ce au de câștigat cetățenii României în urma faptului că țara este bogată în resurse naturale începând de la ape minerale, petrol , gaze și până la… aurul mult evocat în aceste zile.
Nu mai amintesc de alte metale rare mult râvnite de către orice alt stat dezvoltat economic. România stă pe un munte de sare, însă nepermis de mulți români care nu au o lingură cu sare pe masă. La ce folos o țară bogată în zăcăminte dacă cetățenii acestei țări sunt săraci? Sigur, exploatarea resurselor minerale trebuie făcută judicios și fără a distruge mediul înconjurător. Însă, pentru cine privește spre Constituția din anul 1924 și spre legislația de atunci, poate observa că proprietarii terenurilor cu zăcăminte beneficiau de  „redevențe” anuale de la companiile exploatatoare sau de la stat și nu erau „expropiați”…
Așa se întâmplă peste tot în lumea civilizată, cel care deține un teren bogat în zăcăminte atunci când acestea sunt exploatate beneficiază de „redevențe” care îi asigură bunăstarea materială atâta timp cât se desfășoară procesul de exploatare. Acest fapt face si diferenta intre noi, romanii, un popor sarac, dar care are bogatii si resurse imense, exploatate in folosul exclusiv al statului si alte tari in care beneficiarul direct al exploatarii resurselor sunt proprietarii terenurilor si cetatenii acelei tari.
        Statele europene au găsit de cuviință să-și exploateze resursele minerale prin companii naţionale. Astfel, spre exemplu, Danemarca sau Norvegia în urma exploatării propriilor resurse de către companii naționale, au ridicat standardul de viață al fiecărui cetățean… Altfel spus, danezul sau norvegianul simte în propriul buzunar un beneficiu în urma exploatării resurselor minerale și a zăcămintelor de țiței… Iată de ce și întrebarea legitimă: au cetățenii români, nu statul român, un beneficiu direct în urma faptului că locuiesc într-o țară bogată în zăcăminte?!
Redevențele pe care le va lua statul român (6% – este o glumă proastă) vor aduce un ,,gram de mai bine” in viata romanilor?! Nu am auzit niciun politician român să ne spună în mod clar care sunt garanțiile de mediu în timpul și după exploatarea de la Roșia Montană și mai ales ce beneficii vor avea  cetățenii României. Și apoi, ce beneficii au în mod direct proprietarii terenurilor sub care se află zăcămintele…
Tipul de expropiere practicat de actualul stat socialist condus de Guvernul Ponta și majoritatea USL, continuă mentalitatea comunistă când dreptul la proprietate era doar formal. Este inadmisibil să nu spun şi anticonstituţional, ca unei companii particulare GPRM să i se dea dreptul de a expropria. Clasa politică românească, din ultimii 23 de ani, este lipsită de respect față de proprietate, de unde și cele cinci legi date pentru așa-zisa repunere în posesie de care au beneficiat doar șmecherii, în vreme ce sute de mii de români și acum se judecă prin instanțe pentru 2-3 ari de pământ. Atât de absurdă a devenit legislația privind restituirea proprietății, încât a fost „retrocedat” un sat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Socialiștii USL îi sfidează pe românii și urmașii celor care și-au apărat pământul prin jertfă de sânge pe câmpul de luptă. Este lucru știut că în urma devotamentului şi a jertfei de sânge pe câmpul de luptă, mulți țărani au fost împroprietăriți, pământul primit de ţărani fiind dar sfânt în urma războaielor purtate de marea oaste a poporului român. Și acum ce se întâmplă?! Guvernanții trafichează zăcămintele naturale de sub terenurile particularilor după bunul lor plac. Nu există o lege care să dea drepturi (redevențe) proprietarului de teren sub care se află zăcăminte și nici nu se spune în folosul cui sunt exploatate acestea?! Exploatarea zăcămintelor, când se face doar în folosul statului, se poate spune că este pentru paraziții acestuia și în niciun caz pentru popor.  In fapt, aceasta este una din ramificatile radacini raului.
Legea proprietatii, o lege nedreapta, izvorata dintr-o Constitutie neocomunista, in care statul este proprietar pe tot ce se afla in subsolul proprietatii tale. Tu, ca si proprietar, ai doar coaja pentru care esti obligat sa platesti impozite; pentru aceasta coaja numita ,,pamant” au murit parintii, bunicii si strabunicii nostri.. Este firesc ca orice tip de exploatare să aducă un beneficiu proprietarului de drept al terenului și în acelaşi timp și  poporului. Altcumva, repet, la ce folos România pe un munte de sare dacă românul nu are o lingură cu sare la masă?
  • Dumitru Ioan Puchianu, 
  • președinte Forța Civică Brașov
Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte
Distribuie dacă îți place!
  1. pai hai sa schimbam legea dreptu la propitate cum este in SUA,

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.