blog-logo

Traficanți de țigări la Brașov, organizați conform legilor mafiei rusești

Traficanți de țigări la Brașov, organizați conform legilor mafiei rusești

tigariLiderul interlop Ion Guşan, zis Nicu Patron, acuzat de procurori că a înfiinţat două fabrici ilegale de ţigări, îşi controla subaltenii, români şi moldoveni, după legile mafiei ruse, el însuşi având gradul de „hoţ în lege”, dobândit în anul 2001, în fostul spaţiu sovietic, potrivit procurorilor DIICOT.

În motivarea deciziei prin care Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Ion Guşan, zis Nicu Patron, şi a altor 11 persoane, se arată că liderul interlop cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană, deţine un grad superior dobândit cu 12 ani în urmă, în spaţiul ex sovietic, de la liderii mafiei ruse.

„Inculpatul Guşan Ion (liderul grupării) are din anul 2001 statutul de «hoţ în lege» – criminal cu grad superior, originar din spaţiul CSI (Comunitatea Statelor Independente), responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei şi «judecarea» celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracţionale, precum şi pentru colectarea, evidenţa şi distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activităţile infracţionale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu”, se arată în motivarea judecătorilor.

Alte articole:   Ce trebuie să știi pentru a fi un maestru în vânzări

În 2011, Nicu Patron a înfiinţat două fabrici clandestine de ţigări, în judeţele Braşov şi Prahova. Prin intermediul „locotenenţilor” săi – majoritatea persoane cu dublă cetăţenie, moldoveană şi română -, acesta făcea rost de materie primă, după care producea ţigări pe care le ambala în pachete ce purtau sigla unei firme producătoare de ţigări din Republica Moldova.

Pentru a păstra secretul activităţilor ilegale, muncitorii erau aduşi direct din Republica Moldova. Aceştia stăteau pe teritoriul României până când materia primă se termina, urmând sa revină în ţară doar atunci când membrii grupării reuşeau să aducă un nou transport de tutun.

Potrivit anchetatorilor, tutunul necesar aprovizionării liniei clandestine era procurat din Bulgaria, Cehia sau Grecia şi introdus ilegal în România prin metoda „marfă în marfă”, în cantităţi medii de circa şapte sau nouă tone, ascunse în diferite transporturi de mărfuri ambalate asemănător.

Alte articole:   Gabriela Urse și-a dat demisia din funcția de președinte al organizației de femei PSD Brașov

În ce priveşte afacerile cu ţigări pe care Nicu Patron le-a dezvoltat în Prahova, în gruparea acestuia a fost racolat şi Daniel Trandafirescu, fiul şefului adjunctului IPJ Prahova, care avea rolul de a furniza informaţii cu privire la eventualele investigaţii ale poliţiştilor prahoveni, susţin anchetatorii.

Interlopul Ion Guşan, zis Nicu Patron, fiul adjunctului şefului IPJ Prahova, Daniel Trandafirescu, şi ceilalţi 10 suspecţi reţinuţi în dosarul de contrabandă cu ţigări, au fost arestaţi, în 22 septembrie, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut, în 20 septembrie, 31 de percheziţii în Bucureşti, Ploieşti şi în judeţul Ilfov, la locuinţele membrilor unei grupări suspectate de trafic de ţigări şi spălare de bani. Sâmbătă, procurorii au reţinut 12 dintre cele 26 de persoane audiate şi le-au prezentat în faţa CAB cu propunere de arestare preventivă, pe care instanţa a aprobat-o.

Alte articole:   „Dezvoltarea, diversificarea și inovarea activității în cadrul HILL RESIDENCE SRL prin achiziția de echipamente performante și eficiente energetic”

Cei 12 suspecţi pentru care instanţa a depus arestarea preventivă sunt Ion Guşan, Valeriu Gori, Vasile Trohin, Vladimir Luca, Daniel Trandafirescu, Ion Pădurean, Radu Furtună, Artur Baltag, Victor Bivol, Vasile Ibranyi, Cristian Gheorghe Burcea şi Marcel Dumitru.

Potrivit unor surse judiciare, Ion Guşan ar fi liderul grupării de contrafacere şi contrabandă cu ţigări. Acesta a fost suspectat şi că l-ar fi angajat pe Vitalie Proca să îl ucidă pe bancherul rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Daniel Trandafirescu este fiul adjunctului şefului Poliţiei Prahova şi al judecătoarei Zinca Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova, fost director al Penitenciarului Târgşor. Daniel Trandafirescu este avocat stagiar în Baroul Bucureşti din 2011.

Membrii grupării sunt suspectaţi de contrafacere şi contrabandă cu ţigări, acestea fiind vândute în toată ţara.

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.