blog-logo

Ce este în neregulă cu proiectul de la Roşia Montană, în viziunea fostului premier Petre Roman

Ce este în neregulă cu proiectul de la Roşia Montană, în viziunea fostului premier Petre Roman

petre romanDemnitarii liberali vor vota împotriva proiectului de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, fiindcă, consideră aceştia, o serie de lucruri importante nu sunt clarificate de actul normativ, dar mai ales pentru că sunt prevăzute o serie de excepţii de la lege. „Părerea mea este că sunt o serie de chestiuni nerezolvate, cum ar fi problema cianurilor. Avem mai mult experienţe neplăcute, că astfel de proiecte nu sunt duse până la capătul drumului, respectiv se iau beneficiile, iar componenta de mediu este lăsată în paragină. Planul de reconstrucţie ecologică a zonei înseamnă o serie de bani şi am impresia că aceste chestiuni nu sunt bine fixate în acest proiect. Totodată, preţul aurului este într-o continuă scădere şi s-ar putea să ajungă la numai 900 de dolari/uncie, în 2018, faţă de 1.300, cât este acum, şi în asemenea condiţii, dacă compania nu va mai obţine beneficii, nu mai avem nici o garanţie că se va mai reface zona sau vor fi neutralizate cianurile”, a explicat deputatul braşovean.

Alte articole:   Despre noi, femeile, în pandemie

Acesta este de părere că banii care se vor obţine din exploatarea de la Roşia Montană ar trebui depuşi într-un fond special al statului, şi folosiţi în exclusivitate pentru sprijinirea investiţiilor făcute de companiile româneşti. În acelaşi timp, el crede că exploatarea zăcămintelor nu ar fi putut fi făcută de o firmă românească, ţinând cont că ar fi nevoie de un sprijin de la Guvern consistent pentru respectiva companie în vederea derulării proiectului, ceea ce ar însemna ajutor de stat, şi, totodată, Roşia Montană a fost exploatată şi de companii autohtone în trecut, dar s-a mers pe pierdere. „Nu trebuie să se înţeleagă că suntem împotriva unor proiecte economice de acest tip care pot genera nu doar o contribuţie bănească la stat, ci şi alte investiţii. Trebuie stabilite foarte clar aceste măsuri, astfel ca proiectul să fie dus la bun sfârşit, fiindcă există condiţii pentru a se reconstrui apoi ecologic zona”, a subliniat Roman.

Distribuie dacă îți place!
  1. In neregula e ca vorbim despre o exploatare ce ascunde un interes care nicidecum nu are legatura cu interesul României

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate