blog-logo

Rezolvarea crizei locurilor din grădiniţele braşovene, soluţionată cu proiecte pasate între autorităţi

Rezolvarea crizei locurilor din grădiniţele braşovene, soluţionată cu proiecte pasate între autorităţi

Foto: arhivaDin cauza aglomeraţiei, în unele grădiniţe din Braşov s-a ajuns ca numărul micuţilor dintr-o grupă să depăşească chiar şi 30, cu toate că în conformitate cu normele impuse într-o grupă nu ar trebui să fie mai mult de 20 de preşcolari, astfel că este imperios necesară amenajare unei noi unităţi. La început de an şcolar, edilii braşoveni susţin că nu vor abandona proiectul construirii unei noi grădiniţe în municipiu, care, iniţial, trebuia finanţat de Ministerul Educaţiei, dar care, din păcate, a fost trecut pe linia moartă de guvernanţi.

Ministerul Educaţiei nu mai dă nici un semn

Grădiniţa cu program prelungit era proiectată a se ridica tot în incinta fostului Liceu Auto, astfel ca pe strada Carierei să existe un campus preşcolar. Investiţia ar fi urmat să fie finanţată de minister prin Programul privind Reforma Educaţiei Timpurii în România, aprobat prin HG 1.454/2007. Fondurile pentru acest program proveneau dintr-un acord de împrumut între Guvernul României şi Banca Europeană pentru Investiţii.

Alte articole:   Strategia de Dezvoltare Locala a Municipiului Codlea pentru perioada 2021-2027

Pentru Braşov, finanţarea era de peste 2 milioane de euro, însă ministerul nu a mai dat nici un semn în privinţa demarării proiectului. Primarul George Scripcaru a precizat că va solicita ministerului proiectul acestei investiţii, astfel ca lucrările să poată fi realizate cu fonduri de la bugetul local, în cazul în care proiectul guvernamental va fi oficial abandonat. „Sper să reuşim să deblocăm şi proiectul cu construcţia grădiniţei, pentru că ar fi păcat ca acel program guvernamental să nu se mai realizeze, mai ales că această creşă a fost gândită ca parte dintr-un campus preşcolar, care să ofere servicii pentru copiii cu vârsta de la o lună la 6 ani. În cel mai rău caz, vom realiza această investiţie printr-un proiect multianual, cu fonduri de la bugetul local, iar aceasta este o promisiune pentru braşovenii din aceste cartiere”, a subliniat primarul George Scripcaru.

Alte articole:   Despre noi, femeile, în pandemie

200 de locuri şi condiţii europene

Clădirea ar urma să se realizeze în imediata apropiere a creşei, să aibă două niveluri şi să ofere suficient spaţiu pentru 200 de copii, adică zece grupe de preşcolari. Imobilul este proiectat să aibă o suprafaţă desfăşurată de aproape 2.020 de metri pătraţi, iar unul dintre vechile corpuri ale liceului care a mai rămas în picioare să devină sediu administrativ pentru noul campus. Noua grădiniţă ar urma  să asigure toate condiţiile impuse de noile reglementări apărute după aderarea României la Uniunea Europeană (în decursul anului 2007), privind educaţia copiilor preşcolari, prin diversificarea activităţilor şi aptitudinilor pentru care sunt pregătiţi  aceştia. Conform actualei programe, sunt prevăzute activităţi de informatică, gimnastică, cunoştinţele naturii, activităţi artistice (muzică, pictură, dans), limbi străine, iar noul imobil va asigura buna desfăşurare a tuturor acestor activităţi.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate