blog-logo

187.000 de lei, amenzi pentru activitatea din turism, în două luni

187.000 de lei, amenzi pentru activitatea din turism, în două luni

mihai mohaciÎn lunile iulie și august, în județul Brașov s-a desfășurat un amplu control asupra calității serviciilor din turism. Controlul a avut loc la inițiativa prefectului Mihai Mohaci, care prin ordinul nr. 466/09.07.2013 a înființat Comisia mixtă pentru demararea acțiunilor de control a operatorilor economici din turism.

Echipa de control a fost alcătuită din reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcției de Sănătate Publică și ai Gărzii de Mediu, cu sprijinul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.

Echipa de control a verificat serviciile de cazare din unitățile de primire turistică (legalitatea funcționării operatorului economic prestator de servicii de cazare, asigurarea conformității serviciilor de cazare prestate în structurile de primire turistică prin respectarea condițiilor și criteriilor prevăzute de legislația specifică) și calitatea serviciilor prestate în unitățile de alimentație publică (dotare saloane de consumație și bucătării, calitatea alimentelor și băuturilor servite consumatorilor, informarea consumatorilor).

Alte articole:   FOTO Cozi la colegiile din Brașov pentru înscrierea la examenele pentru verificarea cunoștințelor de limbă modernă

Comisia mixtă a efectuat 57 acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat sancțiuni în valoare de 135.000 lei, au fost retrase de la comercializare peste 70 de kg de produse și au fost date 2 ordonanțe de închidere/suspendare a activității.  De asemenea, Serviciul de Investigare a Fraudelor a aplicat 41 de sancțiuni contravenționale în valoare de 42.000 lei și a demarat procedura de urmărire penală în 5 cazuri.

În urma controlului au fost descoperite numeroase deficiențe de la lipsa autorizațiilor necesare, nerespectarea condițiilor generale de igienă, depozitarea deficitară a produselor alimentare și a materiilor prime, nerespectarea condițiilor de transport, temperatură și igienă a produselor alimentare până la produse alimentare cu data durabilității minimale expirată, brânzeturi depozitate necorespunzător  la temperatura de +26 °C, lipsa analizelor medicale periodice și personal neinstruit din punct de vedere igienico-sanitar.

Alte articole:   Ministerul Educației anunță evaluări standardizate pentru elevi. Școlile din județul Brașov incluse în programul pilot  

Prefectul, Mihai Mohaci, susține că ”scopul principal al acestui control a fost educarea operatorilor economici și prevenirea situațiilor care pot afecta sănătatea consumatorilor. Mai mult decât atât, am urmărit eliminarea concurenței neloiale și alinierea serviciilor din turism la standarde înalte de calitate. Nu putem tolera nerespectarea condițiilor minimale de igienă și lipsa de respect față de consumator. Suntem un județ preponderent turistic și vreau ca județul Brașov să devină primul județ din țară în ceea ce privește siguranța cetățeanului din punct de vedere al alimentației publice și al serviciilor oferite. Operatorii economici trebuie să înțeleagă că vor fi controlați si sancționați până când vor respecta toate normele. Instituțiile statului vin în întâmpinarea nevoilor operatorilor economici prin consiliere și solicită din partea acestora respectarea legii”.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.