Cristian Țopescu, ambasador cultural al Bisericilor fortificate din Transilvania

Cristian Țopescu, ambasador cultural al Bisericilor fortificate din Transilvania

Biserica fortificata Harman (21)Cristian Țopescu va fi instalat ca ambasador cultural al Bisericilor fortificate din Transilvania, în cadrul unei ceremonii care va fi oficiata vineri, 30 august 2013, ora 18.00, de Excelenta Sa, Episcopul Reinhart Guib, si va avea loc in ambianta medievala a Bisericii fortificate din Hărman (jud. Brasov).

Totodata va avea loc un concert de orga sustinut de Wolfgang Karius (Aachen) in cadrul festivalului “Musica Barcensis”.

Patrimoniul arhitectural al sasilor transilvaneni numara peste 180 de biserici fortificate, biserici-cetati, cetati taranesti, biserici romanice si gotice. Printre ele se numara unele care au intrat in patrimoniul mondial UNESCO (Valea Viilor, Biertan, Viscri, Calnic sau cetatea din Sighisoara).
Bisericile fortificate au fost construite incepand cu secolul al XII-lea si au fost pastrate pana in secolul XX de comunitatile sasilor. Dupa emigrarea acestora, mijloacele financiare pentru intretinerea lor puse la dispozitie de institutile locale si nationale sunt extrem de reduse pentru a asigura pastrarea lor.
Astazi dupa 20 de ani de la emigrarea comunitatilor care au generat Bisericile fortificate,  existenta acestui patrimoniu mondial  este periclitata. Prin lansarea initiativelor turistice si a brandului turistic „Descopera sufletul Transilvaniei“, proprietarul moral si juridic al acestui patrimoniu, Biserica Evanghelica C.A. din Romania, vrea sa salveze bisericile cetati prin turism.

Functia de Ambasador Cultural al Bisericilor fortificate este o functie onorifica, si are menirea de a sustine  cauza Bisericilor fortificate din Transilvania in spatiul public. Aceste obiective, cu toate ca sunt unice in Europa stau in umbra problemelor cotidiene din Romania. De aceea este nevoie de persoane publice respectate pentru a atrage atentia societatii romanesti in ansamblul ei. Este necesara sustinerea institutilor publice, promovarea mass media si amplificarea turismului cultural romanesc, pentru a da acestui patrimoniu o sansa de viitor.
Domnul Cristian Topescu, nascut la 23 martie 1937 la Bucuresti, este cunoscut ca jurnalist sportiv. Si-a castigat respectul nu numai prin faptul ca a comentat competitii celebre, dar si prin faptul ca a facut acest lucru combinand pasiunea cu etica. A urmat cu demnitate calea sa, chiar daca pretul a fost excluderea lui temporara din spatiul public, la ordinul conducerii comuniste.
Ca ambasador cultural al Bisericilor fortificate, Cristian Topescu a fost desemnat pentru probitatea sa profesionala si etica, dar si pentru faptul ca Bisericile fortificate si sportul au in comun participarea oamenilor indiferent de categoria sociala careia ii apartin. Daca la sport, aceasta nu trebuie explicat, la Bisericile fortificate putem aminti ca ele nu au fost constructia unor nobili sau clerici, ci ele au fost construite, folosite, aparate si intretinute de catre comunitatea locala a satului.

„Fara a face distinctie intre oameni, fiecare persoana avea in timp de razboi un loc de refugiu identic, dar si in timp de pace obligatiile de intretinere erau egale, asumate prin vecinatati si bresle. Dorinta proprietarului juridic al Bisericilor fortificate, Biserica Evanghelica C.A. din Romania este, ca din nou comunitatile locale sa se identifice cu aceste edificii istorice, cu toate ca structura etnica a localitatilor s-a schimbat. In acest proces, persoana domnului Topescu poate fii un mijlocitor“, se arată în Referatul pentru Cooperare Institutionala a
Bisericii Evanghelice CA in Romania.

Alte articole:   Kadas a distrus PNL Săcele! 3 consilieri locali au plecat la ADN - VIDEO
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. Interesant formulat.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate