blog-logo

Un polițist brașovean face ordine în tabere de romi din Franța

Un polițist brașovean face ordine în tabere de romi din Franța

tabara tiganiPoliţistul român Răzvan Stoian este detaşat de luni, 5 august, ca ofiţer de legătură, pentru o perioadă de 60 de zile, în oraşul Lille, unde îi ajută pe colegii francezi să ţină sub control taberele ilegale de romi, ocupate îndeosebi de romi români şi bulgari, scrie vineri „La Voix du Nord“.

Inscripţia „Poliţia Română“, cusută pe uniforma inspectorului Răzvan Stoian, a provocat un uşor „electroşoc“ marţi, 6 august, într-o tabără de familii rome aşezată în zona periferică Est de Lille, la La Madeleine, scrie publicaţia franceză. Circa 30 de persoane, din care zece sunt copii, ies din barăcile construite pe terenul Societăţii publice locale (SPL) Euralille, care a depus plângere cu privire la ocuparea ilicită a respectivului teren. Forţele de ordine au fost nevoite să intervină şi au alături un aliat cu greutate, poliţistul român, mai scrie La Voix du Nord, care notează că nou venitul este identificat rapid de familiile de romi, care-şi fac bagajele fără a mai sta la discuţii.

„Sunt foarte surprinşi să mă vadă“, spune Răzvan Stoian, care, la cei 30 de ani ai săi, are deja o experienţă de 11 ani ca inspector de poliţie în Braşov. 

„De câţiva ani, Ministerul de Interne al Franţei a stabilit acorduri cu ministerul omolog din România“, explică comisarul Nicolas Jolibois, director adjunct al securităţii publice. Acordurile le permit poliţiştilor francezi să primească ajutor de la colegii români acolo unde întâmpină dificultăţi legate de taberele ilegale ale cetăţenilor români şi bulgari de etnie romă.
În Lille există 35 de tabere cu familii rome, unde de câteva luni numărul de indivizi arestaţi pentru diverse acte de delincvenţă a crescut vertiginos. Doar în această săptămână poliţiştii au efectuat 38 de arestări la Lille şi în împrejurimi. 
Inspectorul Stoian participă la controale, deplasări şi expulzări, dar şi la anchetele judiciare, scrie La Voix du Nord. În timpul intervenţiilor, Stoian este îmbrăcat în uniformă şi vorbeşte limba, oamenii îl recunosc şi îl respectă tocmai pentru că face parte din Poliţia Română, subliniază comisarul Christian Wulveryck, şeful diviziei de poliţie din Lille.

Alte articole:   Tarifele RCA ar putea fi plafonate la nivelul lunii martie 2022

„În domeniul judiciar, Stoian ne oferă informaţii cu privire la suspecţi, consultând dosarele Poliţiei Române (printr-un program via e-mail). Rolul lui este acela de poliţist cu autoritate deplină, activitatea lui trece mult dincolo de cea de interpretariat“, adaugă oficialul francez. Pe teren, inspectorul Răzvan Stoian lucrează cu poliţiştii francezi şi poate efectua arestări. „Este un ajutor preţios, avem cu ce să-l ţinem ocupat“, spune şi comisarul Jolibois. 
Răzvan Stoica contribuie şi cu cunoştinţele sale despre comunitatea romă, al cărei mod de funcţionare provoacă uneori perplexitate printre poliţiştii francezi. „În România, există romi care şi-au găsit de lucru, s-au instalat, trăiesc într-o casă în oraş. Dar sunt şi alţii care se ocupă zi de zi cu cerşetorii, furt sau prostituţie. Adesea sunt analfabeţi şi nesocializaţi, grupaţi în familii cu mulţi copii“, spune inspectorul român, care adaugă că, în România, „romii care muncesc îi detestă pe cei care fură. Autorităţile fac numeroase eforturi pentru a le trimite copiii la şcoală şi a le permite apoi să-şi găsească un loc de muncă“. 
La Lille, asociaţiile pledează deopotrivă pentru şcolarizare pentru a ajuta familiile să scape din cercul infernal „a fura pentru a trăi“. Inspectorul Stoian, care a petrecut deja cinci zile prin taberele ilegale de romi din Lille, remarcă faptul că taberele „sunt situate în interiorul oraşelor, în timp ce în România, sunt amplasate la periferia lor“. Dar, în rest, „e aceeaşi mizerie“, conchide inspectorul român.

Alte articole:   Un cetăţean american şi-a sechestrat soţia şi a ameninţat că o ucide, apoi s-a urcat pe acoperişul casei, înarmat cu o lingură (VIDEO)
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.