Credeţi că mutarea cabinetelor private în spitalele de stat va fi benefică pentru pacienţi şi va descuraja şpaga?

Credeţi că mutarea cabinetelor private în spitalele de stat va fi benefică pentru pacienţi şi va descuraja şpaga?

marius neculoiuConform unui proiect de lege pilot, medicii vor putea să îşi deschidă cabinete private şi să dea consultaţii pe bani, în acelaşi spital de stat în care lucrează, dar după orele de program.

Spitalul Judeţean Braşov ar putea intra în programul pilot în care vor fi incluse 12 unităţi sanitare din ţară, unde va fi implementat noul sistem, după cum a precizat senatorul braşovean, dr. Marius Neculoiu.

Cine are de câştigat?!

Acesta este de părere că aspectul esenţial în vederea implementării unei reforme structurale în sănătate este definirea pachetului de servicii medicale de bază, iar de la acesta derivă şi salarizarea personalului medical, asigurările private de sănătate, dar şi legea malpraxisului. „Ministerul Sănătăţii vrea să crească salariile personalului medical în funcţie de performanţe, astfel ca medicii să fie stimulaţi să rămână în ţară, dar şi să intre mai mulţi bani în spitalele de stat. Prin acest proiect de lege care va funcţiona pilot în 12 unităţi sanitare din ţară, medicii vor putea lucra normă întreagă la stat, iar apoi, tot în cadrul spitalului, vor putea oferi şi servicii private contra cost, după program. Acest lucru se leagă de pachetul de bază, fiindcă bolile care nu sunt incluse vor putea fi tratate la privat, dar în acelaşi spital. Din ce se încasează la privat 10% va reveni spitalului, 60% medicului sau echipei şi 30% personalului auxiliar, astfel încât toată lumea va avea de câştigat”, a explicat dr. Neculoiu.

Alte articole:   Accident rutier cu o victimă, pe DN13!

Scopul declarat: oprirea exodului medicilor şi descurajarea şpăgii

Scopul acestui proiect este scoaterea medicului din statutul de bugetar, pentru a-i oferi mai multe variante de lucru. Conform proiectului de act normativ, cetăţenii pot achita serviciile private ale medicilor din asigurările private încheiate sau plătind tarifele stabilite prin normele la lege.  Pentru asta fiecare spital ar trebui să pună la dispoziţie, pe fiecare secţie, şi paturi private. Numărul acestora nu va depăşi 20 de procente din totalul paturilor. Proiectul e menit sa completeze veniturile medicilor şi să descurajeze şpaga din sănătate. De exemplu, un medic primar care câştigă 2000 de lei, prin noua lege ar putea ajunge şi la 6000 de lei lunar.

Alte articole:   Majorarea alocațiilor în etape, respinsă de Senat

Stocul în farmaciile de spital, asigurat prin lege

Nu în ultimul rând, senatorul braşovean Marius Neculoiu va iniţia un proiect legislativ prin care, obligatoriu, farmaciile de spitale să fie aprovizionate cu întreg stocul necesar de medicamente pe o perioadă de cel puţin două luni. „Medicul trebuie să aibă la dispoziţie orice tip de medicament pentru a-l prescrie, altfel, facem medicină după ureche cu fel de fel de înlocuitori, care nu sunt cei mai buni în unele situaţii, astfel că există şi riscul unor cazuri de malpraxis. Doctorii trebuie să tragă linie după fiecare lună, iar farmacia din spital să fie reaprovizionată, astfel ca să nu mai existe situaţiile din prezent”, a precizat medicul braşovean.

Alte articole:   Elevii din învățământul general obligatoriu ar putea primi anual 350 de lei pentru uniforme

Acesta a menţionat că ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a înfiinţat o comisie în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate tocmai pentru a verifica cum se utilizează fondurile alocate pentru medicamente în spitale şi de unde au reieşit arieratele. „Dacă medicii au la dispoziţie orice medicament şi costurile finale vor fi mai mici. Aşa, uneori se prescriu multe medicamente, de frică că nu se poate realiza tratamentul până la capăt şi prescrie şi un surplus, atunci când sunt pe stoc. E ca la magazin, dacă trei zile nu a fost lapte, a patra zi, când se aprovizionează, oamenii iau cantităţi mai mari”, a explicat dr. Marius Neculoiu.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. Este o intiativa aiurea pt ca oricum, medicii vor lua spaga, ca as ais doctorii romani, Hoti si Criminali, santajisti!
  DAca pana acuma de curand, iti zicea in fata medical de la stat, nu te pot trata, „vino la mine la particular”, acuma, le da direct, fara prea multa chirie si alte cheltuieli, posibilitatea de a castiga necinstit banul, ca si pana acuma.Da, inteleg, sunt salarii mici, mai ales pt rezidenti, asistente, infirm. dar sa fac ao lege speciala pt salrizarea lor, La STAT, fara spaga, car ee prins, la Puscarie, pe ani multi.
  Orice ati face, observ ca faceti in defavoarea poporului de rand, sunt oameni care se chinuie in spitalele voastre de stat, d-le doctor, si dau mita, ca altfel, nu se uita nici un doctor la ei, nu uitati ,asa este, si la Tractorul, si Judetean, si Maternitate, la Copii, etc.
  Sa va fie rusine, d-le doctor, ati fost votat degeaba, nu faceti nimic pt servicii medicale ieftine si de calitate.Pt cei ce platesc cas si alte dari, degeaba…..!

  Reply
 2. cabinetele private in interiorul Spitalului este doar in beneficiul medicului , care te chema la particular cind erai la control in incinta Spitalului (pe principiul ; de ce sa o faca gratuit fiind salariat la Spital cind poate sa te jupoaie la privat) …vor la privat sa o faca ,dar nu in incinta spitalului si nu in programul de lucru pentru care sunt renumerati ca salariati …daca nu le convine sa plece in privat si sa lase locurile libere pentru cei care vor si pot sa lucreze in spitale.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate