Administrația locală din Bod a ajuns financiar pe „linia de plutire“

Administrația locală din Bod a ajuns financiar pe „linia de plutire“

Paul CernatFără a invoca „greaua“ moștenire, primarul comunei Bod, Paul Cernat, a făcut o analiză financiară pe ultimii doi ani asupra bugetului și investițiilor din comună.
„În 2012, la preluarea mandatului, am găsit datorii de 25 de miliarde de lei vechi, la care se adaugă încă vreo 2 miliarde penalități. La sfârșitul lunii mai 2013, am reușit, cu ajutorul președintelui Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, care a înțeles situația critică de la Bod, să ajungem la zi cu plățile către furnizorii de servicii. Mai mult, terbuie spus că bugetul estimat pe 2012 a fost de 32 de miliarde de lei vechi și noi am reușit să atragem resurse de 62 de miliarde de lei“, explică primarul Bodului situația.

După plata datoriilor, investiții majore

Școlile, dispensarul, reparațiile străzilor, iluminatul public, bisericile, sunt prioritățile pe lista conducerii Primăriei Bod.
„Așa cum este firesc, școlile trebuie să fie în atenția noastră, pentru a le oferi copiilor noștri condiții cât mai bune pentru a învăța. Am alocat 2,5 miliarde de lei vechi pentru reparația acoperișului la școala din Bod Sat și pentru refacerea exteriorului la școala din Bod Colonie. De asemenea, 500 de milioane de lei vechi i-am prevăzut pentru reaparații și dotări la dispensar. Este vorba de aparatură pentru funcționarea unui centru de permanență, electrocardiograf, construirea unei rampe pentru persoanele cu probleme locomotorii, schimbarea ușilor la interior, racordarea la rețeaua de apă-canal, lucrăride zugrăvit etc.“, a precizat Paul Cernat.
Dezvolatarea urbanistică a localității obligă autoritatea locală să ia măsuri în consecință. Pe lângă înlocuirea becurilor arse din întreaga comună, edilii au dispus extinderea rețelei de iluminat public atât în Bod Sat, cât și în cartierul nou care se construiește către Sănpetru, acțiune pentru care s-au prevăzut de la bugetul local peste 600 de milioane de lei vechi.

Alte articole:   Coronavirus a provocat 119 decese la Brașov! Toate datele furnizate de autorități!
Se lucrează la canalizare

În prezent, în comuna Bod se lucrează la canalizare pe strada Ariușdului (racordurile de branșament) și în Colonie, pentru a da drumul la Stația de epurare.
„Trebuie să mai legăm câteva blocuri din Colonie, pentru a exista debit suficient să funcționeze cele 7 pompe de pe traseu. La finalizarea investiției, aceasta va fi dată în administrarea Companiei Apa Brașov“, a precizat edilul șef, pentru Ziarul AStra, editat de Consiliul Județean Brașov.
Nu au fost uitate nici bisericile ortodoxe. Pentru lăcașul de cult din Bod Sat s-a alocat până acum un miliard de lei vechi, pentru reparații exterioare, amenajarea casei reci și a grupului sanitar. Încă un 1,5 miliarde de lei au fost dați pentru biserica din Bos Colonie, care este în construcție.
„Sunt multe de amintit. Ca să facem economii la bugetul local cu deszăpezirea, am achiziționat un plug, cu 300 de milioane de lei, care îl atațăm la autogunoieră, am pietruit 12 străzi neasfaltate din Bod Sat și Colonie, am făcut proiectul și am amenajat o parcare, trotuarele și rigolele de scurgere, de lângă Primărie și Căminul Cultural, să nu spună lumea că nu suntem gospodari, s-au executat luărri de reparații la monumentele eroilor din comună, unde sunt organizate specatcole și ceremoniale militare și religioase de Ziua Eroilor, când creștinii ortidocși sărbătoresc și Înălțarea Domnului“, mai spune primarul Paul Cernat.

Alte articole:   Un bărbat a căzut de la etajul al 3-lea al unui bloc, în Tractorul
Susținem sportul juvenil și de performanță

Poate unii consideră că sunt cuvinte mari, dar primarul din Bod chiar vrea ca sportul de masă să nu fie „vorbe goale“.
„Susținem sportul juvenil și de performanță. Reînființăm echipa de fotbal de seniori a comunei, am alocat bani pentru reparații și dotări la stadion, care a fost lăsat în paragină. Seniorii vor juca în campionatul județean, dar vom înființa și o grupă de copii, care va activă într-un campionat jduețean. Trebuie să scoatem copii din cârciumi și să-i împiedicăm să facă cine știe ce fapte ilegale, dar nici să nu mai stea toată ziua în fața calculatorului. Trebuie să aibă alternative. Avem copii din Bod antrenați de sensei Nicușor Ilie cu rezultate remarcabile la Campionatul Național Wado-Kai și Ju-Jitsu. Am propus consilierilor locali și au aprobat să le dăm premii campionilor: Emilia Polgar – 1.000 de lei, Gabriela Pista – 800 de lei, Bogdan Pista și Izabela Gal – 600 de lei. Mai mult, am reînființat formația de dansuri populare la nivelul școlilor, cu instructor plătit de Primărie. Le vom cumpăra costume populare și le vom asigura deplasările la concursuri și spectacole. Nu în ultimul rând, trebuie să fim în pas cu ceea ce își doresc tinerii, de aceeea nu trebuie să surprindă pe nimeni că la Bod există o trupă de street-dance, sub îndrumarea lui Petrică Gal“, se mândrește primarul cu rezultatele elevilor.
De asemenea, elevii școlii din Bod pot participa la cursuri de Dansuri de societate, participând la diverse concursuri: Cupa Primăverii, Cupa de Dans Salsa Libero Brașov.
Tradițiile sunt respectate și transmise noilor generații de către Doamna Luminița Hurlup și Domnul Gheorghe Debu, care coordonează Ansamblul de Dansuri populare al școlii. Aceștia au participat la numeroase concursuri si manifestări artistice, amintind astfel ,,Comoara Etno”, Festival interetnic școlar, Brașov 2013, unde au obținut locul III.
Elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice ale școlii noastre au fost implicați într-un număr mare de proiecte și concursuri care au avut rezultate pozitive. Participarea la o serie de concursuri școlare la care elevii au obținut rezultate foarte bune: „Așii cunoașterii”- Croitoru Teodor, cl I – 100 puncte, „Comunicare.Ortografie.ro” – Ungureanu Mihnea, cl. a II-a – 100 puncte, ,,Fii inteligent la matematică” – Chibulcutean Bogdan, cl. a III-a – 100 puncte, Niță Marian, cl. a III-a – 100 puncte, Tanko Silard, cl. a III-a – 100 puncte, „Evaluare în educație” – Tanko Silard, cl. a III-a – 100 puncte.

Alte articole:   05.08.2020 Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 3413 în județul Brașov. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 91 de cazuri noi
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate