Comuna Moieciu, în pericol de faliment din cauza Guvernului

Comuna Moieciu, în pericol de faliment din cauza Guvernului
Primarul comunei Moieciu, Nicolae Clinciu

Primarul comunei Moieciu, Nicolae Clinciu

La Moieciu, autoritățile locale au început, mai în glumă, mai în serios, un „război“ total pentru rezolvarea problemelor de infrastructură, în contextul în care este unul din punctele de atracție turistică ale județului.
Una dintre cele mai importante investiții este realizarea rețelei de alimentare cu gaz metan, care a fost finalizată anul trecut. Mai precis, în data de 11 noiembrie 2012, a fost dată în funcțiune conducta stradală pe raza celor patru sate componente ale comunei Moieciu – Peștera, Moieciu de Jos, Cheia, Moieciu de Sus.
„Lucrările s-au realizat cu fonduri de la Gaz Sud SA, investiția urmând să fie recuperată în timp, prin facturile de la abonați. Numărul celor branșați la rețea este deocamdată mic, raportat la volumul investiției realizate. Este vorba despre 20 de kiloetri de conductă stradală. O asemenea investiție ar fi fost rapid rentabilă dacă ar fi fost realizată la oraș, unde sunt blocuri, dar cred că și la Moieciu încălzirea cu gaz va fi o alternativă sau va fi complementară celei cu lemne, mai ales dacă ne gândim la confortul turiștilor și al celor care au case de vacanță“, a declarat primarul comunei, Nicolae Clinciu, pentru newsbv.ro.

Au început lucrările la rețeaua de apă-canal

Edilul localității este bucuros că un alt poiect major a demarat în acest an. Lucrările sunt realizate în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, pentru satele Moieciu de Jos și Cheia.

Este o investiție în valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei vechi, respectiv vreo 7,2 milioane de euro și constă în consturirea unei stații de epurare a apelor reziduale și a rețelelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare, precum și a două rezervoare de apă, de câte 300 de metri cubi fiecare și a unei stații de clorinare și tratare a apei“, spune primarul Nicolae Clinciu.

Alte articole:   LIVE PSD își prezintă candidatul pentru Primăria Brașov
Branșamente gratuite pentru gospodării

În prezent, comuna este un adevărat șantier, lucrându-se simultan la toate aceste obiective. În mai mult de o lună s-au realizat mai mult de trei kilometri de rețele pentru apă și canalizare, pe drumul județean Moieciu de Jos – Moieciu de Sus, tronson pe care drumul este deteriorat și distrus din cauza lucrărilor.

„În perioada următoare se vor executa, în mod gratuit, la fiecare gospodărie, la limita și în interiorul proprietăților fiecărui locuitor, branșamentele și căminele de apă și canal. Cetățenii trebuie să se hotărască rapid în această perioadă, ca să putem efectua aceste lucrări, pentru că după ce vom repara drumul, nu se va mai permite branșarea decât cu plata unor taxe foarte mari și după o perioadă de cel puțin cinci ani, pentru că nu vom permite spargerea asfaltului, în contextul în care acum facem gratuit aceste lucrări. Ca să nu existe discuții, o echipă de la Primărie va merge acasă la toți cei retincenți să le explice acest lucru, pentru a nu exista discuții ulterior și să spună că nu au avut cunoștință de efectele unei decizii negative“, a avertizat primarul comunei.
O altă problemă la această investiție a fost aceea că proiectantul nu prevăzuse alimetnare pentru jumătate din satul Cheia, pe o distanță de patru kilometri: „Am pus jumătate din bani noi, jumătate de la Consiliul Județean, cu sprijinul președintelui Aristotel Căncescu, din fondul de rezervă, pentru a cumpăra conducta necesară, că doar nu era să săpăm ulterior drumul județean“.
Tot la acest capitol, a fost depus de câțiva ani un proiect pe Măsura 5.2.2, dar din păcate nu s-a aprobat încă, pentru canalizarea la Moieciu de Sus. „Există Studiu de fezabilitate și documentația conform prevederilor de finanțare. Este vorba despre 1,5 milioane de euro. Este o anomalie că nu s-a aprobat odată cu cel de la POS Mediu, pentru că nu există logică: se face epurare de la jumătatea traseului din aval, nu din amonte. Totuși, sper să rezolvăm și această problemă, cu ajutorul domnului ministru Constantin Niță, care este și deputatul zonei noastre, și să primim finanțarea necesară“, s-a arătat optimist primarul.

Alte articole:   Spărgătorii profesioniști au venit acasă și au dat mai multe lovituri, ca în filme. Cum operau?
Pericol de insolvență, din cauza Guvernului

Planurile de viitor ale primarului Nicolae Clinciu sunt clar conturate: să termine investițiile începute în urmă cu câțiva ani.
„Trebuie finalizată reparația drumului comunal DC 58, Moieciu de Jos – Peștera, cuprins la finanțare prin HG 577 încă din 1997. Pentru acest obiectiv nu am mai primit niciun ban de doi ani. Din cele 73 de miliarde, cât este valoarea investiției, am primit doar 18 miliarde de lei, motiv pentru care avem o problemă foarte mare. Lucrările au fost efectuate în proporție de peste 70%, iar firma care a executat lucrările ne-a tăiat factură și, conform noii ordonanțe a Guvernului, privind plata arieratelor (OG 46/2013), suntem în pericolul de a intre în insolvență pentru datorii de 16 miliarde de lei vechi, sumă ce depășește 15% din bugetul localității. Iar acest lucru se întâmplă în contextul în care banii trebuie să vină de la Guvern… Aș propune parlamentarilor brașoveni să vină cu amendamente la OG 46, să nu intre în insolvență primăriile care au angajat lucrări cu banii promiși de Guvern, și pe care nu-i primesc. Am făcut adrese către Consiliul Județean, către ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea și sper să se rezolve această chestiune“, a precizat primarul din Moieciu.
Situația este tot mai încordată și din cauză că firma care a reparat drumul a intrat și ea în insolvență, iar o companie din Zalău a răscumpărat creditele și acum face presiuni asupra Primăriei Moieciu să recupereze banii.

Alte articole:   Un bărbat a căzut de la etajul al 3-lea al unui bloc, în Tractorul
Alte obiective în lucru

În urmă cu cinci ani a început construirea a două grădinițe, la Moieciu de Sus și de Jos. La prima, în primăvară s-a făcut etajul, pentru că se distrugea ce se făcuse în anii anteriori, iar pentru finalizare mai sunt necesare 8 miliarde de lei, iar la grădința din Moieciu de Jos sunt necesare 3,5 miliarde de lei, pentru interioare și dotări, astfel încât să poată fi dată în folosință.
Un proiect care este finalizat în proporție de 85% îl reprezintă repararea și refacera podurilor, podețelor și punților pietonale. Lucrările au început în 2007, cu finanțare prin OG7/2006, dar nu au sosit toți banii. Pentru finalizarea lucrărilor mai sunt necesare 4,5 miliarde de lei vechi.
Tot pe baza OG 7 ar trebui amenajată o bază sportivă în Moieciu, cu teren de fotbal. A fost executată documentația și este în faza de publicare a anunțului de licitație, însă pentru că nu au venit banii (16 miliarde de lei plus TVA), Primăria a decis blocarea anunțului pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
„O altă durere a locuitoprilor este modernizarea DJ 112F, Moieciu de Sus – Moieciu de Jos. Acesta este și printre prioritățile Consiliului Județean și sperăm să se găsească fondurile necesare cât mai repede, Noi vom pune la dispoziție tot ce este ne-cesar din partea Primăriei și a Consiliului Local“, mai spune primarul Clinciu.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. De ar da faliment bine ar fi . Dar de ce nu se vorbeste in acest articol de taxele care nu le platesc la stat modestii si cinstitii cetateni ai localitatii Moeciu ? Bine ca vor infrastructura dar impozite la stat canci.

  Reply
  • daca vorbim despre turismul la negru, ai mare dreptate, iar vinovati sunt (si) multi bucuresteni care si-au facut case de vacanta, pe care le inchiriaza la negru, facand concurenta celor care au pensiunile inregistrate legal, iar situatia nu este doar la Moieciu

   Reply
 2. […] Primăria Moeciu a contractat lucrări de aproape 7,3 milioane de lei pentru repararea unui drum. Asta pe promisiunea că Guvernul va acoperi cheltuiala. Guvernul a plătit dar 1,8 milioane, lucrările sunt gata în proporţie de 70%, firma care a executat a tăiat factură. Cum datoria neplătită a comunei depăşeşte 15% din buget, conform OUG 46/2013, ar trebui să intre în insolvenţă. Firma care a făcut lucrările a intrat şi ea în insolvenţă, iar datoriile au ajuns acum la o firmă din Zalău. Pam, pam! […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate