blog-logo

Când statul îți interzice să ai dreptul la o mamă…

Când statul îți interzice să ai dreptul la o mamă…
fetita abandonata4Abandonată de tată înainte de a se naşte şi de mamă imediat după naştere, necăutată şi nedorită de vreuna dintre rudele până la gradul al patrulea până în prezent. Rodica, în vârstă de 13 ani şi jumătate, trăieşte o poveste de coşmar, care pare a fi fără sfârşit…
După ce timp de nouă ani a crescut în trei familii de asistenţi maternali, grădiniţe şi şcoli diferite, Rodica a ajuns la vârsta de nouă ani într-un orfelinat: „M-au dus spre pierzanie… Timp de trei ani am trăit ca în Iad şi preferam să mă omor decât să mai trăiesc acolo!”, scrie Rodica în jurnalul său, puternic marcată de traumele copilăriei.
Adăugăm la toate acestea, o necruţătoare afecţiune oftalmologică, care netratată la timp duce la orbire… Şi cel mai mare rău care i s-a făcut constă în faptul că a pierdut şansa la o familie adoptivă din Germania, pe care o Lege a adopţiei i-a dat-o (Legea nr.347/2002) şi o altă Lege a adopţiei i-a luat-o (Legea nr.273/2004).
fetita abandonata3Hărţuită până la epuizare de Legea adopţiei, Rodica s-a întâlnit de nenumărate ori în Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov cu oamenii legii, cei care împart dreptatea. A intrat cu sfială de fiecare dată în Camera de consiliu şi a ieşit cu ochii plini de lacrimi şi inima sfâşiată de durere. Mai mult de zece hotărâri judecătoreşti repetă aceeaşi poveste despre copil şi mama care nu este de găsit. Dosarul Rodica, plin de evaluări psihologice şi medicale, certificate cu acelaşi diagnostic reînnoite anual, decizii, hotărâri, sentinţe, este foarte stufos.
„În timp ce noi, toţi, cerem în numele Legii respectarea dreptului de a creşte într-o familie proprie şi permanentă, Legea obligă instanţa s-o caute pe aventuriera mamă, care a uitat de 13 ani şi jumătate că este mama acestui copil“, spune Azota Popescu, președinta Asociației Catharsis.
Mama fuge de rupe pământul, târând-şi după ea sufletul unui copil nevinovat, care se întreabă într-una: „Cu ce-am greşit eu, de nu am parte de o mamă!”
„Şansa Rodicăi de a fi adoptată de familia din Germania a fost spulberată de Legea nr. 273/2004, care permitea adopţia internaţională doar bunicilor cu domiciliul în străinătate. Aceeaşi Lege, modificată în anul 2009, permitea adopţia internaţională doar rudelor până la gradul al treilea cu reşedinţa în străinătate. Aceeaşi Lege, modificată din nou, în anul 2011, permite adopţia internaţională doar rudelor până la gradul al patrulea care au reşedinţa în străinătate dar şi cuplurilor mixte, în care unul dintre soţi este cetăţean român“, precizează președinta Asociației Catharsis, care militează pentru modificarea Legii adopțiilor. 
fetita abandonata2Aşa a ajuns Rodica să fie hărţuită de la o casă de copii la alta, de la un asistent maternal la altul, de la o instanţă de judecată la alta şi, tot aşa, o să continue hărţuiala, la nesfârşit, dacă Legea adopţiei în vigoare nu este schimbată.
„Aberantă şi absurdă este Legea adopţiei din România! Pune accentul pe rude care, de cele mai multe ori, habar nu au despre ce este vorba! Rodica, deşi nu are rude până la gradul al patrulea care să dorească să o adopte, nici în ţară, nici în străinătate, deşi mama biologică a semnat de trei ori consimţământul la adopţie/plasament familial, deşi a fost declarată copil adoptabil în anul 2003 prin sentinţă de abandon juridic, în anii 2006, 2009, 2011 prin sentinţe de deschidere a procedurii de adopţie internă, deşi nimeni nu a cerut-o în adopţie naţională până în prezent, totuşi, Rodicăi nu i se dă nici cel puţin dreptul de a spune mamă unei doctoriţe din Italia, singura persoană care o acceptă cu toate problemele ei legate de boală, vârstă, etnie, dacă mama naturală nu vine la Tribunal la următorul termen de judecată: 28 august 2013“, povestește Azota Popescu.
De supărare, Rodica a explodat la termenul de judecată din 31 iulie: „Nu am vrut să o văd niciodată până acum. Nici nu vreau să îmi imaginez cum arată, dar astăzi vreau să îi pun câteva întrebări!”
fetita abandonata„Disperarea copilului ne-a determinat s-o căutăm încă şi încă o dată pe Liliana Coman. Culmea! În casa părintească am găsit-o pe bunica concubinului, în vârstă de 82 de ani şi pe fiica acesteia, în vârstă de 59 de ani. Ambele au declarat că mama Rodicăi locuieşte în Ungaria, cu concubinul său şi cei doi copii ai lor.
Mai mult decât atât, Liliana Coman, mama minorei în discuţie, vine de două-trei ori pe an acasă, dar nu vrea să-şi aducă aminte de Rodica“, precizează Azota Popescu.
Pentru mamă, acest copil nu există decât în hârtii! Dar abandonul o urmăreşte…
Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   INSP: 863 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 provoacă îngrijorare, cele mai multe cu varianta britanică

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate