blog-logo

PRĂPĂD! Brașovul are cele mai reduse perspective de creștere a locurilor de muncă

PRĂPĂD! Brașovul are cele mai reduse perspective de creștere a locurilor de muncă

panorama brasovAngajaţii din judeţele Caraş-Severin şi Dolj se vor bucura de cele mai mari creşteri salariale în următorii patru ani, de 15,5%, respectiv de 15,1%. Chiar şi aşa, lefurile lor se vor situa sub media de la nivelul întregii economii din România, prognozată a fi de circa 1.839 de lei în 2016, reiese din cele mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

La nivel naţional, România va avea în 2016 cu 210.000 de locuri de muncă în plus, mai exact, cu doar 4,6% mai multe decât în prezent, peste jumătate dintre acestea fiind „revendicate” de regiunea Bucureşti-Ilfov, respectiv 109.500. În ceea ce priveşte şomajul, acesta va scădea de la 5,2%, nivel estimat pentru 2013, la 4,5% în 2016.

Locuitorii din judeţele Teleorman, Dolj şi Brăila îşi vor majora semnificativ contribuţia la economia locală, reiese din datele „Prognozei în profil teritorial – varianta de primăvară 2013”.

În cazul judeţului Teleorman, spre exemplu, productivitatea unui locuitor va creşte de la 3.858 de euro anul acesta, la 4.733 de euro în 2016, respectiv 22,7%, cea mai mare creştere de la nivel naţional. La coada clasamentului se află locuitorii din Ilfov, care, cu toate că în 2013 se vor afla pe locul trei în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor (11.310 euro), avansul faţă de anul acesta va fi de circa 16,1 procente, reiese din prognoza CNP.

Alte articole:   Bode: Alocarea banilor pentru reabilitarea drumurilor naționale nu s-a mai făcut în funcție de influența “baronilor” locali

Salariul mediu net de la nivel naţional va creşte în perioada 2013-2016 cu 13,8%, de la 1.615 de lei în prezent, la 1.839 de lei peste patru ani, potrivit estimărilor Comisie.

Cele mai mari creşteri se vor înregistra în judeţele Caraş-Severin (15,5%), Dolj (15,1%), Olt (14,5%), Arad (14,4%) şi Harghita (14,4%).

Cu toate acestea, majorările salariale de care se vor bucura locuitorii acestor judeţe nu sunt de natură să concureze cu lefurile de care se vor bucura, scri Gândul. Conform prognozelor, angajaţii din Capitală sau din judeţele în care se află marile oraşe din România. Peste patru ani, în fruntea topului celor mai bine plătiţi salariaţi din România se va afla Bucureştiul (2.696 de lei), Ilfov (2.297 de lei), Gorj (1.940), Timiş (1.851) şi Cluj (1.845 de lei).

Totodată, locuitorii mai multor judeţe din vestul, nordul şi estul ţării vor avea parte de creşteri salariale semnificativ mai reduse decât cele consemnate la nivel naţional.

În judeţele Bihor şi Bacău, salariile vor creşte, în medie, cu 9,2% în următorii patru ani, de la 1.212 de lei, la 1.323 de lei, respectiv de la 1.297 de lei, la 1.416 lei, potrivit datelor CNP.

Alte articole:   Brașovenii vor organizarea unui târg de Crăciun în Piața Sfatului

Cei mai prost plătiţi angajaţi vor rămâne locuitorii din Botoşani, Maramureş şi Vaslui, unde salariile medii nete încasate în 2016 se vor situa în jurul sumei de 1.300 de lei, cu 500 de lei, respectiv cu 20% mai reduse decât media naţională.

Judeţul cu cele mai puţine locuri de muncă din România

În România se vor crea, în medie, în următorii patru ani, puţin peste 50.000 de locuri de muncă, reiese din prognoza CNP. Dacă regiunea Bucureşti-Ilfov va genera peste jumătate dintre aceste locuri de muncă, aceasta va fi urmată la nivel naţional de judeţul Timiş, cu o creştere de 4,3% a numărului de job-uri până în 2016, Iaşi, cu 4,1% şi Constanţa cu 4%.

Cel mai redus ritm de creştere a locurilor de muncă se va înregistra în judeţul Braşov, unde în 2016 vor exista cu doar 1,3% mai multe job-uri decât în prezent.

Judeţele Covasna şi Mehedinţi stau de asemenea prost în ceea ce priveşte perspectivele de creştere a numărului de locuri de muncă. În următorii patru ani, locuitorii celor două judeţe vor avea cu 1,6%, respectiv 1,7%, mai multe oportunităţi de angajare, reiese din statistica Comisiei Naţionale de Prognoză.

Alte articole:   România, codașă în UE la cheltuielile cu sănatatea pe cap de locuitor

La nivel naţional, cele mai puţine locuri de muncă se vor înregistra în judeţul Giurgiu, unde în 2016 vor exista, în medie, circa 31.600 de locuri de muncă.

Care vor fi cei mai productivi locuitori din România

Cel mai lent ritm de creştere a productivităţii, respectiv al contribuţiei unui locuitor la economia unui judeţ, se va înregistra, în următorii patru ani, în Ilfov, rezultă din prognoza CNP. Astfel, PIB-ul/cap de locuitor va creşte cu doar 16,1%, de la 9.740 de euro în 2012, la 11.310 euro în 2016.

Al doilea cel mai scăzut ritm de creştere a productivităţii se va consemna, conform estimărilor, în judeţul Timiş, de 18,4%, de la 10.079 de euro la 11.929 de euro peste patru ani. Locuitorii din judeţul Harghita se află pe locul al treiea din acest punct de vedere, cu o creştere de 18,9 procente.

În topul judeţelor cu cel mai ridicat ritm de creştere a productivităţii se află Teleorman (22,7%), Dolj (22,3%) şi Brăila (22%). Bucureştenii vor rămâne şi în 2016 cei mai productivi locuitori din România, ei contribuind la economie cu aproape 20.000 de euro, reiese din prognoza CNP.

Distribuie dacă îți place!
 1. Nu cred. Stiu ceva persoane care vor dezvolta 20.000 de locuri de munca. Si asta in urmatorii 3 ani!

  Reply
 2. Bogdan Puscasu 17 iulie 2013, 1:07 PM

  Si persoanele alea nu dau si cei 20 000 de euro. Asa-i?

  Reply
 3. Trebuie cu totii sa luptam ca Brasovul sa devina mult mai atractiv pentru investitori si locuitori. Sa devina cu adevarat un smart City care sa se pozitioneze pe crestere economica si demografica. Pentru a atinge aceste tinte trebuie sa colaboram pe toate planurile si sa dezvoltam o strategie pro investitii. Puteti conta pe mine!

  Reply
 4. este foarte grava situatia locurilor de munca in Brasov….ESTE JALE!!! NU SE FACE ABSOLUT NIMIC…in schimb se construiesc mall-uri magazine! pur si simplu nu mai producem nimic! vin altii la noi si fac(am ajuns sclavi la noi in tara pe nici 200 de euro isi bat joc de noi) ca STATUL doarme in papuci! toti pleaca pentru ca aici nu se poate trai!

  Reply
 5. Aristotel Cancescu 17 iulie 2013, 3:48 PM

  Brasovul va fi un Pol de Creștere Economică și Capitală Regională și Culturală așa cum merită, însă va trebui să dăm dovadă de unitate și de maturitate politică. Brașovul este motorul economic al Regiunii Centru, cu perspective solide de dezvoltare și în perioada imediat următoare. Brașovul atrage deja investitori importanți și are în derulare proiecte mari de infrastructură.

  Reply
 6. Salvarea sa va fi AEROPORTUL!

  Reply
 7. Snteti un om de onoare,stiu ca tot ce vati propus veti face,va doresc mult succes .

  Reply
 8. Ce credeti ca va salva aeroportul? Nimic. Pe termen scurt va oferi un numar limitat de locuri de munca… cele aferente grilei de personal pentru constructie… alea deja sunt existente in cadrul firmelor de constructii,deci nu lemai socotim… si numarul de locuri (viitoare) ce corespund personalului de intretinere (hai sa fim seriosi… cate pot fi?). In rest? Referitor la ce spune newsbv.ro este adevarat. In orasul asta ce locuri de munca? Industrie nu… deci studentii… pa. Agricultura… subtire. Turism? :)))) Ma faceti sa rad. Se tot rotesc 3 amarati de receptioneri si 4 ospatari intre cateva hoteluri deja falimentare dar ce apartin unor oameni bogati ce spala bani prin ele. Haide sa va spuna un om ce isi cauta de lucru in Brasov (cu studii superioare si multe capacitati) ce se gaseste.

  Reply
 9. 1. paznici si agenti aparare (sunt vizati toti derbedeii stradali si pensionarii). 2. barmani, chelneri si ospatari. 3. agenti de vanzari la greu (culmea nu pentru a vinde marfa romaneasca ci doar importata… deci ne pleaca banii din tara). 4. lucratori zilieri prin constructii usor de pacalit si usor de facut frauda fiscala. 5. "consilieri" in banci si agentii de asigurare… nu are rost sa va explic. Deci, daca astia se cauta… ganditi ce afaceristi are Brasovul asta si ce afaceri sanatoase pentru binele Brasovului si Romaniei se fac. Ce dracu oameni buni? Ce locuri de munca vreti intr-un oras plin de baruri, cluburi, restaurante, farmacii, magazine second hand, banci si mega mall-uri. Hai nu fim si naivi ca prosti suntem gramada.

  Reply
 10. In concluzie… eu nu vad nici in 10 ani vreo imbunatatire a situatiei locurilor de munca. Dimpotriva… perspectiva este sumbra. Oamenii buni si capabili vor sta in umbra si saracie, o parte cu putina sansa si noroc va pleca, iar scursorile bucurestene, imigrantii nordici si parazitii retarzi si analfabeti dar bogati vor popula in continuare Republicii… si Dumnezeu cu mila!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.