Localnicii din Vulcan riscă să rămână fără izlaz, după ce saşii îşi cer înapoi pământurile luate abuziv

Localnicii din Vulcan riscă să rămână fără izlaz, după ce saşii îşi cer înapoi pământurile luate abuziv

izlaz vaciPrimarul comunei Vulcan, Gheorghe Călburean, a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că localnicii ar putea rămâne fără izlaz şi deci fără animalele pe care le au, după ce noua lege a restituirii proprietăţilor confiscate abuziv prevede că şi aceste suprafeţe de teren pot fi împărţite foştilor proprietari. În prezent, Primăria are de retrocedat 630 de hectare în special moştenitorilor familiilor de saşi care au trăit în zonă, dar care au plecat cu ani buni în urmă din ţară, însă, în localitate nu mai este nici măcar un metru liber de teren.

Izlazul comunei are aproximativ 230 de hectare, dar nici aşa problema retrocedărilor tot nu ar fi rezolvată. Înstrăinarea acestui teren ar fi însă un mare impediment pentru cei care îşi întreţin familiile cu cele câteva vaci sau oi pe care le au şi care practic nu vor mai avea unde să îşi pască animalele.

Există terenuri libere în alte zone

Păşunea aparţine comunităţii din 1920 şi pentru ca să fie înstrăinată este nevoie de un referendum al localnicilor, care să fie şi validat. Dacă referendumul nu va fi validat, terenul va putea fi pus „la bătaie”. „Părerea mea este că cei care au solicitat aceste terenuri nu vor de fapt pământul, ci vor să îl vândă mai departe. Cu câţiva ani în urmă se găsise o soluţie pentru a le da saşilor pământurile înapoi, respectiv împroprietărirea pe alte terenuri aflate în proprietatea Agenţiei Domeniilor Statului. De exemplu, comuna Vulcan avea repartizate terenuri la Jibert, dar această operaţiune s-a blocat”, a subliniat edilul.

Alte articole:   VIDEO Incendiu la Prejmer

În Vulcan, s-au emis peste 90% dintre titlurile de proprietate şi mai sunt de eliberat puţin peste 15. Senatorul Nicolae Vlad Popa a precizat că va iniţia unele demersuri pentru ca legislaţia să fie modificată, astfel ca oamenii să nu rămână fără principala lor formă de subzistenţă, dacă nu vor mai avea unde să îşi pască animalele.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
  1. Indiferent de proprietar, conf. noii legi a pajistilor, NU se poate transforma o pasune in altceva (ex; teren arabil, intravilan construibil etc.). Este obligatorie pastrarea actualului mod de folosinta al terenului. Asa ca, sasii pot utiliza terenul doar in ascopul pasunarii, eventual si ca faneata

    Reply
  2. Tot ce a fost furat trebe dat inapoi proprietarilor de drept.
    Iar proprietarul poate dispune de bunurile lui, cum vrea.
    Simplu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.