Turismul medical, o oportunitate pentru Brașov

Turismul medical, o oportunitate pentru Brașov

cristian macedonschi9% din PIB-ul mondial provine din turism, s-a precizat la Conferința Mondială de Turism, a anunțat consilierul local Christian Macedonschi (FDGR), președintele Agenției de Promovarea și Dezvoltarea Turismului Brașov. Evenimentul a avut loc zilele trecute la București.

În România, doar 1,5% din PIB este adus de turism (în anii ce urmează targetul impus de țara noastră trebuie să tindă spre 5%). Aceleași date ne spun că la nivel global peste 1 miliard de persoane au traversat granițele pentru activități turistice, în timp de peste 5 miliarde au preferat turismul în propria țară. Există așadar un potențial foarte mare de dezvoltare.

Brașovul este una dintre localitățile din România care știe cel mai bine să profite de acest potențial. „Peste 1 milion de turiști au vizitat anul trecut orașul nostru și sperăm ca în 5 ani să ajungem la peste 3 milioane. Acest lucru este posibil mai ales prin implicarea și colaborarea fructuoasă dintre autoritățile locale și operatorii turistici. Această colaborare s-a văzut foarte bine și în cadrul Conferinței Mondiale pentru Turism, unde împreună cu reprezentanți ai Consiliului Județean și Primăriei Brașov am pus la punct un program ad-hoc pentru cei 60 de jurnaliști invitați în info-turul județului organizat de Ministerul Turismului. În mod surprinzător, turul respectiv nu includea și orașul Brașov, dar acest lucru a fost rapid rectificat. Jurnaliștii invitați au fost foarte plăcut surprinși de primirea care li s-a făcut și de oferta turistică diversă disponibilă în Brașov“, a precizat Macedonschi.

Alte articole:   Accident rutier, acum, pe DN10! Traficul este blocat

Una dintre probleme identificate în cadrul Conferinței a fost lipsa personalului calificat în turism. FDGR și județul Brașov au ieșit deja în întâmpinarea acestei probleme prin proiectul Școlii Profesionale de la Făgăraș. Un proiect care se concretizează deja și care beneficiază de susținerea și parteneriatul următoarelor organizații: Organizația Mondială a Turismului, Clubul Economic German, Camera de Comerț din Nurnberg și Institutul de Cercetare a Meseriilor din Berlin. După cum spune Macedonschi, „suntem mândri că acest proiect are loc la noi în județ; anul 2013 va fi anul în care vom pregăti curricula, vom realiza traning-ul profesorilor și vom echipa laboratoarele. Prima promoție va debuta în 2014. Ne propunem ca împreună cu partenerii noștri să dezvoltăm prima curriculă europeană în turism. Iar specializările pentru care se vor pregăti studenți sunt: specialist în gastronomie, specialist hotelier, specialist în gastronomie sistematizată și bucătar”.

O altă problemă ridicată de țări precum Rusia, Ucraina sau Republica Moldova o reprezintă vizele turistice necesare pentru cetățenii acestor țări. Dacă în alte părți obținerea unei astfel de vize durează maxim 2 zile sau are loc chiar la graniță, autorităților române le trebuie trei săptămâni să emită o viză turistică. Acest lucru îi descurajează pe mulți, și pe bună dreptate.

Pentru fiecare problemă există însă și mai multe oportunități. Una dintre ele vine din Israel (a treia țară sursă de turiști pentru România). Israelul are o tradiție turistică în România care a început în anii ’80, dar care s-a mai domolit după ’90. De câțiva ani lucrurile sunt din nou în creștere; de menționat aici un lucru important: România este țara cu cel mai mic procentaj de antisemitism din lume – un criteriu de luat în seamă în alegerea unei destinații turistice pentru israelieni.

Alte articole:   Femeie din Ticuș, atacată cu drujba de un vecin

Unul dintre subiectele discutate intens în cadrul Conferinței Mondiale pentru Turism a fost turismul medical. Deși sistemul public de sănătate este șubred, cel privat este în continuă dezvoltare și oferă standarde ridicate de tratament. Să luăm exemplul recent al Spitalului Sf. Constantin care a fost desemnat cel mai curat spital din Europa. Mai mult, prețurile practicate în România sunt cu 60% – 80% mai mici decât cele din restul Uniunii Europene – un aspect foarte important pentru asiguratorii de sănătate din țări precum Germania. Paradoxal, deși unul dintre acționarii Spitalulului este implicat și în acționariatul de la Transilvania Expres, ziarul cu pricina face mișto de acest subiect, deși turismul medical este o oportunitate de afaceri deosebita pentru Brașov („Vorbe despre turismul medical“ este titlul unui articol care ia în derâdere acest subiect).

Turismul medical înseamnă tratament și intervenții, operații estetice, stomatologie și refacere. Turiștii caută clinici cu specialiști buni și hoteluri de calitate în care să își petreacă perioada de convalescență. Brașovul este perfect situat pentru un proiect pilot în acest sens. Există atât ofertă medicală diversă (spitalele ICCO, Sf. Constantin, Medlife, Spitalul de Oncologie, clinici de stomatologie), cât și ofertă hotelieră variată în Brașov și Poiana Brașov. „Suntem mai mult decât pregătiți să primim primii turiști medicali la Brașov în 2014. S-au început deja demersurile pentru acreditarea spitalelor la asiguratorii medicali germani (de stat și privați). Mai mult, în urma discuțiilor avute cu jurnaliștii germani prezenți la info-turul României, reiese că cele trei teme majore de interes turistic în Germania sunt cultura, natura și tratamentele. În viitorul tot mai apropiat Brașovul le va putea oferi cu succes pe toate trei“, a concluzionat Macedonschi.

Alte articole:   Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la data de 30 septembrie în asistenţa medicală primară şi în cea ambulatorie de specialitate

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.