VIDEO Fabrica IAR Brașov după bombardamentele americane

VIDEO Fabrica IAR Brașov după bombardamentele americane

bombardament iarAm găsit pe Youtube un filmuleț care e musai să fie văzut. Am postat și textul de prezentare semnat Benjamin Iorgu. Fabrica IAR care apare în film este cea care ulterior va fabrica tractoare.

Raidurile aviației americane asupra României în 1943-1944 au pus problema pentru autoritățile militare a dispersării uzinei aeronautice. Amânată între noiembrie 1942 — aprilie 1944 dispersarea IAR a devenit stringentă datorită bombardamentelor americane asupra uzinei din aprilie și mai 1944.

Bombardamentele americane asupra IAR Brașov din 16 aprilie 1944 și 6 mai 1944 au determinat finalizarea dispersării fabrici lor și a personalului. În aceste condiții practic producția uzinei aeronautice a fost oprită timp de câteva luni.Fabrica de Celule a fost dispersată la Caransebeș și Topleț, Fabrica de Motoare la Colibași și Ucea iar Fabrica de Armament și Accesorii la Câmpulung.

Alte articole:   Tătaru: ,,Luăm în discuție creșterea numărului de echipaje din cadrul serviciilor medicale de urgență prespitalicească''

Consecințele evenimentelor de la 23 august 1944 s-au repercutat și asupra IAR Brașov. Unitățile armatei sovietice au impus uzinei brașovene confiscarea materialului aeronautic importat din Germania și executarea de reparații autovehicule în contul articolului 10 din Convenția de Armistițiu încheiată la 12 septembrie 1944. Aceste abuzuri au produs pierderi financiare care însumau la nivelul anului 1946 peste o jumătate de miliard lei. Nota Subsecretariatului de Stat al Aerului nr. 1431/C secret din 30 septembrie 1944 indica reducerea producției aeronautice la contractul Messerchmitt 109G și Daimler Benz și profilarea întreprinderii pe reparații autovehicule.

Anularea contractelor aeronautice și insuficienta resurselor financiare rezultate din reparațiile de autocamioane au condus la propunerea uzinei de a trece la producția de tractoare. A fost aleasă în final licența tractorului Hanomag de 45 CP. Contractul nr. 034237 din 12 octombrie 1945 între Ministerul Agriculturii și Domeniilor pe de o parte și IAR Brașov pe de altă parte marca încetarea producției aeronautice. Manopera utilizată în 1947 la IAR Brașov pentru unele reparații aeronautice însuma 1,1% din totalul manoperei. Denumirea uzinei de R.A.I.A.R. Brașov a fost păstrată până în 1947 când a devenit Întreprinderea Metalurgică de Stat Brașov, iar de la 30 noiembrie 1948 Societatea sovieto — română pentru fabricarea și desfacerea tractoarelor. În luna noiembrie a anului 1946, au fost terminate componentele a doua tractoare prototip.

Alte articole:   Garda Forestieră Brașov a oprit un tren care transporta, ilegal, 27 de vagoane cu lemne, din Cehia!

Acestea au fost montate în fostul sector de reparații ale motoarelor de avion Mercedes-Benz DB-605 și Junkers-Jumo 211 D, iar în dimineața zilei de 26 decembrie 1946 a ieșit pe ușa halei de montaj primul tractor românesc denumit IAR-22. Tractorul, în greutate de 3400 kg, cu roti metalice, având ghimpi de otel pe rotile din spate, era echipat cu un motor Diesel de 38 CP ce dezvolta o forță de tracțiune de 1225 kgf.

Primele tractoare fabricate au fost apreciate la mitingurile de la Brașov și București cu ocazia zilei de 1 mai, lucru care a dus la creșterea rapida a producției .La data de 1 august 1948, în locul întreprinderii metalurgice s-a înființat Uzina Tractorul Brașov . Astfel după 23 de ani uzina I.A.R. își încheia cariera de fabricant de aeronave . Avea sa revină la viata în 1968 sub denumirea de I.C.A. mai apoi fiind denumită I.A.R. Ghimbav.

Alte articole:   04.08.2020 95 de cazuri noi de Covid-19, la Brașov, în 24 de ore. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 3322

Benjamin IORGU

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. faimoasele bombardiere B-24 Liberator…

    Reply
  2. sa mergeti acum sa vedeti cum arata, ca dupa bombardament 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate