blog-logo

Consiliul Local Hărman a aprobat funcționarea unui poligon de tir cu talere!

Consiliul Local Hărman a aprobat funcționarea unui poligon de tir cu talere!

Tir-TalereConsiliul Local Hărman a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, solicitarea președintelui Clubului Sportiv „Cocoșul de Munte“, Marin Matei, de a funcționa un poligon pentru pasionații de tir cu talere. Poligonul va fi poziționat tot în zona poligonului militar, iar activitatea acestuia nu va deranja locuitorii.

Documentația va fi trimisă la Prefectura Brașov pentru obținerea avizului de legalitate pentru funcționare.

Unul dintre susținătorii acestui proiect, consilerul județean Adrian Maxim, a declarat pentru newsbv.ro că „sușținem această idee și vrem să facem cel mai puternic club de tir din România. Încpeem acum cu tir cu talere, dar vrem să dezvoltăm toate ramurile – tir cu pistolul, cu pușca, tir vânătoresc (sporting) și cu arcul. Avem chiar o tradiție la Brașov, împușcatul cocoșului de la Apața“.

Puțini știu că și deputatul Petre Roman este un pasioant al tirului cu talere. „Prietenii mei știu că sunt un pasionat al acestui sport, pasiune moștenită de la tatăl meu. De când am aflat că există o astfel de inițiativă la Brașov am susținut necondiționat  înființarea unui club de acest gen, care va dezvolta tradiția tirului la Brașov, mai ales că puțini își mai aduc aminte că, sub Tâmpa, sașii organizau adevărate competiții la «Casa de Tir», cu pușca și cu arcul“, a precizat pentru newsbv.ro parlamentarul de Brașov.

Alte articole:   A fi artist nu este doar un hobby sau ceva sezonier - este un mod de a trăi - interviu cu Ana-Maria Gălețeanu - ilustrator

marin_matei

Marin Matei, „Piticul“, cum ]i spun prietenii, a învățat să tragă cu pușca acum 34 de ani, în poligonul de la Joița (județul Giurgiu), la doar 7 km de inima Bucureștiului. Acolo, în Joița natală, cu Anatolie Sălceanu ca îndrumător, ființa singurul poligon de tir sportiv în mediul rural din România sub regimul comunist.
Din 1982 s-a legitimat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, pentru care, de-a lungul timpului, a colecționat cu echipa zeci de titluri naționale și balcanice. În 1995, la Nicosia (Cipru), în echipă cu Ioan Toman și Attila Ciorba, a cucerit titlul de campion mondial. Rezultat pentru care, în 2000, președintele de atunci al României, Emil Constantinescu, l-a decorat cu Medalia Națională pentru Merit, clasa a 3-a în grad de cavaler.
Neoficial, este cel mai redutabil tragător de talere de la șold în ținte mișcătoare din România. În anul 2000 a devenit brașovean prin adopție.

Alte articole:   Cuza Vodă, familia Mureșenilor și Unirea de la 1859

Cand vorbeste despre tir, Marin Matei devine o sursa nesecata de informatii. „Tirul este un sport scump, cu origini aristocratice, practicat de oamenii cu bani si de o anumita calitate. O armă noua, performanta, indiferent de firma, Beretta, Benelli, Blaser, Rizzini sau Perazzi, costa intre 1.800 si 7.000 euro, dar in functie de… buzunar, poate ajunge si la 80.000 euro. Acestea sunt armele rare, in editie limitata. O cutie de 25 cartuse costa 35-40 lei. La un antrenament se consuma 4-5 cutii, iar la un concurs – 8 cutii. O masina de aruncat talere, in functie de complexitatea ei, are un pret intre 2.500 si 4.000 euro. Talerul reprezinta o combinatie de bitum, praf de creta si zgura. Este casant, adica daca-i dai drumul de la 25-30 centimetri trebuie sa se sparga. Talerele se produc acolo unde tirul la talere e practicat in numar mare, in Italia, Finlanda, Slovenia sau Ungaria, de exemplu. In Romania, la un concurs al Federatiei, chiar am numarat cati eram. Cu tot cu juniori, cadeti si seniori eram 25 de sportivi. O fabrica de talere n-ar fi rentabila in Romania. Comparativ, in Italia sunt un milion si jumatate de sportivi legitimati la tir talere”, afirma Marin Matei pentru insport cu ceva timp în urmă.

Alte articole:   Chefi renumiți din România vă învață cum să gătiți acasă mâncărurile preferate. Azi, „tigaie” picantă

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate