Campanie pentru promovarea medierii la Brașov

Campanie pentru promovarea medierii la Brașov

Birou mediator Eugen-Stefan  TarnovanConsiliul de Mediere desfăşoară, în data de 26 iunie 2013, o amplă acţiune de promovare a medierii prin distribuirea de pliante informative în municipiile – reşedinţă de judeţ, centrate pe rolul medierii şi pe aducerea la cunoştinţa publică a intrării în vigoare la data de 1.08.2013 a textului legal.

Mai multe despre acest eveniment aflăm de la coordonatorul zonal al proiectului de la Braşov, mediator Eugen Târnovan.

Rep.: Ce este de fapt medierea?

Eugen Târnovan: Medierea este o modalitate de soluţionare a conflictelor, neînţelegerilor ce apar între indivizii societăţii, cu ajutorul unei persoane specializate şi autorizate ca mediator.

Rep.: De ce s-ar alege medierea ca procedeu de soluţionarea conflictului?

Eugen Târnovan: Unul din avantajele medierii ar fi timpul. Oamenii caută soluţii rapide la conflictele apărute, şi din păcate, în justiţie un proces poate să dureze chiar şi ani de zile. La mediere soluţionarea poate să se materializeze în câteva zile sau chiar şi ore, depinde de la caz la caz. Alt avantaj ar fi costurile mai reduse deoarece nu se percepe taxă de timbru, iar onorariul mediatorului este suportat în mod egal de părţi, dacă nu se convine altfel. Confidenţialitatea este iarăşi un avantaj major, părţile se întâlnesc într-un cadru privat şi pot vorbi liber fără a avea rezerve sau reticenţe in a se exprima.

Alte articole:   Scrisoarea cititorului: Calea București, pistă nocturnă de raliu pentru mașinile tunate

Rep.:  Pentru ce cazuri se poate apela la mediere?

Eugen Târnovan: Aş dori să subliniez faptul că oricine (persoană fizică sau juridică) poate apela la mediere până să ajungă în instanţă şi în oricare fază a procesului pe care îl are pe rol inclusiv în căile de atac: apel, recurs, executare silită. Prin mediere se pot soluţiona orice tip de dispute ivite în raporturile dintre persoane: de familie, de proprietate, comerciale, moştenire, contracte, samd, raporturi reglementate prin prin regulile cuprinse în Codul Civil.

Rep.:  Cati mediatori sunt in tară si câți în Brașov si daca deja acești specialiști sunt căutați ?

Eugen Târnovan: În toată  țara  suntem peste 1000 mediatori autorizati și  în municipiu și județul Brașov suntem pană acum peste 181 de colegi. Da,  din ce în ce mai multi cetăteni  au  început să folosească această alternativă la instanțele judecătorești,de aceea venim in sprijinul lor și desfăsurăm această campanie de promovare „Alege medierea!“

Rep.:  Ce ar trebui să facă cineva pentru a ajunge la mediere?

Eugen Târnovan: În primul rând vor trebui să aleagă un mediator. Mediatorii autorizaţi sunt înscrişi pe tabloul Mediatorilor care este publicat în Monitorul Oficial şi reactualizat cel puţin o dată pe an, Acesta poate fi consultat pe site-ul Consiliului de mediere (www.cmediere.ro), şi la sediile instanţelor de judecată. Părţile vor fi invitate într-o şedinţă de informare unde mediatorul prezintă procedura de mediere şi avantajele ei raportate cazului lor. Dacă părţile cad de comun acord să încerce medierea se va încheia contractul de mediere prin care se stabilesc aspectele necesare desfăşurării medierii, inclusiv onorariul mediatorului.

Alte articole:   Jucătorii echipei de polo Corona Brașov au protestat în fața Primăriei

Rep.: Ce se întâmplă după semnarea contractului de mediere?

Eugen Târnovan: La şedinţele de mediere participă doar persoanele implicate în conflict, iar la solicitarea lor pot veni experţi sau specialişti care să ajute la soluţionarea conflictului. Pot participa la şedinţe alte persoane (ex familie) sau avocaţi dar numai cu acceptul părţilor. Confidenţialitatea este foarte importantă şi trebuie subliniat aspectul că discuţiile din cadrul medierii Nu pot fi folosite ca probe  în cadrul unui proces. Procedura se termină prin proces verbal de închidere a medierii semnat de mediator şi de persoanele aflate în conflict, dacă s-a ajuns la o soluţie aceasta se concretizează în acord de mediere semnat de persoanele în conflict şi mediator.

Rep.: Se ajunge tot timpul la soluţionarea conflictelor prin mediere?

Eugen Târnovan: Aceasta depinde de persoanele aflate în conflict. Mediere se poate închide prin încheierea unei înţelegeri între părţi (totală sau parţială) materializată după cum am spus anterior în acord de mediere, prin constatarea că părţile nu au ajuns la o înţelegere sau prin denunţarea contractului de mediere de persoana care nu mai doreşte continuarea medierii.

Alte articole:   07.08.2020 79 de cazuri noi de coronavirus, la Braşov. Numărul total al infectărilor a ajuns la 3547

Rep.: Se respectă aceste acorduri de mediere?

Eugen Târnovan: După ştiinţa mea, deoarece să nu uităm că soluţia găsită pentru stingerea neînţelegerilor a fost găsită de persoanele aflate in conflict, asumată de bunăvoie, prin semnarea acordului, nu au fost cazuri de nerespectare a angajamentelor din acordurile de mediere.

Rep.: Care credeţi că sunt perspectivele medierii la noi în ţară?

Eugen Târnovan: Opinia mea este că medierea ca procedeu de soluţionare a conflictelor va fi din ce în ce mai căutată deoarece pe lângă avantajele menţionate medierea clădeşte o satisfacţie a celor care aleg medierea prin faptul că decizia le aparţine în totalitate, bazându-se pe nevoile şi interesele lor, construieşte relaţii pozitive între aceste persoane prin faptul că fiecare îşi prezintă povestea din propria perspectivă şi învaţă să privească problema şi din perspectiva celeilalte persoane. Astfel că la finalul medierii persoanele se vor simţi îmbogăţite spiritual şi vor adopta o poziţie mai flexibilă în viitoarele neînţelegeri care vor apărea în viaţa lor. Concluzia mea este că medierea este cel mai bun prieten al omului. Alegeți medierea!

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate