Cristian, comuna unde trăiești „ca la oraș”

Cristian, comuna unde trăiești „ca la oraș”

My beautiful pictureComuna Cristian s-a dezvoltat foarte rapid în ultimii ani. Explicația nu este doar apropierea de Brașov, ci și faptul că edilii au reușit atragerea investitorilor.
În timp ce majoritatea administrațiilor locale din România se plâng de lipsa fondurilor pentru investiții, la Cristian se lucrează cu resurse proprii. În fiecare an sunt alocate fonduri importante pentru dezvoltarea infrastructurii, se investește în cultura locală, dar și pentru zone de agrement.

Apa și canalizarea, priorități pentru edili

Lipsurile și nemulțumirile oamenilor din anii trecuți își găsesc rezolvare. „La această oră se lucrează la canalizarea din cartierul Tineretului. Vorbim despre o rețea de 4,5 kilometri, pentru care am alocat suma de 1,7 milioane de euro. Lucrările sunt puțin în întârziere, din cauza vremii, dar preconizăm că le vom finaliza în septembrie-octombrie. Apoi, din cauza secetelor din ultimii ani și având în vedere că și 2013 se anunță un an cu probleme la acest capitol, am decis forarea a încă două puțuri de mare adâncime (120 de metri), pentru a asigura necesarul de apă pentru populație (nu și pentru consumul industrial), indiferent de capriciile vremii (32 de litri/secundă). Unul dintre puțuri este aproape finalizat, mai trebuie adusă și montată doar stația de pompare. Atât pentru canalizare, cât și pentru foraje am asigurat fonduri de la bugetul local”, a declarat primarul Dragoş Serafim pentru Ziarul Astra.

Alte articole:   Amenzi de aproape 400.000 de lei date de polițiștii brașoveni, în șapte zile!
Cultura și sportul „înfloresc” la Cristian

La fel, cum stă bine unei comunități bine conturate, unde din păcate sașii sunt tot mai puțin reprezentați, obi­ceiurile și tradițiile nu sunt lăsate de izbeliște, cum este „Roaina”, obicei săsesc reînviat de copiii din comună.

„Avem bani alocați pentru toate obiceiurile și tradițiile din Cristian. Cristolovenii știu că în 23 iunie vom avea maialul de Rusalii, care va avea loc pe stadionul Tineretului (cu formații din comună, corul bisericii și invitat de seamă taragotistul Dumitru Fărcaș). Apoi, la sfârșitul lui august, începutul lui septembrie avem «Drumul Pâinii», când sărbătorim Zilele Cristianului, eveniment finanțat prin programul european Regio, iar în decembrie sărbătorile de iarnă, cu pomul de Crăciun, când vor primi cadouri toți copiii din Cristian. Suntem implicați și în construirea bisericii ­ortodoxe de pe strada Mihai ­Eminescu, în 2013 alocând 900.000 de lei pentru acoperiș. În 10 iulie se va sfinți lăcașul, care va avea hramul «Pogorârea Duhului Sfânt», eveniment la care va fi prezent Mitropolitul Ardealului, iar până la finalizare se vor oficia slujbe într-un altar provizoriu amenajat la subsol”, spune Dragoș Serafim.
Finanțări primesc și echi­pele de fotbal și rugby, echipa de cercetași, cele trei formații de dansuri populare, printre care și Junii Cris­tia­nu­lui, dar și cercul de pictură pe sticlă, care activează la Biblioteca comunală.

Alte articole:   A fost finalizat Proiectul Tehnic pentru baza sportivă din Zărnești
Nu poți să construiești dacă nu ai o echipă bine închegată

Primarul Dragoș Serafim explică și secretul reușitelor de la Cristian: „Am reușit să formăm o echipă bine închegată. Este vorba de apa-ratul format din funcționarii Primăriei, majoritatea tineri cu studii superioare, dar și de faptul că majoritatea consilierilor locali au înțeles că după terminarea alege-rilor și depunerea jurământului trebuie să lucreze pentru interesul cetățenilor care i-a trimis să ia decizii pentru viitorul comunității. Apoi, nu în ultimul rând, a fost deschiderea totală către investitori. La această oră putem să ne lăudăm că avem foarte mulți investitori de talie mare la noi, care contribuie cu fonduri importante la bugetul comunei: Ina Schaeffler, Hutchinson, Duvernbeack, Lustic, Lubrifin, Terwa, Rolem, Transberg, Neplant sau Amigo”.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. ieri l-au saltat pe Cancescu, ajunfe DNA-ul si la Cristian …

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.