blog-logo

15% din laptele din Brașov nu respectă normele de igienă

15% din laptele din Brașov nu respectă normele de igienă

vaci muls lapteLaptele neconform nu se mai admite în procesare de la 1 ianuarie 2014, a declarat miercuri la întâlnirea cu crescători de animale, procesatori, medici veterinari, reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, șeful Direcţiei Sanitar Veterinare Braşov, dr. Dorin Enache.

„În acest moment, 15% din laptele din judeţul Braşov este încadrat la categoria neconform. Trendul este pozitiv. Nu mai avem foarte mulţi paşi de făcut, dar trebuie să ştiţi că de la 1 ianuarie 2014 laptele neconform nu va mai fi acceptat la centrele de colectare. Eu cred că este o chestie de bun simţ să întreţii ugerul vacii, să faci o igienă a mulsului corect, dar şi a celui care mulge“, a precizat Dorin Enache celor prezenţi la întâlnire.

Alte articole:   Cutremur de 3,6 grade, la 84 de km de Brașov

Micii producători cred că prin aceste reguli care se vor aplica de la 1 ianuarie şi care respectă normele europene, ei vor fi excluşi de pe piaţa laptelui, iar achiziţionarea unui sistem performant de muls costă prea mult pentru cei care cresc câteva animale.

„Nu doreşte nimeni să elimine micii producători de pe piaţa laptelui. Repet încă odată. Atâta timp cât se respectă igiena mulsului, pentru că sunt reguli de bun simţ să speli ugerul vacii, să ai vase curate în care colectezi laptele, să te speli pe mâini şi să transporţi în timp util laptele la centrul de colectare. Dacă nu se respectă aceste deziderate, ideea că micii producători sunt scoşi de pe piaţă este total greşită. Tendinţa este ca fermele să-şi mărească numărul de capete. Viitorul este al fermelor mari“, a ţinut să explice şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Braşov.

În judeţul Braşov, sunt în prezent 10.442 de exploataţii de bovine din care, în gospodăriile populaţiei 10.348. Fermele mici de tip industrial sunt în număr de 51, iar ferme comerciale mari 43, din care, 32 de lapte. Efectivele de bovine în judeţ sunt într-o uşoară creştere, cu 10 procente faţă de anul 2012.

Dintr-un efectiv de 57.980 de bovine, 43.051 sunt vaci cu lapte. Dintre acestea, 35.642 se situează în gospodăriile populaţiei, în ferme mici 424, iar în ferme mari 6.985.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate