Grevă la RAT Brașov!

Grevă la RAT Brașov!

Autobuz

22.00 Din ultimele informaţii, nici sâmbătă, mijloacele de transport ale RAT nu vor ieşi pe traseu, şoferii fiind în continuare nemulţumiţi că doleanţa lor de majorare a salariilor a rămas fără rezolvare.

18.00 Liderii sindicali le-au spus oamenilor că nu pot primi măriri salariale. În replică, șoferii au spus că nu ies azi pe traseu. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mâine dimineață.

15.15 George Scripcaru a plecat de la discuțiile cu greviștii ca să se întâlnească cu Elena Udrea, la Primărie…. La ora 16.30, pleacă la Sfântu Gheorghe, unde discuțiile pe tema regionalizării continuă în sala restaurantului Şugaş.

15.00 Primarul amenință greviștii că dacă nu reiau lucrul vor avea probleme.  Scripcaru le-a solicitat să facă demersurile legale pentru grevă, altefel se va adresa în alte părți, dar a promis că pentru ziua de azi nu vor exista repercusiuni.

Primarul crede că cei care au iniţiat protestul trebuie sancţionaţi pentru că activitatea de transport în municipiul reşedinţă de judeţ a fost grav afectată. „Nişte responsabili se ascund în spatele unei aşa-zise activităţi spontane şi ei să nu aibă nicio responsabilitate?“, a explicat George Scripcaru.

Cu toate acestea, nici angajații veniți la schimbul doi nu au ieșit pe trasee. În schimb, edilul a anunțat că, de luni, vor demara procedurile legale pentru desemnarea unei noi conduceri la RAT Braşov.

Alte articole:   Medierea în România este deficitară și acest lucru ne dăunează

Prefectul Mihai Mohaci a preluat lista cu solicitările sindicaliştilor şi a spus că o va înainta către MAI şi Ministerul Muncii, însă a precizat că problema trebuie rezolvată la nivel local.

14.00 Primarul George Scripcaru s-a dus la sediul RAT ca să discute cu protestatarii, la cantina RAT Braşov.

Circulă deja zvonuri că directorul  general, Augustin Pulpea, ar fi fost demis (deşi acest lucru nu îl poate face decât Consiliul Local, care este acţionar unic la RAT). Cert este că, la această oră, Pulpea este înconcediu medical.

12.15 La această oră, reprezentanţii salariaţilor RAT sunt la negocieri cu primarul George Scripcaru. Acesta a precizat că, în acest moment, nu există o soluţie legală pentru majorarea salariilor, singura oportunitate fiind… reducerea personalului.

„Le-am spus reprezentanţilor salariaţilor să îşi asume această restructurare, dacă doresc o majorare de salarii. Dacă vor fi concediate 100 de persoane, putem folosi fondurile rămase pentru a le mări angajaţilor rămaşi în regie salariile cu 5 – 10%. Conform legii, nu putem face acum majorări şi trebuie să ne încadrăm în bugetul de salarii aprobat”, a precizat Scripcaru.

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că Regia primeşte de la municipalitate, anual, 26 de milioane de lei, în care este inclusă subvenţia, plata ratelor pentru autobuze la BERD la care se mai adaugă alte 9 milioane pentru gratuităţi, cea mai consistentă fiind cea pentru elevi pentru care Primăria dă 5 milioane de lei.

Alte articole:   14.07.2020 62 de brașoveni au fost depistați cu Covid-19, în ultimele 24 de ore

Nicolae Spinean, directorul de exploatare al RAT Braşov, a precizat că în momentul de faţă salariul mediu brut la şoferi este de 2.000 de lei, dar în mână un conducător auto rămâne cu doar 1.100 de lei.

De la ora 5,00 şi până la ora 9,00, pe cele 44 de linii de transport din municipiul reşedinţă de judeţ ar fi trebuit să circule 140 de autobuze şi troleibuze, fiind considerată o perioadă de vârf în transportul în comun.

12.00 Reprezentanţii protestatarilor, primarul George Scripcaru, viceprimarul Răzvan Popa  şi ai sindicatului, liderul CNSLR Frăţia Gheorghe Manea, încearcă dezamorsarea conflictului la Prefectura Braşov, fără succes, însă, până la această oră.

La sediul RAT, oamenii au scandat să vină primarul (care, evident, nu s-a dus acolo) şi i-au cerut Demisia!

Lipsa banilor pentru creşterea salariilor şi plata a sute de miliarde de lei pentru subvenţii are un substrat mult mai delicat. Faptul că nu s-au făcut investiţii care să aducă fonduri la bugetul regiei de transport. Staţiile de călători au fost cedate unor firme private apropiate primarului George Scripcaru, iar banii din publicitate au ajuns în alte buzunare. La fel, şi ridicarea maşinilor din muncipiu a fost cedată unor operatori privaţi, în loc ca banii să ajungă la RAT.

Alte articole:   De săptămâna viitoare primariile vor putea cere bani de la stat pentru a trece la iluminarea stradală cu becuri LED

7.00 Șoferii de la RAT Brașov au refuzat în această dimineață să plece în curse. Potrivit purtătorului de cuvânt al RAT Brașov, Silviu Ștefan, nemulțumirea oamenilor este referitoare la nivelul de salarizare.

Nivelul mediu de salarizare este de 1.000 – 1.300 de lei. Victor Strungaru, vicepreşedintele sindicalistilor RAT Braşov, a declarat că salariul mediu al unui şofer de autobuz este de 1150 de RON. Circa 800 de persoane au întrerupt lucrul, atât șoferi, cât și mecanici.

„Este vorba despre o grevă spontană. Nu putem preciza la această oră când se va relua circulația mijloacelor de transport în comun. S-au purtat mai multe discuții în ultimele zile pe tema salarizării, dar nu se poate face nimic, deoarece există o prevedere în bugetul de stat pe 2013 că nu se pot majora salariile la companiile care primesc subvenții de la bugetele de stat sau local“, a declarat pentru newsbv.ro Silviu Ștefan.

140 de mijloace de transport în comun sunt blocate la această oră.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. […] Nemulțumirea oamenilor este referitoare la nivelul de salarizare. 140 de mijloace de transport în comun sunt blocate la această oră. De aici. […]

  Reply
 2. salariatii Rat ar trebui penalizati pentru aceasta greva,daca vroiau sa prostesteze trebuia sa o faca organizat,nu lasand in ploaie zeci de mii de oameni…

  Reply
  • asa este , macar un afis in toate statiile , sa stim sa plecam la servici cu alt mijloc de transport , am vazut oameni de toate varstele asteptand in ploaie ore intregi cu copii mici udati pana la piele , ar trebui sa le recem despagubiri pentru orele pierdute si penalizate , sau pentru banii de taxi pe care am fost nevoiti sa-i dam ( eu am dat deja 20 de lei si mai am cateva drumuri de facut … )

   Reply
  • prietene soferii care te duc pe tine pt 2 lei zilnic ajung cu tot cu ore suplimentare si sambete si duminici lucrate la un mizerabl 1000 lei la 200 de ore pe luna lucrate….plus 21 de bonuri…

   Reply
   • Se poate si mai rau domnule, la privati. V-ati obisnuit sa furati motorina din rezervoare si sa va faceti de cap. Cum a pus cineva picioru in prag…. greva!

    Reply
  • dar tu cand nu ai cu ce sa platesti darile la stat si sa manainci nu ar trebui sa fi penalizat pentru nesimtire ca nu ai si tu un salariu decent? oamenii aia isi cer drepurile si bravo lor. daca ai fi in locul lor tu cum ai proceda?

   Reply
  • sa muncesti tu pe acelasi salariu timp de 5 ani cu taxe , impozite si preturi care se ridica de 2 3 ori pe an iar salariul sa fie acelasi si premele care sunt sa fie tot in scadere…..apoi sa te vad ce ai sa faci cand iti cere fiutu bani de o ciocolata!

   Reply
 3. De asta se numeste greva spontana dragii mei !!!!!!!!!

  Reply
 4. […] în caz că ai ieşit din casă azi, şoferii RAT Braşov au pus-o de un protest spontan. Cel mai probabil este unul ilegal, pentru că în România nu prea mai poţi să faci greve […]

  Reply
 5. „La sediul RAT, oamenii au scandat să vină primarul (care, evindet, nu s-a dus acolo) şi i-au cerut Demisia!”

  „evindet” ca s-a dus acolo, numa ca unii inca n-au aflat si dau cu presuputza…

  Reply
  • prietene anonim pupincurist primarial, ia vezi cand au strigat oamenii sa vina primarul si i-au cerut demisia, ce a facut primarul dupa ce l-a sunat prefectul care s-a dus de dimineata acolo, in timp ce scripcaru se ascundea prin primarie, iar un oras intreg este paralizat???

   Reply
 6. eu lucrez la RAT ….am fost la greva…a venit prefectul…l-a sunat pe primar sa vina la fata locului….in timp ce prefectul vorbea la telefon cu primarul, lumea a inceput sa strige -sa vina primarul- moment in care primarul a inchis telefonul

  Reply
 7. Ma afecteaza greva lor, dar ii sustin. De patru ani nicio majorare a salariului, dar tarifelele la bilete si abonamente s-au marit. Tot ce tine de consumul si de traiul decent al unui om s-a scumpit, numai salariile nu s-au mai marit deloc.

  Reply
 8. sa nu se astepte domnii de la RAT CA NOI CEI CU ABONAMENTE SA LE REINOIM IMEDIAT CE NE EXPIRA. LE VOM PRELUNGI GRATIS CU ATATEA ZILE CATE AU STAT EI IN GREVA. SA SPERAM CA NU AU TUPEUL SA VINA SA NE CONTROLEZE LA BILETE SAU ABOMAMENTE CA VOR AVEA SURPRIZA SA CONSTATE CA SUNT EXPIRATE.
  ESTE VORBA DE BANII NOSTRI.EI FAC GREVA CA NU PRIMESC BANI MAI MULTI .NICI NOI NU FACEM BANII CU CIOCANUL!!!!!!!!!!!

  Reply
 9. Bravo lor, sa nu se lase! Bine ar fi daca s-ar trezi lumea si in alte domenii de activitate sa faca un astfel de protest, care nu este doar o cerere a drepturilor salariale ci in opinia mea este de asemenea un protest impotriva „mafiei” ce se gaseste in astfel de institutii si din cauza careia nu exista progres.

  Reply
 10. Art.1 Salariu minim norma intreaga (8 ore pe zi) – 2000 lei.
  Art.2 Salariu minim jumatate de norma (4 ore pe zi) – 1500 lei
  Art.3 Salariu minim sfert de norma (2 ore pe zi) – 1000 lei
  Art.4 CAS-ul se reduce cu 25%.

  E adevarat ca s-ar strange mai multi bani la buget in aceste conditii?
  E adevarat ca prin aceasta lege s-ar stimula munca, consumul si, mai ales, s-ar asigura SUPRAVIETUIREA in Romania?

  PS1. Ce reprezinta 2000 lei? In IRLANDA salariul MINIM este de 1462 euro (adica peste 6400 de lei/luna).

  PS2. Daca mergi cu 50 de euro intr-un supermarket din Romania si intr-unul din Irlanda, in ce tara vei cumpara mai multa mancare?

  PS3. Nepasarea (euro)parlamentarilor si politicienilor nostri…

  Reply
 11. […] salariale în companiile de stat. Pe 7 iunie, şoferii de la RAT au intrat declanşat o grevă spontană solicitând lefuri mai mari, care a blocat întreaga activitate […]

  Reply
 12. […] salariale în companiile de stat. Pe 7 iunie, şoferii de la RAT au intrat declanşat o grevă spontană solicitând lefuri mai mari, care a blocat întreaga activitate a… Citeste mai departe […]

  Reply
 13. […] majorări salariale în companiile de stat. Pe 7 iunie, şoferii de la RAT au intrat declanşat o grevă spontană solicitând lefuri mai mari, care a blocat întreaga activitate a… …mai multe […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.