Exploatarea lemnului suferă de lipsa drumurilor forestiere

Exploatarea lemnului suferă de lipsa drumurilor forestiere

nicolae tucunelPeste 70 de expozanţi din România, Germania, Austria, Elveţia, Polonia şi Cehia participă la cea de a XIII-a ediţie a expoziţiei EXPOWOOD din zona exploatării şi prelucrării lemnului, care se desfăşoară la Braşov, în perioada 22-25 mai.
Sunt expuse o gamă foarte variată de maşini şi utilaje pentru exploatarea şi prelucrarea lemnului de ultimă generaţie, o diversitate de modele de case din lemn, mobilier pentru grădină, uşi, ferestre, parchet şi alte produse.
Pentru a şaptea oară la Braşov, târgul indică o creştere de 12% faţă de anul trecut desfăşurându-se pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi în Sala de expoziţii a societăţii Roman SA. Nume grele de producători de tehnologie pentru industria de mobilă şi de prelucrare a lemnului precum Homag, Weinig, SCM, Schuko, Mulhbok, Hildebrand, producători de utilaje de exploatare, recoltare, transport şi îngrijire a pădurilor, Posch, John Deere, Interforst, sau producători de tehnologie de testare, finisare şi protecţia lemnului precum Reincke Naturfarben, Milesi, Quickwood sunt prezenţi la târg cu cele mai noi tehnologii şi informaţii în domeniu.
Preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România, Nicolae Ţucunel, a declarat în conferinţa de deschidere a expoziţiei că industria lemnului este un domeniu de activitate din ce în ce mai dezvoltat în România, în principal prin investiţiile străine.

„Este loc de a investi foarte mult în continuare şi o astfel de oportunitate, de a vedea tehnica de lucru, de a vedea utilaje performante care fac o bună valorificare a lemnului este pentru agenţii economici o oportunitate de a-şi alege şi de a-şi defini planurile de investiţii. Suntem într-o criză din care probabil nu vom mai ieşi niciodată, dar asta nu înseamnă că lucrurile vor merge rău, pot să meargă şi bine. Noi trebuie să ne gândim proiecte de dezvoltare, să creştem productivitatea, să gândim diminuarea costurilor astfel încât să ieşim pe piaţă cu produse valoroase, şi mai ieftine pentru publicul larg. Din toate domeniile de activitate eu consider că lemnul are o şansă în plus, având (…) la dispoziţie o materie primă regenerabilă, ceea ce nu se întâmplă cu celelalte domenii de activitate“, a spus Nicolae Ţucunel.

Sursa citată a ţinut să precizeze că există o rămânere în urmă considerabilă în ceea ce priveşte exploatarea lemnului pentru că toate investiţiile străine care au venit în România nu au venit pe această zonă.

Alte articole:   Măsuri de prevenire a răspândirii virușilor în mijloacele de transport ale RATBV

„Zona exploatării lemnului este cea care creează cea mai mică plus valoare. Se munceşte mult cu câştig puţin, pe ger, ploaie, zăpadă, îngheţ fără o infrastructură corespunzătoare. Este cea mai mare nenorocire a domeniului, faptul că nu s-a investit şi nu se investeşte de ani de zile în drumurile forestiere. Nu poţi să faci activitate corectă fără infrastructură. Este o direcţie prin care sperăm ca prin Codul silvic care se plămădeşte acum să fie reglementate toate aceste lucruri astfel încât să fie respectată legea, pentru că avem o lege care spune că 10% din valorificarea masei lemnoase să fie folosită în investiţii la drumurile forestiere“, a subliniat preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România.

Acesta susţine că „industria Lemnului din România aduce o contribuţie la PIB de aproximativ 5%, fiind o industrie atrăgătoare pentru clienţii străini în principal“.
În ceea ce priveşte judeţul Braşov, acesta poate fi considerat un pol al lemnului. În judeţ sunt patru investitori străini mari care au deschis unităţi de prelucrare care fac furnir, plăci OSB, cherestele de valoare, panouri masive din lemn, furnire care aduc valoare adăugată.
Regiunea Centru, cu un fond forestier de 36,5% din suprafaţa sa, este al doilea bazin de recoltare forestieră al României cu un volum de 3,9 milioane mc în 2010, şi prima în producţia de cherestea, reprezentând 40% din totalul naţional. În perioada 2007-2013, Regiunea Centru a beneficiat de sprijin financiar în valoare de 787 de milioane de euro prin măsurile programelor de finanţare acordate de FEADR şi PNDR.
EXPOWOOD 2013 este deschisă de miercuri până sâmbătă între orele 10,00-18,00.

Alte articole:   Transfigurarea Domnului asociat al interlopilor, pe mâna unui propagandist PCR
Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.